Odplenkování (2,5 leté) - Jak na to?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36068
10.2.23 10:45
@andreabak píše:
@VitaminC Jsem to puvodne planovala na leto, jenze proste zmena…a vsude je ted nazor, nechat to na diteti, az k tomu dozraje, tak proto jsem do toho loni jeste netlacila

Mě když v létě běhal na zahradě nahatý a řekla jsem mu chyť si pindíka a vycurej se tak to udělal, ale doma ani ránu.
No a teď jak tady výpisuju tak sedím na WC a najednou koukám a on sedí vedle mě na nočníku :lol: :lol: :lol: Se z něj zblázním. Sice v oblečení ale sám a bez řečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
10.2.23 10:53

@ibis svuj nazor jsem si prave udelala, a chtela nechat malou k tomu dozrat sama…no je zajimave, ze v mem okoli jsou ve stejnem veku deti na pline nebo teprve zacinaji, doba se meni, nazory tez, a tozejmena i z rad detskych doktoru…takze ne vazne si nemyslim, ze by bylo pozde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
10.2.23 11:01

Já jsem taky zastáncem „učení“ na nočník. Když se vychytá ten správný moment, kdy ještě to dítě není vzdorovite, tj. někdy těsně po prvním roce se posadí na nočník a začne se učit, že se tam čůrá a kaká, tak se odplenkujou dřív. Takže já teď v zimě občas posadím, na kakani si dcera dokonce už někdy včas řekne (někdy pozdě), no a třeba v dubnu, až nebude mít venku ten pitomý overal, ale jen 1 vrstvu oblečení, tak na to jdeme natvrdo, plina pryč. Bude překvapená, že bude mokrá, ale nebude se bát nočníku.

Ano, dnes je modernější nechat děti, ať k tomu dospějí samy. Taky možnost, ale holt se odplenkujou později a když je pak potřebuješ bez pleny dříve, tak učit to ve 2,5 letech, kdy už se vzteká, je těžké. Na západě jsou pak na pline kolikrát i 4 leté děti. Nechápu, leze to do peněz a životní prostředí úpí :roll:

Jinak plinu bych už nevracela a vydržela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2125
10.2.23 11:01

Já myslím že ztracené ještě není nic. Můj mrňous se odplenkoval když mu byly necelé dva roky. Prostě jednoho krásného dne jsme byli u babičky a babička prostě sundala plenu a už mu jí nedala a během cca dvou, tři dnů to pochopil. ;) Ten první den byl teda počůraný furt že jsme převlékali fakt každou minutu protože to bylo horké jaro a hodně pil. 2. Den to taky nebyla žádná sláva ale ten třetí se to prostě zlomilo :palec:
No a z babiččiného vyprávění vím že já jsem byla od plenkovaná v roce a půl ale mě teda drilovali a mordovali na můj vkus až moc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45730
10.2.23 11:04

Zkus ty barevné tablety, nam to pomohlo. Prodávají se např. v DM. Pozdě není, ale už je celkem nejvyšší čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5167
10.2.23 11:41
@andreabak píše:
@ibis svuj nazor jsem si prave udelala, a chtela nechat malou k tomu dozrat sama…no je zajimave, ze v mem okoli jsou ve stejnem veku deti na pline nebo teprve zacinaji, doba se meni, nazory tez, a tozejmena i z rad detskych doktoru…takze ne vazne si nemyslim, ze by bylo pozde :D

To si ale pěkně odporuješ :roll: Do teď si to neřešila, protože vždyť je to přece normální, ne? A najednou změna situace, dítě má jít do školky a už honem honem to řešíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
10.2.23 12:10

@ibis omg :roll: cemu na tom nerozumis, jsi se v zivote nemusela necemu prizpusobit, protoze se zcela zmenila situace? Ano, dite ma jit neplanovane do skolky drive, nez jsem zamyslela …prisla jsi sem hledat diskuzi na tema zmena nazoru, nebo dat radu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5167
10.2.23 12:18
@andreabak píše:
@ibis omg :roll: cemu na tom nerozumis, jsi se v zivote nemusela necemu prizpusobit, protoze se zcela zmenila situace? Ano, dite ma jit neplanovane do skolky drive, nez jsem zamyslela …prisla jsi sem hledat diskuzi na tema zmena nazoru, nebo dat radu?

