Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Moje dr třeba odmítá těhotným a kojícím dávat ty umrtvující injekce. Prý se to sice smí, ale ona měla jednu negativní zkušenost a prostě je nedá. Když je to akutní, tak zaživa a když ne, tak to počká.
Jinak bych si to asi rozmyslela, mamka potom taky dostala zánět a čištění, rentgeny, atb, analgetika - dost dlouho. Já to snesla naprosto v pohodě.
Každý je jiný, no.
Ahoj, jsem druhý den po trhání moudráku, začínám to cítit ale bolest žádná není. Docela s ním bojoval, trhal mi ho přes půl hodiny takže mám dáseň docela podrážděnou. Co můžu začít jíst? Od trhání jsem měla jen jogurty a krup. kaši, docela už bych si dala něco slanýho
Bojím se ale že se mi do díry něco dostane. A kdy si můžu začít normálně čistit zuby a vykloktávat?
Zubař byl cizinec takže vím ze všeho jen půlku
![]()
Přijde mi že mi tam zůstalo jestě kousek tý houby co mi tam dal (gelaspon) nevíte kdy se má zcela rozpustit?
Díky za odpovědi, byla jsem na trhání poprvé tak vím prd ![]()
@Tyme a co zavolat k zubaři, telefony zvedá snad sestřička a ta je češka? Pokud ano, tak tý bys rozumět měla ![]()
@Tyme, kloktat bys neměla minimálně dva až tři dny. Čistit zuby velmi opatrně. Já jsem si koupila vodu Parodontax extra 02% - dostala jsem radu na ty první dny - nalít si trošku po čištění do úst a nechat tak minutu působit „v díře“
. Kvůli desinfekci a abych nedostala zánět. Ale nekloktat!
Ohledně jídla jsem radu žádnou nedostala, ale i tak jsem nejedla téměř 14 dní pečivo - neukousala bych to. Já jsem byla po trhání první osmičky zmordovaná a potrhaná docela hodně, takže jsem byla na kašovité stravě téměř 14 dní.
U druhé osmičky to bylo lepší, tam jsem se šetřila asi jenom 4 dny. Teď jsem po trhání druhé osmičky cca třetí týden (byla jsem trhat 1.7.). Díru mám ještě, ale už normálně jím, kloktám. Nebolí to. Ale u té první jsem trpěla jako zvíře teda
.
@Tyme jé, taky jsem byla na trhání osmičky, včera v poledne. Teď si dávám kaši, do té doby jsem se bála a pořád bojím. Už vyplachuju řepíkem. Jinak mám od bolesti Aulin a antibiotika. V puse nic nemám, jen stehy, takže ohledně té houby nevím, měla jsem jen na 10minut tampon. Radši si zavolej, zítra je pátek, tak ať nemáš nervy přes víkend.
Ja jedla hned ten den normalne, a to jsem mela stehy. Zuby jsem si taky cistila normalne, u toho vytrzeneho opatrne. a ledovala jsem
Je vhodnejsi vyhnout se potravinam jako je ryze nebo celozrnne pecivo (tyto male kousky se snadno dostanou do rany a mohou zhorsit hojeni. proto se doporucuje kasovita strava. jinak pit můžete nebo spis musite normalne. cistit zuby zrovna tak. vykloktavat není vhodne. gelitaspon se vam rozlozi cca do mesice
Ahoj holky,
mám dotaz. Trhaly mi osmičky. Levou dole v 8měsíci těhu, dělala neplechu. Pak na vlastní přání a doporučení mé zubařky, ostatní tři. Vlevo nahoře cca 3týdny zpět a bez léku na bolest jsem to dala a poho. V pondělí teď jsem byla na spodní a vrchní pravé. Vrchní opět nevím, že trhaly, ale ta spodní… Bolí. Pořád dost, každý den musím mít aspoň 2 ibalginy a dnes už dokonce i v noci, kdy mě bolest vzbudila. Jsu už unavená a vytočená, bolí to, ne nic takového, že bych lezla po zdi, ale přesto je to docela silné a hlavně neustálé, takže prostě permanentní bolest na náladě a zvládnutí bolesti nepřidá
Je to normální? Příjde mi, že tu pravou stranu mám i pidi nateklou, ale nic hroznýho… Měl to tak někdo, nebo mám plašit zubaře, že jsou asi nějaké komplikace? Pravda je, že jsem jedla už kus kus, ale pak jsem pusu pořádně vypláchla a vykloktala…
@majinka69 kuskus nebyl dobrej nápad. Ale jinak každý zub se může hojit jinak. Já mám za sebou první osmičku pravo dole a měla jsem to jak ty. Bolelo to i přes prášky (Aulin 2× denně) asi 3 dny, pak už méně. Za 8 dní po vytažení stehů už to bylo za pár dní ok. Jestli máš obavy, je pátek, tak radši ať se na to někdo mrkne. Ale jinak bolest, otok i modřina třeba je normální. Mě dost bolelo to místo po zubu a část čelisti.
Já jsem byla na vytrhnutí obou spodních osmiček. Měla jsem obě pod dásní a směřovaly na sedmičky, jelikož mě to už začínalo bolet, tak jsem šla na rentgen a zjistilo se, že musí ven. Objednala jsem se k panu doktorovi do Prahy, čekací doba byla měsíc. Pan doktor mí píchnul na každou stranu dvě injekce a začal. U té první mi říkal, co přesně dělá. Nejdříve začal se škrábáním dásně a následně odstranil kost. Poté zub chytil a vytáhl, celý zákrok byl naprosto bezbolestný, jen cítíte, že tam něco dělá, ale nic nebolí. Druhý zub tahal po částech a na konci ránu zašil. Dostala jsem instrukce a předepsaná antibiotika. Cca 5 hodin trvalo než odezněla injekce a vše začínalo bolet, ale otok žádný. Brala jsem ibalginy a šla spát, ale v té době celá pusa natekla a tak to vydrželo 4 dny. Každý den jsem ledovala, sice to uleví otoku, ale zase od toho bolí v krku. Pusu jsem otevřela pouze na prst, postupně na dva. Jedla jsem přesnídávky a kaše. Zuby jsem čistila pravidelně, ale opatrně. Po jídle jsem pusu vyplachovala vlažným nebo studeným heřmánkem. Když se mi po několika dnech podařilo otevřít pusu a podívat se jak to vypadá, tak jsem zjistila, že mám jeden steh od dásně do tváře, myslela jsem, že je to špatně, ale na internetu jsem se dočetla, že se to tak občas udělat musí. Stehy by se měly vstřebat do 14 dnů, tak uvidíme.