Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ploutvová určitě do školky dej, když to nebude dobré, tak to zrušíš - ale soukromá školka na 2 dny - podle mě to bude naprosto v pohodě a tvé dítě bude šťastné
@Ploutvová Jo tak to je fajn, no ono u nás do roka taky nebyla vůbec žádná žárlivost, tak kolem roka a půl to trochu začalo, ale v pochopitelných mezích. No jo, je to o náhodě, syn chodí do školky už třetí rok, neštovice ani covid nikdy nepřinesl, ale obyčejných nachlazení mraky. Nejhorší, co zatím přinesli ze školky, byly roupy
Jinak jsem s dětma chodila do kroužku cvičení, do různých klubíků atd., ale tak do 2,5 let. To nejdůležitější zmáknout to bez maminky se tam nenaučí, alespoň na pár dopolední jsem dávala děti od dvou, ale mají na to povahu, oba se tam od prvního dne vrhali s nadšením. Do tří let taky soukromá školka, kde se jim krásně věnují…
Já bych do školky dala, když se dítě těší. Zkusíš a uvidíš, pokud bude často nemocné tak vedení určitě pochopí když posunete nástup až třeba po velikonocích.
Myslím, že nemocnost je stejně dle dítěte a myslím si že jí nijak čas nástupu do kolektivu neovlivní.
Dcera, kojená špatně (jen některé dny) kvůli mé nemoci a lékům a nakonec jen do 5 měsíce, narozená sekcí. Od 5ti měsíců navštěvuje plavání. Nastoupila do malého kolektivu v 6ti měsících na 1 den v týdnu a začínala prosinec/leden. Nemocná nikdy nebyla. Jen jednou první jaro měla asi 10 dní rýmu, dle Dr vyvolanou alergickou reakcí, od té doby nic. Od 2 let je v soukromé školce 4 dny v týdnu (7-17:30h) a nikdy nic nechytne. A to někdy až nestíhám koukat po dětech s čím je tam ráno vidím u nosu. Od doby covidu jsme prošli 2× karanténou (podzim 21 i podzim 22) vždy jen pár dnů, jelikož než se to zavede je již většinou cca 5 dní od kontaktu. Jinak u nás asi máme štěstí, ale vždy, když covid někdo ve školce donesl tak jen z domu, žádné dítě si ho v rámci kolektivu domů nedoneslo (6 tříd po 12-18 dětech, ale před 8:30 a po 16h jsou již všechny děti spojené v jedné třídě). Na druhou stranu neštovice by určitě již přinesla (každoročně projdou kolektivem 2-3×), nebýt očkování ještě před nástupem (manžel v dětství několikrát prodělal pásový opar a vakcína by snad měla fungovat i na něj).
Sestra s dětmi doma (ani starší nemají školní docházku, pouze přezkoušení), 4 děti po cca 2 letech. Kroužky žádné, vidí se max se 4-5ti dětmi v rámci vesnice. Všechny děti kojené, každé minimálně do 2 let. Všechny narozené přirozeně. Ona úplně zdravá a děti jsou nemocné 5-10× do roka. Nejzdravější je kupodivu druhorozený.
Všem moc děkuji za názory, nakonec jsme se dohodli s manželem, se synem i ve školce, že to teď zkusí a dle situace případně docházku přerušíme, tak snad se mu tam bude líbit a nepřinese něco hned první den
zrovna dnes jsme na hřišti děti potkali a on je pro kolektiv vážně stvoreny ![]()
Nedá mi to a obnovuji diskusi
Už byl ve školce poprvé a bohužel musím říct, že školka podle mě naprosto selhala
těšil se, ráno mi jen dal pusu a utíkal do třídy, byly jsme domluveny, že přijdu po o a kdyby byl hodně smutnej, že mi paní učitelka zavolá a přijedu napoprvé dřív. Nikdo nevolal, rikam si paráda. Prijedu v poledne, priběhl ke mě a jak mě viděl, tak se rozplakal, že prý volal maminko už přijď z okna a plakal a já nepřišla, i když jsem to slíbila 😡 a to ho ještě strcili do úplně jiné třídy, než měli, k dětem 1-3 roky
Takže zadělano úplně zbytečně na problém
ředitelka se mi sice děsně omlouvala, ale co je mi to platne, když tam teď nechce a ještě říká, že je smutnej, že jsem nedodržela, co jsem slíbila
Snad to příště bude lepší ![]()
Tak já do toho nevidím, co přesně se mu stalo, ale jestli jde jen o to, že ti nezavolali, tak bych to tak neviděla jako selhání školky. Možná jenom došlo k nějakému nedorozumění a pravděpodobně i se synem, když volal z okna. Popravdě z psychologického hlediska nebylo dobré z tvé strany tohle domlouvat před synem. Je třeba ho postavit před jasnou věc, že teď je ve školce a ty v určený čas příjdeš, ale tím, že se mu zbytečně zdůraznila ta možnost, že může jít domů dřív, že můžou zavolat atd. stavíš ho před volbu, na kterou není ready. Klidně to může pochopit i tak, že bys byla smutná, kdyby tě nezavolal, že ti tím dává najevo, že mu chybíš. A třeba celý den probíhal v pohodě a jenom jak tě viděl, tak si na to vzpomněl, tak pak brečel. Víc by mně naštvalo, že ho šoupli k mrňatům, ale holt nikdo není neomylný. Klidně bych to zkusila příští týden znova s tím, že žádné dřív domů, ty maminky co tohle dělaly u nás ve školce, zbytečně jenom prodloužili tu dobu zvykání na školku.
@Ploutvová Nebo si to v té školce představoval trošku jinak a najednou mu došlo, že nebude s mámou. Osobně si myslím, že ve 3 letech není na školku zralých moc dětí.
Vyzvednutí dřív nebyl můj návrh, ale nabídka školky, kdyby o tom nemluvili, neví o tom ani syn, ani já a přišla bych prostě po o. Ta mladší třída je taky problém, protože tam děti prostě jen hlídají, sami si hrají, vyprávěla jsem mu, jak budou cvičit, zpívat, kreslit nebo tak a ono se nedelalo vůbec nic. Jestli brečel i přes den nebo ne bohužel nevím, když jsem se ptala paní učitelky, jak to zvládal, bylo mi řečeno nevím - přebírala ho jedna, přes den druhá a vracela třetí paní učitelka. Těch pochybení tam bylo podle mě víc, proto píšu o selhání školky. Nicméně půjde určitě znovu a uvidíme.
@pet p píše:Že si to představoval jinak je pravda, právě kvůli záměně té třídy, že je mu beze mě smutno chápu, to je asi normální. Jestli je zralý nebo ne chci právě zjistit, přijde mi, že ano, ale samozřejmě se možná pletu, pokud by to nezvládal, nemusí tam být, ale nechci to vzdávat hned, obzvlášt, když ten úvod nebyl úplně podle představ.
@Ploutvová Nebo si to v té školce představoval trošku jinak a najednou mu došlo, že nebude s mámou. Osobně si myslím, že ve 3 letech není na školku zralých moc dětí.
@Ploutvová Jo, to mi přijde jako dobrý přístup. Taky bych to po prvním neúspěchu nevzdávala, akorát to teď možná budete mít o to trochu těžší. Jestli ti přijde, že je na školku zralý, tak to nejspíš zralý bude. Ale děje se i to, že rodič si přeje, aby bylo dítě zralé a toto přání neodpovídá realitě. Jak se říká „přání otcem myšlenky“ ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.