Radu si dostala, posazovat a být důsledná. Ale ty si se hrozně smála - smajlík tomu, že není pozdě. Tak čekej, až dítě k tomu dospěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
10.2.23 12:26

Tak nemusi do statni. Dej ji do detske skupiny, kde jsou k tomu shovivavejsi a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3502
10.2.23 12:34

Pro odplenkovani se rika, ze musi byt splneny tri podminky:
1.zrale mocove cesty - dite musi byt schopno je ovladat
2. dite chape, co se po nem chce
3. dite CHCE, tj. samo vnitrne dospelo k rozhodnuti, ze plinu uz ne
Jakmile jedna z tech podminek chybi, tak smula…
Urychlit se to da jedine tim, ze dite zkratka plenu nedostava, tj, realne je opakovane vystaveno dyskomfortu byt v mokrych vecech a muset se prevleknout. To muze uspisit jeho pochopeni, co se chce a take rozhodnuti, ovsem zralost mocovych cest se tim samozrejme neovlivni. Proto se dnes spis prosazuje to tolik nehrotit, protoze kdyz je problem v bode 1, dite to velice frustruje - to jsou ty deti, co se snazi curani zadrzet krizenim nozicek apod.
Ve 2,5 letech uz by tam zralost mocovych cest byt nejspis mela, ale to musi posoudit zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
10.2.23 12:36

Taky mi to přijde pozdě. Dřív byly děti bez plen v roce a půl a dneska čekáme, až k tomu dozrají ve třech letech. No nic. Dcera taky na nočníku neseděla, prohýbala se do luku a řvala jak tur, přesto byla do dvou let bez plen i v noci. Sebrala jsem jí v létě kalhoty a kalhotky a občas holt vyprala botičky. A bylo. Viděla, kdy čůrá, viděla jsem to i já a hned ji upozornila, spoj se vytvořil rychle. Jestli máte doma teplo, můžeš to zkusit. Nechoďte ven, nevracej jí plenku (vůbec, ani na noc) a týden, dva se soustřeďte jen na čůrání. Já ty plenky prostě vyhodila a konec. Když jsme jí to učila, už doma nebyly. Ale žádné herničky a tak. Pokud je tvojí prioritou, aby dítě chodilo na wc, zvládneš to, ale dneska mají matky priority úplně někde jinde - hlavně aby mohly na kávičku, nemusely čistit sedačku.. a děti jsou s plenou a na kočáru ve třech letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
10.2.23 13:08

Diky moc vsem, zkusim tedy vydrzet a zkouset, jen se trochu obavam, zda nejsme zrovna ten pripad, kdy to jeste vubec nechape (i kdyz vysvetluji, knizky tez mame uz delsi dobu)…dneska jen za dopo se dvakrat pokalala, ale ji to nevadi, dal si hraje, ctyrikrat se pocurala (se zacinam obavat, ze se toho zalekne a prestane, a proto tonintenzivnejsi curani). Vrta mu jeste hlavou jak vyresit ted v te zime chozeni ven, nemuzeme preci byt zavreny a kdyz pujdeme bez Pliny, tak vidim jak se za pet minut vracime

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
10.2.23 13:16
@Magda26 píše:
Pro odplenkovani se rika, ze musi byt splneny tri podminky:
1.zrale mocove cesty - dite musi byt schopno je ovladat
2. dite chape, co se po nem chce
3. dite CHCE, tj. samo vnitrne dospelo k rozhodnuti, ze plinu uz ne
Jakmile jedna z tech podminek chybi, tak smula…
Urychlit se to da jedine tim, ze dite zkratka plenu nedostava, tj, realne je opakovane vystaveno dyskomfortu byt v mokrych vecech a muset se prevleknout. To muze uspisit jeho pochopeni, co se chce a take rozhodnuti, ovsem zralost mocovych cest se tim samozrejme neovlivni. Proto se dnes spis prosazuje to tolik nehrotit, protoze kdyz je problem v bode 1, dite to velice frustruje - to jsou ty deti, co se snazi curani zadrzet krizenim nozicek apod.
Ve 2,5 letech uz by tam zralost mocovych cest byt nejspis mela, ale to musi posoudit zakladatelka.

S tímhle já v zásadě souhlasím, ale u většiny dětí ten ideální čas přijde kolem 2 let, i před. A to měla zakladatelka ideální, protože by jí to padlo na léto. Teď musí učit v zimě. Navíc, čím později, tím je větší právě riziko těch vzteklych záseků (třeba s tím zrovna oni problém nemají, ale je risk to odkládat na období vzdoru). V mém okolí, kdo učil, zvládl před 2.rokem, kdo neučil, zvládl cca v průměru o půl roku až rok později, ale neznám nikoho, u koho by dítko samo řeklo, že plenu nechce a od té doby chodilo zpusobně na nočník. Vím, že takové případy jsou zde na emiminu, osobně nikoho takového neznám.

Příspěvek upraven 10.02.23 v 13:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
10.2.23 13:18

@andreabak ještě mě napadlo, že já jsem hodne ukazovala na plysacich, seděli na nočníku a když se dítě nedíval, lila jsem tam vodu a házela kuličky z papíru, jako že curaji a kakaji a strašně je chválila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
10.2.23 13:25

@Santa Juana jdu nachystat plysaky :) a bobiky k tomu, jak se vzbudi vyzkousim. Odpo sjjedu jeste do DM zkusit I ty tablety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí