Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
No a nezapomeň na paušál na auto, pokud používáš auto striktně jen na podnikání, tak je to 5 000 kč za každý měsíc, tedy v případě celého roku 60 000 kč, navíc nemusíš vést knihu jízd. Pokud bys vykazoval najeté kilometry a zaplacené pohonné hmoty pomocí účtenek, tak kniha jízd je nezbytná.
@Povi Potrebujes podat prihlasku k silnicni dani a nasledne ji platit zalohove a rocne podat danove priznani k ni.
Auto je v registru prihlasene na IČ nebo na RČ?
auto mam prihlaseny zatim na rc,silnicni dan mi rikali ostatni osvc ze je 3000kc rocne,tak ted jsem zmatena,bo jako platit petku mesicne se mi nevyplati
to by mi pak museli na danich vracet velky prachy,aby se to vyplatilo
o knize jizd vim,ale nevim to okolo-kam zajit,co rict a tak
podnikam,objizdim klienty,auto pouzivam i k soukromym ucelum,to bych ho asi musela teda pojistit na ico,jestli to chapu spravne.ja prave v tehle vecech dost tapu ![]()
@Povi výše silniční daně se odvíjí podle toho, jaký máš objem motoru (u osobáku). Sazba 3000,– je u 1500-2000 cm3, to jsou ty nejčastější auta, např. oktávka. Kolik přesně při jakých cm3 najdeš v zákoně o silniční dani.
Paušál na auto, jak psala @Doctus neznamená, že budeš 5000 měsíčně platit. Znamená to částku, kterou si můžeš odečíst do výdajů každý měsíc, kdy s autem podnikáš a nemusíš při tom schovávat lístečky od benzínu a vést knihu jízd. Pokud projedeš za měsíc víc než těch 5000,–, pak je výhodnější účtenky PHM schovávat a do výdajů dávat skutečně spotřebované PHM. ALe zase musíš vést knihu jízd. POkud auto používáš i soukromě, nebude to 5000 ale 4000.
Najdi si na stránkách www.financnisprava.cz formulář Přihláška k registraci fyz.osob., vyplň svoje údaje a od kdy se chceš přihlásit k dani silniční, vytiskni, podepiš a pošli na FÚ. Myslím, že auto už v techničáku IČO mít nemusí. Se vším, co se týká ostatních věcí, zda auto vložit do majetku nebo ne, jestli do výdajů dávat PHM, paušál nebo cesťáky by ti mohla poradit tvá účetní. Zkus si třeba jeden měsíc zapisovat km + spotřebu PHM, opravy a účetní by na to jednm měsíci mohla zjistit, co se ti vyplatí víc.