Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já teda, kdybych si mohla vybrat, tak to snad odmítnu, ale rozum mi to nedovolí. Byla jsem 2×. Pokazde mi bylo neuvěřitelně zle, že jsem nebyla skoro schopna dojet domu. A to jsem to v sobě držela se sebezaprenim a v jednom případě jsem to vyhodila i dřív, takže to klidně mohlo zkreslit výsledky. Měla jsem vyloženě pocity na omdlení. Ne z odběru krve, ale z toho, jak moc mi bylo zle.
@Denny97 Nebyla jsem, měla jsem poměrně závažnou cervikální insuficienci a po domluvě s lékařem jsme shodli na tom, že by nebylo dobré abych na ogtt šla. Kdyby vše v pořád tak jdu.
Já popravdě nechápu, co se kolem toho dělá za haló a řeší se to furt a všude. Je to trocha sladké vody a odběry krve 🤷♀️. Hlavně to řeší ženy, jejichž vagínou brzo projde cca 3,5kg dítě, tak fakt wtf 😀
Děláme to pro dítě a měly bychom spíš být vděčné, že tu možnost máme a nežijeme v zemi s mizerným zdravotnictvím 🤷♀️
Jako povinné není nic, ale opravdu nechápu, proč by někdo nešel a vědomě ohrozil miminko.
Já věděla, že mám delší dobu cukr na hranici. V průkazce mám z prvního odběru krve v tom 8tt hodnotu 5,4 na lačno, takže jsem předpokládala, že se to rozvine. A taky, že ano. Při prvním odběru na lačno na test na cukrovku jsem měla 6,7 takže se nepokračovalo a rovnou mě poslali do diabetologické poradny, kde mi odebrali dlouhodobý cukr a nafasovala jsem glukometr.
Být tebou, nechám si udělat aspoň ten lačný odběr…
@Denny97 Hodne lidi Te tu odsoudilo jako nezodpovednou matku. Bud v klidu, jsme minimalne dve.
U prvniho jsem na testu nebyla, mela jsem tezke tehotenstvi a kdyz jsem si precetla, jaky napor na telo je ten roztok (snad jak 2 litry coly vypite na ex) a ze jsou i pripady, kdy se po nem rozjel predcasny porod, tak jsem sve obavy sdelila gynekolozce. Sama mi rekla, at ho nepodstupuji, ze je to stejne jen orientacni a ze driv se taky nedelal a pokud z nej mam spatny pocit, ze ani neni vhodne, abych se takovemu stresu vystavovala. Domluvily jsme se, ze mi misto toho 3× odebrala glykemii. Vzdy naprosto ukazkovy vysledek a s takovym pry ani nemuze byt cukrovka, ktera by potrebovala inzulin. A tudiz kdyz si budes hlidat sacharidy, tak bys v pripade pozitivniho vysledku testu stejne nedelala vic.
@Denny97 píše:
@Any219 Mě bylo hodně zle z toho roztoku.. takže zvažuji, že teď nepůjdu.. můj gynekolog o tom ví.. už jsem v termínu kdy bych měla jít…
Ale chci jít pro jistotu kolem 28tt na jeden odběr cukru z krve
A říkám si, že těhotenská cukrovka se stejně může projevit až po testu …
Tak mě zajímají zkušenosti
Mě bylo u první hrozně zle. U druhé jsem měla v pozoru celou rodinu na hlídání první a bylo to v pohodě. Pak i u třetí už to bylo dobrý.
@Denny97 zakladatelko, ano, odmítla jsem 2×. Nechala jsem si v obou těhotenstvích nabrat glykovany hemoglobin (tzv. dlouhý cukr). To je naprosto dostačující alternativa. Rodila jsem ve dvou různých porodnicích, nikde neřekli ani popel. Doporučil mi tuto cestu jak gynekolog, tak praktický lékař - rodinný příslušník, který naopak oggt považuje za zastaralou metodu. Nabral mi to tedy praktik, ale jistě lze přes aeskulab apod. jako samoplatce.
Ne, neodmítla. Proč taky. Dokonce jsem byla v posledním těhotenství poté i hospitalizována na pozorování, poněvač to dopadlo pro mě nedobře.
Dietu jsem dodržovala vždy.
Odmítla jsem až amniocentézu, čekala jsem problémy s doktorem, ale nebylo nic. Podepsala jsem papír že odmítám a hotovo, nedělo se nic.
Odmítnout samozřejmě můžeš, nikdo tě nebude nutit tam jít ![]()
Alternativa je chovat se, jako když cukrovku mám, držet dietu, jíst pravidelně, 3× týdně měřit velký profil. Ale mě osobně by toto nedonutil a asi bych měla tendenci hřešit.
Rizikem není jen velké dítě, to je ten nejmenší problém. Dítě ti v břiše sice rychle vyroste, ale orgány už tak růst nestíhají, takže se mu třeba nevyvinou. Může mít problémy se srdcem, plícemi. Sklony k obezitě, cukrovce 2. typu i těhotenské cukrovce.
Za zdravé dítě ta dieta stojí
@brabantik píše:
@Denny97 zakladatelko, ano, odmítla jsem 2×. Nechala jsem si v obou těhotenstvích nabrat glykovany hemoglobin (tzv. dlouhý cukr). To je naprosto dostačující alternativa. Rodila jsem ve dvou různých porodnicích, nikde neřekli ani popel. Doporučil mi tuto cestu jak gynekolog, tak praktický lékař - rodinný příslušník, který naopak oggt považuje za zastaralou metodu. Nabral mi to tedy praktik, ale jistě lze přes aeskulab apod. jako samoplatce.
No tak zrovna glykovaný hemoglobin ukáže špatné výsledky až v okamžiku, kdy máš delší dobu rozjetou silnou cukrovku. Naopak OGTT test ji detekuje i na samém začátku. Tudíž bych tu nemystifikovala ostatní, že je to dostačující alternativa. Prostě není. A gynekolog ani praktický lékař nejsou odborní lékaři na toto onemocnění, které má navíc svá specifika oproti klasické cukrovce prvního či druhého typu. Já měla cukrovku v obou těhotenstvích, detekovanou v obou případech hned v prvním trimestru. S doktorkou v poradně jsem toho probrala spoustu.
To jsou zase komentáře ![]()
Ve druhém těhotenství jsem test odmítla, protože v prvním mi z toho jejich hnusu vyskakaly afty až do krku, nemohla jsem týden jist, skoro ani pít, dlouho se mi to dávalo dohromady. Nějaká psycho reakce, tím, že normálně sladké nejím nebo nevím, nikdo nevěděl proč. Takže mi teď u druhého doktor řekl, že nemusím, chodím na krev 1× týdně, platím si to tedy sama, hlídám si stravu. Ano, není to 100%, je to riziko, ale jestli máš nějakou kontraindikaci, poraď se s doktorem a můžeš odmítnout.
Šla bych. Vem si s sebou doprovod, když víš, že ti bývá blbě, ať tě někdo doveze, odveze, navíc oni jsou tam na kolabující těhule nachystaní. Je to pár hodin a neléčenou cukrovku fakt nechceš…
@Scara co je na těch komentářích ke zvracení? Že poukazují na to že je to pro dobro očekávaného dítěte? Vždyť je to pravda.
Však zakladatelka na něj jít nemusí, nikdo ji nutit nebude, policajti jí tam spoutanou neodvezou.
Přiznám se že jsem nečetla celou diskuzi. Ale samozřejmě ano odmítnout to můžeš nikdo nemá právo ti to nutit. Ale nedělala bych to. Jasně clověk si říká že určitě těhotenskou cukrovku nemá ale věř mi že to můžou mít i hubené nebo ty co vyznávají zdravý životní styl. Jako není to nic příjemného ale zase tě přitom nic nebolí a myslím si že to zkrátka není takový ten typ vyšetření který by byl k nepřežití na rozdíl třeba od gastroskopie nebo kolonoskopie ![]()