Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě překvapuje, kolika ženám vadí chuť toho nápoje a nejvíc jim na tom celém vadí, že to bude hnusné… spíš by mi teda vadilo to neustálé braní krve. Já bych ho neodmítla, protože podle nových studií může být následkem těhotenské cukrovky dítě sice velké, ale přitom nemít dostatečné vyvinuté orgány a taky má vyšší riziko obezity. To nezní jako tak hrozné komplikace, ale třeba velké dítě může při porodu dělat problémy, už jen kvůli vyššímu riziku císařského řezu.
Já se oGTT každopádně vyhnu, protože mi byla zjištěna cukrovka už v 1. trimestru.
@nozu píše:
No tak zrovna glykovaný hemoglobin ukáže špatné výsledky až v okamžiku, kdy máš delší dobu rozjetou silnou cukrovku. Naopak OGTT test ji detekuje i na samém začátku. Tudíž bych tu nemystifikovala ostatní, že je to dostačující alternativa. Prostě není. A gynekolog ani praktický lékař nejsou odborní lékaři na toto onemocnění, které má navíc svá specifika oproti klasické cukrovce prvního či druhého typu. Já měla cukrovku v obou těhotenstvích, detekovanou v obou případech hned v prvním trimestru. S doktorkou v poradně jsem toho probrala spoustu.
Nikoho nemystifikuji, zakladatelka se ptala na zkušenost, popsala jsem svou.
@Pdoctor píše:
Jsme svobodni lide ve svobodne zemi, kde vsechna tehotenska vysetreni jsou dobrovolna.Ale proc bych nesla na tento test? Nejsem blazen! I kdybych mela blit jak sakal, nedelam to pro sebe… Kdyby slo jen o maminku, dejme tomu, ze by se dalo ospravedlnit odmitnuti testu, ale tady jde predevsim o miminko! Nelecena tehotenska cukrovka je pro miminko pekny hnus.
Jinak pri prvnim tehotenstvi mi po testu bylo spatne, ale dalo se to prezit. Pri druhem tehotenstvi mi po testu vubec nic nebylo. Ale i kdyz bych mela prozvracet treba tyden,za jistotu, ze nemam tehotenskou cukrovku a jidlem neohrozuji svoje miminko, mi to rozhodne stoji.
Obcas nechapu maminky, kdyz v CR mame tehotenskou peci na tak skvele urovni, da se rict, ze se svetem mame nadstandardni peci, tak vymysli blbosti a vysetreni odmitaji. Jasne, ne vse je 100% hrazene z pojisteni, ale porad jde o drobne polozky ve srovnani s tim, co vse se pro miminko kupuje.
Už vidím, jak by jsi šla dobrovolně znovu na test kdyby jsi
tyden, to jsou jen silacke kecy a jestli si myslíš, ze urputne zvracení dítěti pomaha, tak jsi na omylu.
Tak vypít přeslazený roztok je opravdu to nejmenší, co pro své miminko můžu udělat. Já jsem šla, špatně mi nebylo a vlastně jsem na tom neviděla nic tak strašného.
@whitemirror Mně třeba ta chuť vůbec nevadila, ale nebyla sem schopna to udržet a měla jsem po tom hrozný stavy. Na omdleni, třásla jsem se, nemohla jsem pomalu ani stát. Odstartovalo to vždycky maraton zvracení. Odběr krve mně vůbec nevadí.
Při prvním mi nic nebylo, při druhém jsem se na test skoro těšila. Protože jedu sladké hodně, tak jsem určitě na test chtěla jít, abych věděla, jak na tom jsem.
@nozu cukrovku jsi měla detekovanou již v prvním trimestru? Tzn. ne na základě testu ogtt? Jen se ptám. První test z krve v prvním trimestru jsem měla vždy v pořádku, možná kdybych byla riziková, jako ty, měli by moji ošetřující lékaři jiný názor.
@Pidulka1991 Jezisi, to byl samozrejme prehnany priklad! Znate nekdo nekoho, kdo by po tom zvracel tyden? Navic jednorazove, i kdyz urputne zvraceni, dite nijak neohrozi. To si myslis, ze kvulli par zvracenim se naprosto vyhladovis tak, ze to ohrozi dite?
Nebo cemu jednorazove zvraceni a nevolnost tak strasne vadi? Krome nepohodli…
A jestli nekoho omezuje chvilkove nepohodli na ukor ditete, jeho vec. Ono neni tak tezky si zjistit, co vsechno zpusobuje nelecena tehotenska cukrovka…
A jak nekdo zminit, ze zna nekoho, kdo po testu potratil. Jaka je asi pravdepodobnost, ze se to stane? To bude radove nizsi, nez ze ma maminka tehotenskou cukrovku.
@Pdoctor Já vím že to teď možná schytám, ale občas mám pocit že prostě místo aby si ženy vážili toho, že žijeme v takové zemi kde máme suprovou zdravotní péči která je navíc každému dostupná tak si z rozežranosti vymýšlí různé nesmysly jako jsou například domácí porody, odmítání antibiotik a očkování, odmítání různých vyšetřeních no a třeba odmítání krevních transfúzi u jehovistů to je kapitola sama pro sebe ![]()
@kulíšek_s_bambulí Uprimne zrovna s temi domacimi porody nevim, jestli je kritizovat, i kdyz sama bych do toho nikdy nesla.
Ale jinak naprosto souhlasim. Je jasny, ze kazdy vysetreni nebo lecba s sebou nese i riziko, ale jaka je pravdepodobnost, ze ten rizikovy faktor nastane? Mnohem mensi, nez ze se stane neco spatneho, kdyz se vysetreni nebo lecba nepodstoupi.
@brabantik ano, u prvního mi stále vycházel cukr v moči, tak jsem byla na OGTT už v 16tt a byla tam cukrovka. U druhého jsem volala do dia poradny po potvrzení těhotenství, objednala mě na OGTT na 11tt a zase tam byla. Já jsem teda s pozitivním testem nasadila preventivně lehkou dietu. No gynekolog mi tvrdil, že je test takto brzo zbytečný a pak byl strašně překvapený, že cukrovku mám. A to jsem celý život hubená, jen máme v rodině stařeckou cukrovku. Naštěstí mě po porodu vždy zmizela a zatím se nevrací.
@brabantik jo a ještě dodám, že u druhého těhotenství jsem měla jak lačné glykémie, tak moč úplně v pořádku. A kdyby se brala rodinná anamnéza, tak riziková ani nejsem. Zde se už ale řešila ta předchozí těhotenská cukrovka.
@Pdoctor @kulíšek_s_bambulí kdybych se ridila pravdepodobnostmi, tak jsem sla na potrat a nakonec bych z pitvy plodu zjistila, ze to bylo zbytecne, protoze se pravdepodobnost mylila; takze asi tak; at si kazdy dela, co chce; porad se tvarime, jak jsme tolerantni zeme a nediskriminujeme nikoho s jinou barvou pleti, vyznanim, orientaci ci jakoukoli odlisnosti; tak proc mi prijde, ze kdyz ma tady na emiminu nekdo jiny nazor, nez vetsina, tak vzdy dostane od vetsiny cocku, jaky je nezodpovedny a nerozumny odmitac? Pokud vim, maminka se na zacatku ptala, jestli nekdo odmitl OGTT, neprosila se o tisice kazani a vycitek, kterych se ji tu dostalo.
Nepůjdu. Minulé 2 těhotenství jsem byla v pořádku a vzhledem k tomu, že se snažím jist lowcarb, nemá ani smysl, abych někam chodila a miminko trápila. Nechám si udělat test z krve a tím to pro mě konci.