Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj maminky,můj synek 20 měsíců si za žádnou cenu nenechá vyčistit zuby.Zoubky se snažíme čistit od doby co mu narostly první přední.Ty se mi občas podaří vyčistit,ale stoličky a špičáky ani omylem.Neotevře pusu.Přemýšlele jsem,že si koupím silikonový kartáček na prst a s trochou násilí to snad nějak půjde.Co myslíte?Nebo jak to děláte vy?
Zkleknout, znehybnit, což způsobí řev a zoubky jdou hnedle vyčistit ![]()
Stačilo párkrát… pak mnohem raději dobrovolně tu pusu otevřela ![]()
A dáváš pastu? Jeden z našich si taky nechtěl nechat čistit, ale co dávám ždibíček perličky, tak je z toho celý nadšený
Ale mám mladší děti než ty.
Pipet píše:
Zkleknout, znehybnit, což způsobí řev a zoubky jdou hnedle vyčistit
Stačilo párkrát… pak mnohem raději dobrovolně tu pusu otevřela
naprosto stejně a funguje to skvěle. dokonce se mi čistí líp když ječí než když na to jdem dobrovolně. Teď nám funguje to že ona čistí mě, nebo krtkovi a já jí. Ale často to ještě končí tím zakleknutím.
dle mého zubaře jedno z 10 dětí má rádo čištění zubů na ostatní se musí hrubým násilím.
![]()
Násilí dovoleno..Jaký by byl rozdíl, kdybys mu prstáček narvala silou do pusy místo kartáčku?? Tak rovnou ten kartáček a je to.
Pipet píše:
Zkleknout, znehybnit, což způsobí řev a zoubky jdou hnedle vyčistit
Stačilo párkrát… pak mnohem raději dobrovolně tu pusu otevřela
taky tak. plus pomohlou oupit Curaprox kartáček - je fakt hodně měkký. Ty obyč karáčky ( Babylove, MaM) mají šilené tvrdé štětiny. A pak mu chutná pasta– Weleda gel je bez fluoru, vhodná pro kojence a batolata polyající pastu.
Tím prsťáčkem to asi nepůjde
myslím že se ti zakousne,jako mě.Normálně kup kartáček ať si zvyká.U nás byl boj s čištěním zubů půl roku.Teď si občas čistí zuby i sám,ale když nechce tak manžel zalehne a jede.Já nemám na něj takovou sílu.
Souhlas…málokteré dítě při znehybnění neřve s pusou do kořán. Praktikováno krátce, brzy pochopil, že čistit se bude vždy a je jen na něm, jetli po dobrém nebo po zlém.
Máme pastu Vademecum s jablíčkovou příchutí a zuby si čistí mnohem radši, než kdysi „na sucho“
Souhlasím s názory ostatních, tady to fakt mnohdy po dobrém nejde.
A s tím silik.prsťáčkem by to stejně bylo na nic, když to dítě stiskne zuby, tak to taky pěkně bolí
Díky moc za rady,vidím,že násílí povoleno tak to dnes vyzkouším. ![]()
No teda
A jak to děláte , když dítě ssebou mrská o zem a kope nohama a máchá rukama? To bych se bála, že se ten kartáček nechtíc zatlačí až do krku
My,jak byla naše docela malá, zkoušeli násilím a neušpěšně
…tak jsem začala čistit až trošku zmoudřela a povyrostla. Od té doby co bylo násílím, nechtěla prtka ani vyčistit uši, česat vlasy, nic…marné
řev, kousání, vztek. Dneska už si čistí i sama zoubky( 3,5 let) (akorát nehty stříhat musím ve spaní, jinak nedá
)
Potvůrka ![]()
Vanesanka píše:
No teda![]()
A jak to děláte , když dítě ssebou mrská o zem a kope nohama a máchá rukama? To bych se bála, že se ten kartáček nechtíc zatlačí až do krku
…tak jsem začala čistit až trošku zmoudřela a povyrostla. Od té doby co bylo násílím, nechtěla prtka ani vyčistit uši, česat vlasy, nic…marné
řev, kousání, vztek. Dneska už si čistí i sama zoubky( 3,5 let) (akorát nehty stříhat musím ve spaní, jinak nedá
)
Potvůrka
položím na záda na zem, zakleknu k němu tak, že mám jeho hlavu v rozkroku…stehny přidržuju hlavu, aby se nemydlil do stran a zároveň mu na ručkách u ramínek „klečím“…s nohama už toho moc nesvede ![]()
Snad je to aspoň trošku srozumitelné…stačila by jedna fotka, ale objekt násilí spí ![]()
Vanesanka píše:
No teda![]()
)
Potvůrka
Když to nejde silou…tak to jde ještě větší silou
![]()
Tak my rozhodně Elmex pro mrňata.
A jinak jedině násilí. Máme dost odstrašující případ ve starší dceři, kam to ruku v ruce nedůslednost a špatná péče předchozího zubaře může dojít
Takže přes tohle vlak nejede a pokud nespolupracuje, chytnu jí nohama tělo a rukou jí zmáčknu v oblasti „pantů“ a kartáček tam narvu
Ale začala až nedávno. Do tý doby pod vzorem ségry čistila velice ráda