Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Ahoj, nemáte někdo zkušenost, jak to je s odpočtem daní na děti po RD? V září nastupuji do zaměstnání po RD, máme s manželem 3 děti, které má nyní u sebe napsané manžel. Chtěla bych si jedno přidat do svých daní, ale nevím, jestli to lze takhle v průběhu roku - odhlásit dítě od manžela a napsat ke mně. Předem děkuji za rady.
ano, jde to… máš nějaký konkrétní důvod, proč to dělat?
Rozhodne se Ti to nevyplati. Dite bude u Tebe brano jako prvni v poradi a vyse bonusu tedy bude nejnizsi, tj. 1267 Kc. Naopak u manzela jsou bonusy nyni brany jako 1267 + 1617 + 2017. Pokud budes bonus uplatnovat za jedno dite Ty, prijde on o ten ve vysi 2017. Coz je mesicne nezanedbatelna castka..
@Ajamateridouska to je nesmysl. Posuzují se vždy všechny vyživované děti v domácnosti. Takže i když bude mít manžel děti jako 1. a 2. v pořadí, pak si zakladatelka uplatní to třetí jako 3. v pořadí, tzn. s nejvyšším bonusem. Nebo pokud ona bude mít dítě jako 1. v pořadí, pak si manžel uplatní další dvě jako 2. a 3.
@welovefashion píše:
@Regina Hero Tak třeba chce dostávat větší plat
A manzel o tu samou castku mensi… A to se vyplatí ![]()
@j.a.n.i1 píše:
A manzel o tu samou castku mensi… A to se vyplatí
No jestli mají rozdělené finance tak jo, jinak je to úplně šumák ![]()
Dámy, moc děkuji za Vaše postřehy, dozvěděla jsem se, co jsem potřebovala.
Zakladatelka.
Mám dvě děti. Chodila jsem do práce a vydělala jsem si více než je povinna částka, takže děti jsem měla napsané na sebe. Samozřejmě bych je měla ráda napsané na sebe raději než na partnera (důvody netřeba rozepisovat). Ale co teď? Nemám hlídání a už jsem druhý měsíc na OCR (partner na OCR nepůjde a vydělává i více, tak to není výhodné). V práci jsem vždy jen pár dní v měsíci podle hlídání, kterého je strasne málo (tak jeden den týdne). Co mi poradíte? Mám nechat přepsat děti na partnera? Nebo si je mám přestat na sebe uplatňovat a uplatnit je kdyžtak až za rok při daňovém přiznání/ročním zúčtování? Nebo to jde nějak přerušit to uplatnovani třeba na pár měsíců? A pak je zase uplatňovat? Nerada bych o to přišla, tolik peněz nemáme. Děkuji za rady.
Samozřejmě chci chodit do prace, nejlépe co nejdřív a pořád. Nebo aspoň na pár hodin denně, ale dítě samotné nechat nemůžu.
No nic přerušovat nemusíš. Můžeš to uplatnit za celý rok, ale pokud nebudeš mít aspoň šestinasobek minimální mzdy, tam si je upaltnit nemůžeš.
Nebo může dočasně uplatňovat manžel a pak až začneš chodit do práce, tak zase přepište zpátky.
NO tak když neznáme důvody, proč to nenapíšeš na něj, tak to těžko hodnotit. Protože pro mě je přepis na partnera se stabilnějším a jistějším příjmem naprosto logickým krokem. Jestli to" tajné proti" toto vyrovná nebo ne, to si musíš zhodnotit ty.
@Lama Lama já si myslím, že to je jen nějaký přítel a že nemají doma vůbec pořešené peníze a on by jí to prostě stopil.
@Anonymní píše:
Samozřejmě chci chodit do prace, nejlépe co nejdřív a pořád. Nebo aspoň na pár hodin denně, ale dítě samotné nechat nemůžu.
Jinak nemusíš nic řešit. Prostě to pak doplníš a poladíš v tom DP nebo ročním zúčtování u zaměstnavatele.
@Nicole 1234 píše:
No nic přerušovat nemusíš. Můžeš to uplatnit za celý rok, ale pokud nebudeš mít aspoň šestinasobek minimální mzdy, tam si je upaltnit nemůžeš.Nebo může dočasně uplatňovat manžel a pak až začneš chodit do práce, tak zase přepište zpátky.
No právě o to mi jde, jak často se to může měnit? Je mi jasné, že když to na sebe napíše partner, že to tak už zůstane a nebude chtít to měnit zpátky, na me. On bude mít vyšší příjem a já nižší. No a přestože platí hodně věcí, tak já budu mít min najednou o dost. A to zrovna nechci být ještě více závislá. Peníze mi žádné pravidelně nedává.
Ahoj, nemáte někdo zkušenost, jak to je s odpočtem daní na děti po RD? V září nastupuji do zaměstnání po RD, máme s manželem 3 děti, které má nyní u sebe napsané manžel. Chtěla bych si jedno přidat do svých daní, ale nevím, jestli to lze takhle v průběhu roku - odhlásit dítě od manžela a napsat ke mně. Předem děkuji za rady.