Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Včera jsem stříhala tříleťákovi nehty a všimla jsem si, že se mu asi na třech nehtech odlupuje vrchní vrstva nehtů. Pod ní je nový, ale měkčí, nehet. Není to klasické třepení, ale jen taková teňoučká jakoby kůžička. Všude jsem se dočetla jen o sloupání nehtu od kořene, ale klukovi to jde právě z druhé strany. Nevíte některá, čím to může být? ![]()
Já teda nevím, čím to může být, ale třeba je to nedostatečným jídlem vitamínů. A jestli ho chceš toho zbavit, tak mu něco kup na obnovu nehtu ![]()
Náš malej to má na palcích u nohou. Vypadá to fakt strašně a ještě má ty nehty tvrdé, no děs ![]()
Náš to má skoro na všech nehtech na rukách. Má je tím pádem dost lámavé. Řešila jsem to i s dr, tvářila se že jsem magor co to řeší
Myslím že v pozdějším věku se to asi samo spraví
I když mně to dělá celý život, tak třeba to jsou geny
Mně na to zabraly jedině umělé nehty, ale dětem je dělat nebudu ![]()
Dcera měla ty palce stejné jako kluk, dneska je jí skoro 6 a už to tak nemá..
U dcery jsem to objevila před pár měsíci. Dcera si tu vrchní vrstvičku trhá. Koupila jsem lak na nehty, aby neměla tak snadnou práci. Odrostlo to, ale občas jsem jí ten prst musela i zalepit, aby to nechala být.
To jsem měla před pár lety u sebe a vylezla z toho nemocná štítná žláza. Po léčbě už mám zase nehty dobré. Ale u dětí nevím.
No na palcich na nohach to ma taky, ale tam mu ty nehty rostou hrozne divne. Od narozeni mu zarustaji na palcich nehty a jeste se toci tak divne do vrchu. Ma je hrozne tvrde a taky se trepi, ale jinak nez na te ruce. Na malickach na noze ma tak tvrde nehty, az mam pokazde pocit, ze striham koňovi kopyta.. Napadli me i vitaminy, ale myslim, ze tam problem nebude. Pak me jeste napadlo, jestli to neni nejaka plíseň, ale hadam, ze by ho to minimalne svedilo, ne?
@mersii
Náš to má taky a na noze mu jeden nehet jakoby „praskne“ podélně od vrchu dolů. Byli jsme s tím u kožní, která říkala, že je to jakási vrozená vada, plíseň vyloučena. Měl to i starší syn, já mám pár pidi pigmentových skvrn, údajně to souvisí, nic zvláštního to není a časem to odezní.
Je fakt, že starší už to nemá.
@mersii píše:
No na palcich na nohach to ma taky, ale tam mu ty nehty rostou hrozne divne. Od narozeni mu zarustaji na palcich nehty a jeste se toci tak divne do vrchu. Ma je hrozne tvrde a taky se trepi, ale jinak nez na te ruce. Na malickach na noze ma tak tvrde nehty, az mam pokazde pocit, ze striham koňovi kopyta.. Napadli me i vitaminy, ale myslim, ze tam problem nebude. Pak me jeste napadlo, jestli to neni nejaka plíseň, ale hadam, ze by ho to minimalne svedilo, ne?
Na těch nohách to má přesně stejně. Rožky trčí do vrchu, tvrdé jak dřevo ![]()
@atominnka optej a dej vědět. My jdeme až v březnu na tříletou a do té doby na to určitě zapomenu ![]()