Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ivana 85 tak mozna kdybys vynechala ten ukrutnej boj, bylo by to pro vas vsechny lepsi. Ono to v tomhle pripade moc nestoji na tom, co se libi nebo nelibi mamince.
Mam tri deti. Prvorozeny narozeny v dubnu. Nechala jsem to na léto. V červenci to zvladl, bylo to rychle a bez stresu.
Druhorozeny syn je v kvetnu. Myslela jsem si ze to půjde uplne stejne. Ne, v lete vubec nechapal co po nem chci. Vzdala jsem to. Prisel na to az v listopadu.
Nejmaldsi bude mit v zari dva. Pres leto absolutne nic. Zkoušela jsem co to slo. Nechápe.
Zatim jsem plinu vratila. Dam mu jeste cas ![]()
@Ariadne píše:
On ale není pes,aby cural na povel. Nechápu,proč ty děti prostě nenechat žít svým vlastním tempem. Mají svůj čas a rozhodně nejsou blbý. Je nutný,aby byl v 19m bez plinek? Bude velký problém,když na to přijde sám třeba ve 2,5 letech?
Souhlas - dal příspěvky nečtu. Naše na to přišly samy dle toho jak dozraly… tak se holt koupi balík plenek a co… v plenkách do školy nepůjde … tohle predhaneni a nuceni deti nepochopím nikdy. Za chvíli aby se snad narodily a prosadily na nocnik a samy vstaly a šly si hrát na Písek…
každý je jiný každý potřebuje jiný přístup a čas .. proste na pohodu. Když mě maminky říkají na hřišti a ve školce a škole jak máme pohodové deti - všechny tři, tak se usmeji a vím proč to je - když mužu pomůžu, když mužu vyjdu jim vstric, když jsou věci ze to nejde, tak bohužel - ale pochopi to, vysvetlujeme od malinko vše a vše chápou, nenutime jim žádný režim ani po nich nechceme jak po cvicenych opickach věci které už přeci musí zvládnout… a jsou spokojene šťastné a pomáhají si. To je další věc - my dětem pomáhat nemáme protože přece deti MUSÍ ale po nich chceme aby pomáhaly… jak sobě tak cizim … tak není to na hlavu??? A odmítám řeči typu musí si zvykat musí to zvládnout všichni jsme si zvykli… ano ono to časem musí zvládnout ale záleží na přístupu a jak se k tomu postaví rodič - buď diktaturou a povýšeně nebo v klidu vysvětli a nechá mu prostor a čas… dítě musí vědět ze k vám muže kdykoliv přijít pro radu nebo když ho něco trapi… a přijde, když ho rodiče buzeruji už od mala ? No asi těžko…
@Lioness34 moc nevim, proc tu ten prispevek vubec je, kdyz odmitas cist diskuzi? kdybys ji precetla, tak pisu, ze cvicenou opici z nikoho nedelam
ke zbytku nemam, co rict pokud to bylo mireno na me, nevim, jak to souvisi s mym prispevkem a k pristupu k vychove ![]()
@florenc píše:
@Lioness34 moc nevim, proc tu ten prispevek vubec je, kdyz odmitas cist diskuzi? kdybys ji precetla, tak pisu, ze cvicenou opici z nikoho nedelamke zbytku nemam, co rict pokud to bylo mireno na me, nevim, jak to souvisi s mym prispevkem a k pristupu k vychove
Však to neber jako útok na tebe
z tvého úvodního příspěvku nevyplývá přeci to ze jsi posedlá tím řešit to tak aby dcera za každou cenu neměla plenky… já jsem do diskuze napsala svůj názor - plus to ze neuznávám takove to musí musí … to je cele. Deti k tomu dozraji a nemá smysl to hrotit. A rozhodne bych neřešila to ze má na 19mes plenky a ze je to blbě. Je fajn ze se snažíš nenásilne ji pomáhat…ale to když by plenku mít musela neznamená ze je to špatne nebo ze jsi špatná ty nebo tvoje dítě. Nejdůležitější ať je v pohodě psychicky dítě a ty. To je cele. Víc za tím nehledej.
