Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V srpnu jsme ukončili smlouvu s firmou Bicorn a přešli k Eonu. Poté nám přišlo konečné vyúčtování. Bohužel se mi platba příkazem neprovedla a já si toho nevšimla. V pátek mi došel dopis z Bicornu, že mám zaplatit fakturu + 500Kč poplatek za upomínku, že mě jinak odpojí. Může mě bývalý dodavatel odpojit od el. energie když už jsem u Eonu?
Myslim, ze muze. Nas odpojili u Centropolu, kde byla predchozi najemnice, my byli uz prihlaseni na CEZu, tam jsme radne platili. Ale ta holka na Centropolu neodhlasila odberny misto a na novem neplatila, a tak odstrihli vsechno na jeji jmeno, tedy i nas. Na CEZu rikali, ze maji spolecne databaze. U nas ale proste doslo k chybicce a my byli tri dny bez proudu.
Podle mě tě odpojit nemůžou. Je to nesmysl. Oni ti nic nedodavaji. Domnívám se, ze na elektroměr v tomto pripade vubec nesmí ani. sáhnout. Nepatri jim a nepatri jim ani to, co tím elektromerem protéká. Spíš mi přijde, ze mají nejake standartní dopisy a jeden z nich ti poslali, aniž. by se nad tím zamysleli.
@katterin píše:
V srpnu jsme ukončili smlouvu s firmou Bicorn a přešli k Eonu. Poté nám přišlo konečné vyúčtování. Bohužel se mi platba příkazem neprovedla a já si toho nevšimla. V pátek mi došel dopis z Bicornu, že mám zaplatit fakturu + 500Kč poplatek za upomínku, že mě jinak odpojí. Může mě bývalý dodavatel odpojit od el. energie když už jsem u Eonu?
Nebylo by jednodušší zaplatit?
Taky si myslím, že nejjednodušší je zaplatit - a pak zajet na jejich kontaktní místo, osobně tam ukázat doklad o zaplacení a požadovat vymazání z jejich databáze - s tím, že s nimi nemáš žádnou smlouvu a do budoucna ti nemají co účtovat. Bohužel nedůslednost v takovýchto případech je důvodem ke zbytečným platbám… ![]()
@katterin píše:
Takže, pokuta 500 kč, je az DRUHÁ upomínka, tzn. že měsíc po tom co jsi měla zaplatit, Ti přišla první upomínka, když jsi ani tu nezaplatila, přišla Ti po dalším měsíci upomínka druhá, s pokutou 500 kč. To už není omylem neodeslaná platba nýbrž jak se v této sféře říká chronický neplatič. Zaplať a máš klid. S dalším prodlením budou tvé dluhy jen stoupat.
@Jura007 píše:
Taky si myslím, že nejjednodušší je zaplatit - a pak zajet na jejich kontaktní místo, osobně tam ukázat doklad o zaplacení a požadovat vymazání z jejich databáze - s tím, že s nimi nemáš žádnou smlouvu a do budoucna ti nemají co účtovat. Bohužel nedůslednost v takovýchto případech je důvodem ke zbytečným platbám…
Není třeba nikam jezdit, stačí naskenovat mailem, pokud by chtěla takto řešit.
@N. evill píše:
Není třeba nikam jezdit, stačí naskenovat mailem, pokud by chtěla takto řešit.
Mám bohužel zkušenost, že osobním jednáním se dosáhne mnohem víc. A někdy se tím vyřeší i tzv. „zbytečné“ otázky.
@Jura007 píše:
Mám bohužel zkušenost, že osobním jednáním se dosáhne mnohem víc. A někdy se tím vyřeší i tzv. „zbytečné“ otázky.
A co bys tam chtěl řešit za otázky? Tady jen o to ať zaplatí. Po té ji klidně vystaví bezdlužnost. Nemusí nikam jezdit ani nic posílat. Možnost scanu jsem uvedla jen pro případ, že by třeba zaplatila a oni tvrdili, že ne.
Jaké jsou v tomto případě zbytečné otázky? Nějak nechápu. Kdyby každý kdo si přehlašuje energie jezdil na pobočku ptát se " tak co, dobrý? " (
), tak by asi zaměstnanci neměli nic jiného na práci.
Záleží na kterém distribučním území se nacházíte? ČEZ (EON)? Distributor zajišťuje přerušení dodávky a obchodníci, od kterých máte smluvně sjednánu silovou elektřinu žádají o přerušení. Pokud platíte řádně zálohy u nového obchodníka, tak se mi zdá odpojení pro neplacení jako nepravděpodobné. Ale asi by bylo nejlepší se informovat např. na zákaznické lince u nového dodavatele.
@N. evill píše:
A co bys tam chtěl řešit za otázky? Tady jen o to ať zaplatí. Po té ji klidně vystaví bezdlužnost. Nemusí nikam jezdit ani nic posílat. Možnost scanu jsem uvedla jen pro případ, že by třeba zaplatila a oni tvrdili, že ne.Jaké jsou v tomto případě zbytečné otázky? Nějak nechápu. Kdyby každý kdo si přehlašuje energie jezdil na pobočku ptát se " tak co, dobrý? " (), tak by asi zaměstnanci neměli nic jiného na práci.
No, víš - on je třeba rozdíl mezi naskenováním potvrzeného příkazu k úhradě a naskenováním (a zasláním) výpisu z účtu, kde už je vidět, že ty peníze z tvého účtu odešly. Případně ti dotyčný pracovník hned sdělí, že už v jejich interním systému vidí příchod úhrady konkrétní faktury. A mám taky zkušenost s přepážkovými pracovníky, kteří udělají jen to, co jim ukládá interní směrnice a sami ti neřeknou nic, na co se nezeptáš (a nepoužiješ přitom jejich firemní terminologii…) Stačí?
@Jura007 píše:
No, víš - on je třeba rozdíl mezi naskenováním potvrzeného příkazu k úhradě a naskenováním (a zasláním) výpisu z účtu, kde už je vidět, že ty peníze z tvého účtu odešly. Případně ti dotyčný pracovník hned sdělí, že už v jejich interním systému vidí příchod úhrady konkrétní faktury. A mám taky zkušenost s přepážkovými pracovníky, kteří udělají jen to, co jim ukládá interní směrnice a sami ti neřeknou nic, na co se nezeptáš (a nepoužiješ přitom jejich firemní terminologii…) Stačí?
Bicorn nemá přepážkové zaměstnance. Ale jinak stačí. Však ať si to dělá každý podle sebe, jestli má někdo čas někam jezdit, tak ať klidně jede. Jen jsem chtěla říci, že je to celkem zbytečné, pokud to nemá zakladatelka za rohem a musela by to jiného města. Oni chtějí jen zaplatit složenku, není třeba se tím nějak nadměrně zabývat. Stačí zaplatit a schovat si doklad.
@katterin píše:
Dneska jsi to uz zaplatila ne?
@N. evill píše:
Bicorn nemá přepážkové zaměstnance. Ale jinak stačí. Však ať si to dělá každý podle sebe, jestli má někdo čas někam jezdit, tak ať klidně jede. Jen jsem chtěla říci, že je to celkem zbytečné, pokud to nemá zakladatelka za rohem a musela by to jiného města. Oni chtějí jen zaplatit složenku, není třeba se tím nějak nadměrně zabývat. Stačí zaplatit a schovat si doklad.
Souhlas. V případě sporu stačí mít doklad o zaplacení.
1.žádnou první upomínku jsem nedostala
2.ano , zaplatila jsem, jen si nejsem jista zda peníze naskočí na jejich účet ke dni splatnosti. Děkuji za názory.