Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:Šikana kvůli věku? To je hloupost. Syn je srpnový a žádná šikana nebyla.
@Anez111 moje zkušenost, že rodiče dětem spíše odklad dávají, než nedávají. Já mám zase naopak strach, že dcera, která půjde za dva roky do školy v čerstvých 6 letech, bude ve třídě nejmladší a hrozí nějaká šikana a podobně. Syn je listopadový a do školy jde tedy až téměř o rok později.já šla taky tak, jsem koncem září. A vždycky jsem byla trošku napřed před vrstevníky a neměla jsem pořádné kamarády. Obzvlášť na 2.stupni byl ten rozdíl znát
@marťáánek píše:
@ibis Vidím, že jste neměla dítě, které má velké logopedické problémy, protože byste tohle nikdy nemohla vyslovit.To je jako říct rodiči postiženého dítěte, že když bude pořádně denně s ním cvičit, vše dožene. Vubec nevíte, kde je problém a máte univerzální řadu.
Vy nejste zakladatelka, která nemá postižený dítě. Má úplně normální dítě, které dozraje do školních let bez odkladu. A mimochodem, s dcerou jsem dřela logopedii 2roky a věřte mi, že vím, co to obnáší. Ale neschovávala jsem se za takovéto názory… Znám jednu slečnu, co měla odklad a vedle svých spolužáků vypadá jak jejich o hodně starší sestra a věřte, že ta holka trpí. Ona bude řešit menses a prsa a spolužačky panenky…
@topazio píše: Šikana kvůli věku? To je hloupost. Syn je srpnový a žádná šikana nebyla.
Projekce úzkostných matek.
Odklad svému dítěti osefuji, ale přistěhování odkladoveho propadlika, kterému je ve čtvrté třídě 12+ a měří přes metr sedmdesát, už neosefuji. ![]()
Jestli teď od září bude ve školce jako předškolák, určitě pokud bude nějaký problém, nebo důvod k odkladu v rámci vyzrálosti Tě učitelky ve školce upozorní. Klidně bych se před vánoci i sama zeptala jestli ty předškolní aktivity zvládá a kde je třeba ještě potřeba zapracovat. Řeč bych řešila na logopedii, ale to nebývá důvod k odkladu. Držím palce, ale pokud bude předškolní aktivity ve školce v pohodě zvládat, mohl by se tam další rok nudit. Na druhou stranu co se týče zralosti dítěte může být vysvobozením ten rok navíc ve školce.
@Svistice píše:
Projekce úzkostných matek.Odklad svému dítěti osefuji, ale přistěhování odkladoveho propadlika, kterému je ve čtvrté třídě 12+ a měří přes metr sedmdesát, už neosefuji.
Tyto děti často zlobí a jsou zlo pro třídní kolektivy.
@topazio píše:
Tyto děti často zlobí a jsou zlo pro třídní kolektivy.
No, to má syn ve třídě taky. Syn šel do 1. třídy bez odkladu, koncem července mu bylo 6 let a má spolužáka, kterému bylo 9 let. Jinak syn s řečí problém neměl, ale s pozorností ano, takže nás stejně PPP neminula a má mírnou poruchu pozornosti. Ale nevím, jestli by to odklad zmírnil, nebo by to bylo nastejno. Uvidím letos v 2. třídě, jak si povede. Jinak byl z 10 prvňáčků jeden z mála, který nastupoval bez vady řeči. Jeho spolužáka maminka o odkladu kvůli řeči uvažovala, ale logopedka, ani PPP to nedoporučily, tak nastoupil a se čtením problémy nemá, čte hezky, ještě pořád má trochu s řečí problémy. Syn je ve třídě nejmladší, ale je větší, takže není ani zdaleka nejmenší. Teď budou smíchaný s 1. třídou, tak se ten rozdíl smaže ![]()
@Anez111 píše:
@Lucka1111 já se zase bojím, aby nebyla nejstarší je narozená 7.brezna 2018.
Aby právě se ji kvůli tomu nesmali nebo tak
Moje holka má ve třídě kluka, co měl odklad a je březnovej a nikdo nic neřeší. Proč taky? Mít odklad není žádná potupa, tohle spíš hrotěj zbytečně dospěláci, dětem je to jedno a asi jim ani nějaký souvislosti nedocházej, prostě někomu je 6 a někomu 7 nebo 8 a tím to pro ně končí, nebo tedy aspoň ve třídě u dcery to tak je a za nás to taky tak bylo.