@Lioness34 děkuji ti za názor, ale chtěla jsem poradit, jak mám syna naučit, aby chodil na nočník dřív než si cvrkne a nebo když mu řeknu
dneska celý den chodí bez plenky, vždy si cvrkne a běží na nočník, když dlouho nečurá, tak mu řeknu ať se vyčůrá a on jde, má vždy obrovskou radost, když se povede. Předpokládám tedy, že buď si to za pár dní uvědomí sám, že bude lepší chodit na nočník dřív než si cvrkne a nebo si to neuvědomí a budeme muset vrátit plenu. Jak jsem již v diskuzi psala, příjde mi prostě škoda nevyužít jeho snahy, ale nevím, jak na to, aby si říkal předem, nebo jestli opravdu musí sám a já už víc udělat nemůžu…
@florenc já myslím, ze v tomhle veku děláš dost a podporujes ho dost - to ze mu to reknes a jde je bezva… on si to časem podle mě uvědomí, ale teď mas na vyber mu to připomenout (a to není špatne)… a nebo ho nechat a tolerovat ze si tzv cvrkne a on si to spoji časem s tím ze potřebuje… podle mě je bezvadny ze je vůbec v téhle fázi v jaké je
a určitě bych ho dal podporovala stejným způsobem jako doposud. Občas mu řekla nebo připomněla … on do toho opravdu brzy dozraje, ze si to uvědomí.
Čůrání na povel? To slyším poprvé. A co když se na povel nevyčůrá? Dokud vědomě neovládne svěrač měchýře, nic s tím nenaděláte. Syn to zvládl až v 2,5 letech, do té doby se byl schopný během hodiny pětkrát počůrat. Prostě to nedokázal udržet. Vůbec mu to navíc nevadilo, že je celý mokrý. A přiznám se, dávat ho pětkrát za hodinu na nočník, na to jsem neměla náladu. Takže neporadím, snad jedině počkat.
Ještě k tomu nadšení, je to určitě fajn, ale zbytečně nepřeceňovat. Vždycky jsme to sem tam zkusili, sundat pleny, jestli to třeba nedocvakne, koupila jsem hrací nočník, to ho bavilo opravdu hodně, pár dní, pak nuda a už se k tomu nechtěl vracet. Pak ho zase hodně bavilo čůrat vestoje, ale když jsem viděla, jak vždycky úplně tlačí bříško, aby něco vyteklo, tak jsem zase vrátila pleny. Takhle jsem to vždycky jednou za čas vyzkoušela, a pak to najednou šlo, z ničeho nic si začal říkat, sundali jsme plenu a už ji nevrátili. Pochybuji, že bychom to mohli nějak urychlit.
@Beata.xy zrejme jsem nestastne zvolila slovni spojeni, mysleno, jako na pozadani, jako se psem s nim nemluvim
V praxi to je „...... pojd se vycurat, nebo nechces curat?“ a on se vycura a kdyz ne, tak se samozrejme nic nedeje
ani jsem ho to nejak neucila, naucil se to sam na dovci ![]()
updatuju, kdyby se nekdo chtel hecnout, nebo nevedel, jak ja
maly je druhy den bez plinky doma a dnes si uz 2× rekl predem, ze bude curat, takze pomalicku slavim a verim, ze je pripraveny ![]()
Nejlepsi se mi zda tahle metoda https://www.vanickovani.cz/…avit-plenek/
Ale 19m dite mi teda prijde jeste male, vetsina deti to zacina chapat kolem druheho roku, nekteri dele. Je dulezite,aby jim to dozralo v mozku. Obe moje deti jsem odplenkovala v lete presne ve dvou letech, ale jevily o to zajem a nemely paniku, kdyz videly nocnik. Nekdo to vysazovanim od 10m fakt prehani, pak nemaji mit ty deti v hlave blok a alergii na nocnik.
@Káťa19 o metode jsem slysela, vlastne to podobne vlastne praktikuji - doma je nahaty a snazim se byt, co nejvice doma a opravdu vidim pokroky. Konecne si dnes poprve rekl predem, coz je presne to, co jsem si prala.Z nocniku nema stres, sedi tam par vterin a hned se prave vycura ![]()
@Káťa19 a opravdu je to o diteti, nejake je na to pripraveno drive a jine pozdeji.
@florenc píše:
@Káťa19 a opravdu je to o diteti, nejake je na to pripraveno drive a jine pozdeji.
Presne tak, me uplne vytaci ty stary praktiky, to dite uz sedi, proc ho nedavas na nocnik, musis ho vysazovat
![]()
Vsude v cizine je normalni, ze ma 2,5-3 lete dite plenu