Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,muztete mi prosim poradit?V patek mam jit do skoly a potrebovala bych odsat mleko pro me 5 tydenni miminko,jetse jsem nikdy neodsavala,muzete mi nektera poradit,kolik asi miminko vypije?Vim,je to individulani,ale jak to je u vas,ktere odsavate?Staci mi odsat jedna davka.moc dekuji a hezkdy den K.
Jonáš v té době vypil 70ml - 100ml. Babičce jsem radši dávala 1 dávka/120ml. Dávek potřebuješ asi tolik, jak dlouho budeš pryč. Podle toho po kolika hodinách pije - tolik dávek.
Jonáš se kojí po 2h, ale po pití z lahve vydržel vetšinou i víc než 3h. Asi toho víc vypil než při kojení. Ale na to se nedá spolehnout.
Mám podobnou zkušenost jako Aladina - Matýsek v té době vypil tak 100-120 z flašky (z prsu nevím) a vydržel tak 1,5× dýl než po prsu. Dávala jsem dávky 150 ml a podle hodin jako z prsu. Takže většinou 1-2 zbyly. Doporučuju před odchodem ho pěkně nakojit (hlídat si načasování už tak den předem, aby to vyšlo pěkně časově) a dát jednu dávku babičce navíc.
Souhlas s holkama a ještě upozorni babičku, že je možné, že nebude umět pít z lahve, jestliže ji ještě neměl a dá jí to zabrat než mu něco dá. Pro jistotu bych připravila i stříkačku a lžičku, když by lahev nechtěl. Já láhev dávala až po třetím měsíci, tuším. Dlouho jsem se bála aby si na ni nezvykl a neodmítal pak prso. Do té doby jen lžičkou nebo stříkačkou (když jsem byla v nemocnici atd.).
Jj souhlas se Sheelle, rozhodně se nespoléhej na lahvičku, může jí odmítat i přestože bude mít hlad tak pít z lahvičky nebude. U nás se taky když jsem chodila do školy a hlídala babička osvědčilo injekční stříkačka. Moje mamina to dokonce dováděla k dokonalosti tak, že strkala Filipovi malíček do pusu a na něm měla konec té stříkačky a vpouštěla mu to mlíko. Aby prostě neměl pocit že dostane jíst i bez sání
![]()
Co se týče množství, tak toho nevypil tolik jako bych kojila, ale stačilo mu to, většinou to bylo něco 80ml.
Tak hodně štěstí
Zalezi na tom kolko vazi a kolko krat za den kojis. Za normalnich okolnosti 4kilove babetko za den malo by vypit 4×150=600g MM, a ked kojeno 6× denne tak ta davka 600/6=100g bude dobra.