Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, asi tě moc nepotěším, ale miminko si dokáže vytáhnout daleko víc než odsávačka a i když pravidelně odsáváš, mlíčka bude míň. Já to měla taky tak, odsávání ve dne v noci, homeopatika, čaje a kdo ví co a vydrželo to do cca 3 měsíců. U tebe to samozdřejmně může být dýl. Tak držím palce ať je to co nejdýl. ![]()
pridam svoju skusenost.
mala od narodenia odmietala moje prso. ako ked bola pri prse proste netahala. tak som odsavala a po 2 mesiacoch sme skusli sem tam znovu prilozit prso. plne sme sa rozkojili ked mala mala 3 mesiace a tyzden. teraz ma mala 4 mesiace a tyzden a plne kojime.
kazdopadne zo zaciatku som odsala fakt malo. odsavala som kazde 3 - 3,5 hodiny (aj v noci) a jedno prso maximalne 20 minut. vzdy to bolo s mackanim a tiez potahovanim. pripadala som si ako keby som sa „dojila“.mesiac som si dokonca aj zapisovala kolko som odsala a kolko mala vypila. snazila som sa odsat vzdy viacej. najviac som odsala v noci, nadranom a rano. cez den to bolo niekedy aj dohromady z oboch 20ml.
nikdy som nedavala UM, vzdy som sa snazila iba materske, ked bolo malo, holt sme jedli aj po hodine. ono ked das UM musis dodrzat intervaly. robila som tak aby mala mala svoju davku vzdy vecer a cez den to bolo tak ako to vyslo. davala som malej mliecko co som za predchodzi den odsala.
rozhodne nehadz flintu do zita. som zdarny priklad toho ako sa da rozkojit po 3 mesiacoch. len doplnim, bez elektricej odsavacky a flasticky medela calma pre kojace deti by sme to nezvladli.
Příspěvek upraven 27.09.11 v 20:21
Já jsem takto úplně přestala kojit, odsávat a dávat malýmu své mlíčko ![]()
UM mu chutnalo víc, moje pak plival, i to málo co jsem odsála jsem mu chtěla dát, ale přikládání má 100× větší efekt než odsávání, ale u nás to holt nešlo (nervovala jsem se tak jako tak)…
Laktace mi skončila do 3-4dnů… ![]()
holky,mam na bradavkach bile fleky…proste ty spicky bradavky mam bily,muze to mit souvislost? ![]()
ja uz proste nevim ![]()
Já mám bohužel taky tu zkušenost, že odsávačka vytáhla tak 60ml max, pak už jen jedna kapka za minutu
A přitom kojením si malá vypila přes 100ml úplně bez problému
Takže když sme přešly z kojení na odsávání, mlíka ubývalo a ubývalo, až nebylo
Tak kdyby to nevyšlo, nic si z toho nedělej, udělalas maximum ![]()
Já odsávala 6 měsíců, malý nechtěl z prsa, brečel u toho hystericky, tak jsem to vyřešila takhle. No a pak později asi od 4 měsíce jsme dokrmovala trošku UM. Ale chtělo to odsávat min. 5× denně a hodně pít i jíst, jinak mlíčko nebylo. No a po 5. měsíci začaly stresy (umřela mi maminka) a všechno šlo do háje ![]()
Anonymní píše:
holky,mam na bradavkach bile fleky…proste ty spicky bradavky mam bily,muze to mit souvislost?ja uz proste nevim
souvislost to mít může hlavně s tou bolestivostí a nepříjemnými pocity při masírování a mačkání prsa. Protože to vypadá na moučnivku - kvasinku která se drží na vlhké bradavce a způsobí praskání, špatné hojení, větší opotřebení a těmi pocity se ti může i snížit nebo vymizet tvorba mlíčka. Všechno souvisí se vším u kojení. Kup si genciánu a maž prso a miminku pusu.
