Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marťáánek píše:
@ibis 2 roky logopedie je fakt sranda, vím o čem mluvím - 10 let logopedie, o 5 let mladší sourozenec mluvil lépe v 1,5 roce než starší bratr. Každý den doma logopedická cvičení doma, logo školka, vše vyš. v normě -znalosti na 2.tridu a přesto mu nikdo cizí do 5 let nerozuměl. Jelikoz jsme všichni doma vysocí, vypadal o 2 roky starší, tak ty útrpné pohledy nikomu nepřeji- mysleli si, že je postižený.Tak asi tak.
Zakladatelka nemá postižený dítě
Chápete to??? Má úplně zdravé dítě, které nepotřebuje odklad
Vás je mi líto a věřím, že to máte těžké a vůbec si to nedovedu představit…
@l.marek85 píše:
@ibisjá tedy nevím, ale u nás se nikdy nic neprojevilo, jestli někdo měl v devítce 15 nebo 16 let to je fakt asi jedno, všichni to moc hrotí, ale realita je jindeMoje nejlepší kamarádka měla v devítce v lednu 16 let a já až v říjnu a opravdu jsem rozdíl nepozorovala, řešily jsme stejný problémy a nikdy nás nenapadlo to řešit
stejně tak jako jsme měli partu složenou i s o rok mladšími spolužáky ze školy, to samé na gymplu. Absolutně nechápu jak někdo předhazuje menstruaci a panenky, to už je fakt trošku úlet.
![]()
To, že jsi to nezažila ty, neznamená, že to někde tak není… chápeme
A co ty si řešila v pubertě před xx lety je úplně trapný srovnávat s dnešní pubertou…
Odklady se dávají úplně zbytečně!
@ibis píše:
To, že jsi to nezažila ty, neznamená, že to někde tak není… chápemeA co ty si řešila v pubertě před xx lety je úplně trapný srovnávat s dnešní pubertou…
Odklady se dávají úplně zbytečně!
Jo a pak jsou tady děti, které z první třídy vrací do školky. Přemýšlím co asi poznamená dítě víc? Odklad nebo vědomí, že školu nezvládlo?
Ano, někdy je odklad zbytečný, ale pak jsou případy, kdy rodič trvá na nástupu do školy a dítě na ni nemá. Vrací ho do školky nebo opakuje první třídu a to je teprve trauma pro dítě.
Příspěvek upraven 02.09.23 v 07:42
@l.marek85 píše:To, že jsi to nezažila ty, neznamená, že to někde tak není… chápeme
@ibisjá tedy nevím, ale u nás se nikdy nic neprojevilo, jestli někdo měl v devítce 15 nebo 16 let to je fakt asi jedno, všichni to moc hrotí, ale realita je jindeMoje nejlepší kamarádka měla v devítce v lednu 16 let a já až v říjnu a opravdu jsem rozdíl nepozorovala, řešily jsme stejný problémy a nikdy nás nenapadlo to řešit
stejně tak jako jsme měli partu složenou i s o rok mladšími spolužáky ze školy, to samé na gymplu. Absolutně nechápu jak někdo předhazuje menstruaci a panenky, to už je fakt trošku úlet.
![]()
@Niki.J.B. píše:
Ještě doplním, že moje sestra měla odklady dva a kvůli vážné nemoci nastoupila do školy o 2 roky později. Taky nikdo neřešil a nijak ji to nepoznamenalo. Těm dětem je to úplně jedno, jen rodiče mají rádi předsudky a až moc si všímají druhých.
Přesně si to vystihla. Děti odklad nepotřebují. Jen rodiče mají pocit, že odklad potřebují… Mají předsudky, že to dítě nezvládne, že? Takhle si to myslela?
@Niki.J.B. píše:
Jo a pak jsou tady děti, které z první třídy vrací do školky. Přemýšlím co asi poznamená dítě víc? Odklad nebo vědomí, že školu nezvládlo?
Ano, někdy je odklad zbytečný, ale pak jsou případy, kdy rodič trvá na nástupu do školy a dítě na ní nemá. Vrací ho do školky nebo opakuje první třídu a to je teprve trauma pro dítě.Příspěvek upraven 02.09.23 v 07:41
@Niki.J.B. píše:
Ano, někdy je odklad zbytečný, ale pak jsou případy, kdy rodič trvá na nástupu do školy a dítě na ni nemá. Vrací ho do školky nebo opakuje první třídu a to je teprve trauma pro dítě.Příspěvek upraven 02.09.23 v 07:42
Nemůžu k tomu nic říct, nikdy jsem nic podobného v okolí neviděla
Ale jo, stát se to může…
@ibis píše:
Přesně si to vystihla. Děti odklad nepotřebují. Jen rodiče mají pocit, že odklad potřebují… Mají předsudky, že to dítě nezvládne, že? Takhle si to myslela?