@l.marek85 píše:
Moje holka má ve třídě kluka, co měl odklad a je březnovej a nikdo nic neřeší. Proč taky? Mít odklad není žádná potupa, tohle spíš hrotěj zbytečně dospěláci, dětem je to jedno a asi jim ani nějaký souvislosti nedocházej, prostě někomu je 6 a někomu 7 nebo 8 a tím to pro ně končí, nebo tedy aspoň ve třídě u dcery to tak je a za nás to taky tak bylo.
Ono se to projeví až později…
Březnovému dítěti bych odklad bez vážného důvodu nedala. Chudáci pak ty deti co jdou a jsou třeba červencové a srpnové. Pokud chodíte na logopedie a s tréninkem doma to bude za rok úplně v pohodě.
@Anonymní píše:
@Anez111 moje zkušenost, že rodiče dětem spíše odklad dávají, než nedávají. Já mám zase naopak strach, že dcera, která půjde za dva roky do školy v čerstvých 6 letech, bude ve třídě nejmladší a hrozí nějaká šikana a podobně. Syn je listopadový a do školy jde tedy až téměř o rok později.já šla taky tak, jsem koncem září. A vždycky jsem byla trošku napřed před vrstevníky a neměla jsem pořádné kamarády. Obzvlášť na 2.stupni byl ten rozdíl znát
Já mám zkušenost opačnou - srpnová dcera nebyla ani v jednom kolektivu nejmladší a odkladové děti byly v 1 třídě dvě a teď žádné. U syna je to podobně, červnový a nejmladší nebyl/není.
@Anez111 píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, když jste chodili do školy kolik tak přibližně bylo u vás ve třídě dětí s odkladem?
Jestli má někdo z vás odklad, tak třeba jestli je v něčem dobrý odklad?
Kvůli čemu jste třeba měli odklad?
Mám dceru narozenou v březnu teď ji je 5,5 přemýšlíme, že bysme ji dáli odklad, neumí moc ještě správně vyslovovat.
Ale to by byla asi ve třídě nejstarší, kdyby měla odklad a je narozená v březnu.
Nečetla jsem diskusi, ale do zápisu je dost času, kdy se výslovnost může zlepšit. Odklad bych volila jen na základě velkých problémů. Řekla bych, že dnešní trend je stále pro odklady, určitě by věkově příliš nevyčnívala. Nejstarší dcera je v září, šla tedy v téměř sedmi a měla ve třídě i několik dětí o půl roku starší.
@ibis píše:
Ono se to projeví až později…
Přesně tak. Potom taková 7-9. třída, prvák atd. je lahůdka, když jsou mezi dětmi 2 roky rozdíl. Na prvním stupni mi to taky přišlo jedno. Ale s nástupem puberty je to sakra znát, hlavně když třeba srpnové dítě je ještě přirozeně déle dětské a do puberty jde později. A vedle něj 16letá deváťačka v lavici řeší, jestli si má koupit těhotenský test a podobné radůstky.
Od nás letos dostaly odklad 3 děti z 21.
Jedna holka kvůli vzrůstu a celkově fyzické nezralosti.
Druhá proto, že i v šesti letech jí zásadně nosí máma na zádech a místo komunikace s cizím dospělým si hraje na prskající kočku (přitom je strašně chytrá)
Jeden proto, že si sotva zvykl na školku, bojí se vlastního stínu a když kmenová učitelka onemocní, tak zůstává doma i on, protože supl by nedal.
Nad dcerou taky viselo kvůli výslovnosti, ale v PPP i při zápisu tak „zářila“, že se všichni shodli, že už nemá ve školce co pohledávat.
Navíc za rok se toho dá dost udělat a uplně perfektní být nemusí.
Dcera jde v pondělí do 1. třídy a výslovnost také pořád není dobrá, neumí R a Ř, a místo C a Č, které už sice umí, stále vyslovuje S a Š,
ještě má ADHD - odklad nikdo nedoporučil, tak to školy jde, bude jí v říjnu 7, tak bych ani za odklad nebyla,
já sama jsem odklad měla - jsem červnová, LMD, špatná výslovnost, nevyzrálost - odklad mi určitě jen prospěl a nikdo to nikdy neřešil (aspoň přede mnou ne), jestli jsme měli ve třídě další odkladové, nevím, mamka to určitě věděla, protože tehdy byly seznamy dětí veřejné - GDPR se ještě neřešilo
Já ti nevím… věřím, že někdy důvod k odkladu existuje, ale zdá se mi, že někdy to je zbytečné. Znám kluka, co špatně vyslovuje ještě ve 3. třídě…
Deri narozené v březnu chodí v 6 letech do školy běžně… proč odklad? Za mě nikdo odklad neměl…
V kombinaci s 9. třídou jsou ty děcka ještě ve 20 na střední škole… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.