Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, právě jsem se rozhodla, že si nechám vytrhnout 8, mám se 2 (spodními) dost problémy, protože jsou z velké části pod dásní a udělaly se mi tam kapsy, kam se mi dostává jídlo a nijak to nemůžu vyčistit. Pak mám ještě jednu horní venku celou a tak nad ní taky začínám uvažovat, protože kartáčkem se tam dostat je docela taky problém a poslední je celá pod dásní, takže tu zatim řešit nebudu. Co mě ale především zajímá: jak dlouho jste po tomto zákroku byly schopné něco dělat a starat se o dítko atp.? Jak dlouho jste byly indosponované, jestli teda vůbec. Vím, že to bude hodně bolet, zvlášť když si jich nechám vytrhnout víc a nějaký ty oblbováky mi dají určitě, jenže mi většinou nezabírají a tak asi budu počítat s tím, že jich do mě nacpou víc. Jak jste to měly vy? Dá se potom zvládnout péče o dítě a domácnost? Tohle mi vrtá hlavou.
Předem díky za reakce.
Moudráky-to byla moje noční můra.Vždy jsem si říkala,že trhání zubů,natož moudráků,pokud by bylo někdy potřeba,domluvím pod narkozou.
Ale moudrák mínil jinak,začal pobolívat,za dva dny bolet…a za 4 dny jsme odlétali do Egypta.Tzn. nebyl čas cokoli kdekoli zařídit.Dodnes si pamatuji pocit v křesle,kdy zubař říkal,že jediné řešení je vytrhnout,co bych s bolavým zubem v Egyptě scháněla za štěstí
Klepala jsem se jak ratlík,vynervovaná-a hlavně jsem čekala hrůzu.Babička měla vždy s trháním potéže,měla zkroucené kořený…A výsledek?Vytrhnutí byla jen malá chvilinka a šok-nebolelo to,trvalo to mnohem méně času než jsem čekala.Z ordinace jsem jela hned do lékárny,očekávala jsem hrozné bolesti až to přijde k sobě-prosila jsem o co nejsilnější lék na bolesti,co je bez předpisu.A další šok-seděla jsem doma,hrůzou ani nedutala a čekala až odezní injekce-ta odezněla a ono se nic nedělo.Naprosto žádná bolest.
Jediné,co mě potom vadilo,když jsem si v Egyptě dávala rýži,tak občas zrnko vlezlo do díry / říkala jsem tomu doslova kráter,jak to bylo veliké / a musela jsem ho vyndat.Ale bez bolesti.
Tak se neboj,opravdu to nic není.
Ja jsem tedy asi vzacna vyjimka, ale trhali mi horni osmicky (tedy jednu a za rok druhou) a zadna indispozice se nekonala. Proste mi to doktor opichnul, vytrhnul, rekl, at si radeji za par hodin vezmu ibalgin, az to bude prichazet k sobe a dobry. Tedy tak cca den jsem to citila, ale nebyla to bolest, ktera by me jakkoli omezovala, proste jsem o tom jen vedela a za par dni uz ani nevedela ![]()
Taky se chystam jeste na spodni, ale pekne jednu po druhe ![]()
Horní osmičku mi vytrhli na pohotovosti pred 2 týdny. taky jsem se bala co bude- doma dítko a ono bolest žádna ani když odeznela injekce. co bylo blbý do 2 dnů jsem dostala horečky- angína. znama zubni hygienička mi řikala že je to spíš z toho zubu- mela jsem tam zánet
. takže tak ale zub nebolel- po vytržení
![]()
Holky, tak to jste mě celkem uklidnily. Já už si tu představuju nejhorší scénáře, ale říkala jsem si, že horší jak porod to určitě nebude ![]()
Já si řikala, že mi to slovo nějak nesedí, takže se omlouvám, má tam být indisponované
, jsem teď nějak nastydlá a moc mi to nemyslí ![]()
Aliik: já si je raději nechám vytrhnout najednou, abych to měla co nejdřív za sebou.
Kamarádka si nechala trhat všechny 4 na jedné pražské klinice, vždy vytrhli jeden zub + dostala na týden neschopenku a ATB a další týden nebyla ještě prý ve formě na sport. Rozestupy mezi jednotlivými zákroky byly měsíc. Potíže neměla celkem žádné, jen den dva po trhání trochu bolest.
Pettulle, všechny najednou radši ne!
Kámoška si nechala vytrhnout všechny 4 zároveň a nebyla to dobrá volba. Pro to tělo to asi byl velký zásah a nestíhalo se to všechno hezky hojit. Do dvou děr se jí dostal zánět a byla z toho pěkná polízanice a dva měsíce bolestí, horečky, antibiotika a jiné radovánky. Určitě bych to radši řešila postupně. Jinak spodní bývají víc bolestivé než vrchní. Držím pěsti.
Já bych na to taky šla postupně… čekají mě spodní dvě, jsou napůl venku, všechny zuby mám zaplombované skrz naskrz, nečekám, že nějak dlouho vydrží.
Mamce škubali nějak jich víc najednou (ale byla jsem malá, nevím podrobnosti nebo kolik jich bylo), ale týden jedla brčkem a cpala se lékama…
To fakt bude individuální, doufejme v příznivý průběh.
Před týdnem jsem byla na operaci 8.....odkládala jsem to kvůli kojení a ještě, že tak…protože jsem pak byla 5 dní na práškách jak to bolelo.....takže si to nech udělat určitě postupně…a jestli je po ruce nějaká babička tak jí požádej o pomoc…abys měla chvíli klidu..... ![]()
akydo, no ono s hlídáním je to dost špatný, protože je malej na mě dost fixovanej a hlídat se od nikoho nenechá, prostě řve jak tur a neni k utišení a jen mě vidí, tak se ke mě hrne a drží mě pak jakou dobu jako klíště. Navíc plánujem druhý mimi, tak bych to chtěla stihnout ještě před ním, protože taky bych to nechtěla v těhu ani při kojení, proto bych chtěla najednou aspoň ty spodní, který mi dělaj problémy.
Ahoj, já jsem si taky nechala vytrhnout dva najednou a za další dva měsíce zbylé dva. Ty spodní byly z části pod dásní a taky se mi tam dělaly ty bubliny. Najednou mi vytrhla spodní a vrchní. Nebylo to nijak zvlášť bolestivé ani pak vyndávání stehů. O dítko jsem se starala normálně. Jen jsme první tři dny jedla spíše kašovité věci.Myslím, že to zvládneš taky dobře. Přeji ať to moc nebolí a máš to bez problémů.
moc děkuju všem za podporu. Vůbec netušim proč lezou, když jsou s nima problémy a překážejí,no nebylo by bez nich líp?
Takže taky přeju všem ať to dobře dopadne ![]()
ahojky, najednou ti to nevytrhnou, protoze umrtvi pouze pulku dasne, to by jsi se pak mohla udusit ![]()
ahojky, najednou ti to nevytrhnou, protoze umrtvi pouze pulku dasne, to by jsi se pak mohla udusit ![]()