Jsi hloupá, ale neskutečně. Byla jsem se synem u několika odborníků a všichni mi řekli, že odklad je vhodný. Paní učitelka ve školce mi také řekla, že by se ještě trápil s gramatikou. A ne není postižený, má opožděný vývoj řeči. Podle neurologa má výborné početní představy a bude dobrý na matematiku, ale gramatika mu nejspíš nikdy hladce nepůjde. U všech stejné doporučení, dát mu ještě rok v přípravné třídě.
Do poradny jsem syna objednávala on-line, nahrála jsem tam lékařské zprávy a volali mi ať ani nechodíme, že nám doporučení na odklad připravili na základě doporučení od lékařů.
@ibis píše:
Zakladatelka nemá postižený dítěChápete to??? Má úplně zdravé dítě, které nepotřebuje odklad
Vás je mi líto a věřím, že to máte těžké a vůbec si to nedovedu představit…
Ty jsi to dítě vyšetřila? To jsi dobrá, že jsi to tak rychle stihla.
@iiiif píše:
Tak buď ráda. Já ten rozdíl vidím. Dcery spolužačky slavily 16 už v lednu a březnu, ona oslavila teprve 15 před pár dny. Rozdíl ve všem obrovský. Doufám, že v nové třídě na střední škole bude mít kolektiv lepší. Samozřejmě to není jen o věku, ale v tomhle období jsou dva roky sakra znát.
Ale tohle není jen o věku, já bývalá nejstarší ve třídě (bez odkladu, ale narozená na podzim), ale taky nejmenší ve třídě a menses jsem dostala až těsně před 14.narozeninami, předposlední ve třide, poslední byla holka narozená v prosinci. Naopak první o menstruaci mluvila spolužačka narozená v červenci a nejmladší ze třídy, a taky přišla o panenství úderem 15.narozenin a já až o čtyři roky později. Moje dcera je narozená na konci července, je nejmladší i nejmenší ze třídy a ano, velmi pravděpodobně bude ještě dítě ve chvíli, kdy holky už budou slečny s prsama. Ale pak zase přijde chvíle, kdy se potkají ve stejném věku v porodnici a dcera za sebou bude mít VŠ a dva roky praxe a odkladova holka, která se k tomu třeba ještě nedostala napoprvé, bude ve stejném věku tu VŠ teprve dodělávat a praxe a úspory nula. Za mě odklad z objektivních důvodů (výrazně to doporučí přímo škola, lékař apod.) ANO, odklady jen kvůli obávám (je malá, hůř mluví, nechci jí brát dětství, chci pro ni náskok - v Praze už operují rodiče i s odklady pro chytré děti, aby měly vyšší šanci na víceletý gympl
) NE, protože ten rok navíc se za mě hodí víc při ekonomické aktivitě v dospělosti než v přípravce nebo další rok v MŠ.
@ibis píše:
Nemůžu k tomu nic říct, nikdy jsem nic podobného v okolí nevidělaAle jo, stát se to může…
já jo, ale to se většinou dopředu ví, že je dítě slabé a budou problémy. Netýká se to dětí, které jen špatně vyslovují.
@Anez111 To je dost individuální (alespoň takovou mám zkušenost). Já měla odklad s tím, že jsem prázdninová a s tím, že většina dětí ve třídě buď měla odklad a nebo se jednalo o děti narozené na podzim, takže u nás by tvá dcera patřila mezi nejmladší děti. A já jsem tam rozhodně nebyla nejstarší, přesto jsem dost vnímala, že do té třídy moc nezapadám a rozumím si více s dětmi z vyšších tříd. Měla jsem odklad ze zdravotních důvodů, jinak jsem asi byla na školu zralá. A ten odklad jen způsobil, že jsem byla dost napřed ve znalostech. A později to, že jsem byla v pubertě v okamžiku, kdy spolužačky byly ještě děti a tu nejhorší pubertu jsem měla za sebou, když do ní ostatní holky teprve lezly. A třeba osmička, devítka na ZŠ už pro mne bylo docela utrpení, co se týče takového toho režimu ve škole (obří rozdíl mezi domovem a školou) a i co se týče vztahů mezi spolužáky.
@PapeJ píše:
No, to má syn ve třídě taky. Syn šel do 1. třídy bez odkladu, koncem července mu bylo 6 let a má spolužáka, kterému bylo 9 let. Jinak syn s řečí problém neměl, ale s pozorností ano, takže nás stejně PPP neminula a má mírnou poruchu pozornosti. Ale nevím, jestli by to odklad zmírnil, nebo by to bylo nastejno. Uvidím letos v 2. třídě, jak si povede. Jinak byl z 10 prvňáčků jeden z mála, který nastupoval bez vady řeči. Jeho spolužáka maminka o odkladu kvůli řeči uvažovala, ale logopedka, ani PPP to nedoporučily, tak nastoupil a se čtením problémy nemá, čte hezky, ještě pořád má trochu s řečí problémy. Syn je ve třídě nejmladší, ale je větší, takže není ani zdaleka nejmenší. Teď budou smíchaný s 1. třídou, tak se ten rozdíl smaže
Syn byl taky na ZŠ nejmladší ve třídě. A určitě bude i teď na SŠ. Ale teď se roztrhl pytel s velkým věkovým rozpětím v jedné třídě. Opravdu je mnoho odkladů zbytečných. Rodiče ale dětem spíše uškodí.
Mam obe dcery narozene v cervenci. U obou bylo/ je odkladovych deti minimalne 10 z 25-27 deti ve tride.
Starsi odklad nemela, maldsi ano… zpetne bych dala odklad i starsi. Na skolu se tesila, umela pocitat, psat i znala pismenka, logopedii ksme dotahli uz v dubnu ored skolou, ale byla hodne moc citlive a trochu uzkostne dite, ve tride nemela kamaradku a bylo to prvni dva roky narocne. A myslim, ze i ted na 8G by mela jen vyhodu. Mladsi mela vetsi problem s logopedii, je sveraz a dite s nazorem, kteremu se nechce nic delat a jeste byl Covid a bylo mi jasne, ze 20/21 bude stejny jako 20 a ze zase budou vetsinu roku doma… logopedka, ktera byla i klinicky psycholog a v PPP nerekli jednoznacce jako ja proste nevedeli, jestli je odklad nutny nebo ne… ale Ra Ř zvldla az nekdy v prosinci, kdy byla v prvni tride a rozhodl ten Covid…prestoze jsme vysoci a dcera ma v 9 letech uz 145 cm a je jak hodne ctvrtaku tak odkladu nelituju, prestoze jsem byla jejich „odpurce“…
@Aglája75 píše:
Mam obe dcery narozene v cervenci. U obou bylo/ je odkladovych deti minimalne 10 z 25-27 deti ve tride.
Starsi odklad nemela, maldsi ano… zpetne bych dala odklad i starsi. Na skolu se tesila, umela pocitat, psat i znala pismenka, logopedii ksme dotahli uz v dubnu ored skolou, ale byla hodne moc citlive a trochu uzkostne dite, ve tride nemela kamaradku a bylo to prvni dva roky narocne. A myslim, ze i ted na 8G by mela jen vyhodu. Mladsi mela vetsi problem s logopedii, je sveraz a dite s nazorem, kteremu se nechce nic delat a jeste byl Covid a bylo mi jasne, ze 20/21 bude stejny jako 20 a ze zase budou vetsinu roku doma… logopedka, ktera byla i klinicky psycholog a v PPP nerekli jednoznacce jako ja proste nevedeli, jestli je odklad nutny nebo ne… ale Ra Ř zvldla az nekdy v prosinci, kdy byla v prvni tride a rozhodl ten Covid…prestoze jsme vysoci a dcera ma v 9 letech uz 145 cm a je jak hodne ctvrtaku tak odkladu nelituju, prestoze jsem byla jejich „odpurce“…
Nerozumím, jakou by mohla mít dcera výhodu na gymplu tím, že by měla odklad?
Moje podzimní předčasně zařazené dítko bylo na gymplu šprt ve třídě šprtů a ještě si to na poslední dva roky ztížilo přestupem do IB programu. To, že bylo ve třídě nejmladší na jeho výkony žádný vliv nemělo.
@mado píše:
A jak ty děti tedy čtou, když nemají zafixovanou správnou vyslovnost?
Záleží na tom, jestli špatně vyslovují, ale rozdíl ve výslovnosti slyší. A nebo vyslovují špatně, protože ten rozdíl neslyší. A na tom, jak přesně špatnou výslovnost mají.
@Anez111 píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, když jste chodili do školy kolik tak přibližně bylo u vás ve třídě dětí s odkladem?
Jestli má někdo z vás odklad, tak třeba jestli je v něčem dobrý odklad?
Kvůli čemu jste třeba měli odklad?
Mám dceru narozenou v březnu teď ji je 5,5 přemýšlíme, že bysme ji dáli odklad, neumí moc ještě správně vyslovovat.
Ale to by byla asi ve třídě nejstarší, kdyby měla odklad a je narozená v březnu.
Nechte ji vyšetřit v PPP, taky se zeptej jak to vidí učitelky v MŠ, jak zvádá předškolní přípravu. Na logopedii zamakejte, máte ještě rok. Ber v úvahy taky to, že velká část jejích kamarádek odejde na základku a jí to bude líto.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.