Pravda je že tím že dokrmuješ UM, tak se laktace prostě ztrácí. Kdybys to celé dávala z odstřiku, tak možná nějakou dobu to udržitelné je, ale takto asi ne. Ale neboj UM jsou kvalitní, miminko strádat nebude. Jestli chceš zachránit laktaci tak UM vynechej, jestli chceš klid a pohodu tak se neboj že se něco stane když přestaneš kojit. Nestane. Jen ti to bude chybět asi ![]()
xxpetka píše:
Já odsávala 6 měsíců, malý nechtěl z prsa, brečel u toho hystericky, tak jsem to vyřešila takhle. No a pak později asi od 4 měsíce jsme dokrmovala trošku UM. Ale chtělo to odsávat min. 5× denně a hodně pít i jíst, jinak mlíčko nebylo. No a po 5. měsíci začaly stresy (umřela mi maminka) a všechno šlo do háje
5× denne minimalne odsavam,je to ale drina,vazne…hlavne kdyz je maly vzhuru a rve ![]()
Jinak je mi lito maminky,s clovekem to dost zahyba
me umrel ve 20letech tatinek,takze chapu jake je ztratit tak blizskeho cloveka ![]()
Romaelka píše:Anonymní píše:souvislost to mít může hlavně s tou bolestivostí a nepříjemnými pocity při masírování a mačkání prsa. Protože to vypadá na moučnivku - kvasinku která se drží na vlhké bradavce a způsobí praskání, špatné hojení, větší opotřebení a těmi pocity se ti může i snížit nebo vymizet tvorba mlíčka. Všechno souvisí se vším u kojení. Kup si genciánu a maž prso a miminku pusu.
holky,mam na bradavkach bile fleky…proste ty spicky bradavky mam bily,muze to mit souvislost?ja uz proste nevim
Pravda je že tím že dokrmuješ UM, tak se laktace prostě ztrácí. Kdybys to celé dávala z odstřiku, tak možná nějakou dobu to udržitelné je, ale takto asi ne. Ale neboj UM jsou kvalitní, miminko strádat nebude. Jestli chceš zachránit laktaci tak UM vynechej, jestli chceš klid a pohodu tak se neboj že se něco stane když přestaneš kojit. Nestane. Jen ti to bude chybět asi
dekuji za prispevek,ja ale odsaju maximalne 40ml,to malemu nestaci a rve hlady a co hodinu neni ucinitelne,kdyz odsavam tak 40minut,kdybych tu mela nekoho,kdo se o maleho postara,tak odsavam co hodinu a krmim jen MM,ale jsem sama a pritel se vraci vecer,tak aspon pak v klidu a poradne odsavam…
jinak maly v pusince nic nema a nebo co bych mela videt?myslim tu moucnivku,at mu do te pusinky necpu neco zbytecne…K mudre mame jit az za tyden…
dekuji ![]()
zakladatelko,musi to byt tezke,ale snazis se co to jde,drz se ![]()
hlavne ze bude mit miminko plne brisko a je jedno jestli UM a nebo MM vzhledem k okolnostem…
Příspěvek upraven 28.09.11 v 07:33
kaaaca-h píše:
Já mám bohužel taky tu zkušenost, že odsávačka vytáhla tak 60ml max, pak už jen jedna kapka za minutuA přitom kojením si malá vypila přes 100ml úplně bez problému
Tak kdyby to nevyšlo, nic si z toho nedělej, udělalas maximum
jojo,taky si rikam,ze delam maximum,ze kdybych myslela jen na sebe,tak uz pres tu bolest s tim svihnu driv,ale chci pro maleho to dobre,tak kazda troska MM je plus
Anonymní píše:kaaaca-h píše:jojo,taky si rikam,ze delam maximum,ze kdybych myslela jen na sebe,tak uz pres tu bolest s tim svihnu driv,ale chci pro maleho to dobre,tak kazda troska MM je plus
Já mám bohužel taky tu zkušenost, že odsávačka vytáhla tak 60ml max, pak už jen jedna kapka za minutuA přitom kojením si malá vypila přes 100ml úplně bez problému
Tak kdyby to nevyšlo, nic si z toho nedělej, udělalas maximum
jinak dekuji za prispevky,napsala bych jeste kazde jednotlive,ale maly uz zacina prichazet k sobe,tak musim valit ![]()
dam par rad:
pisem z vlastnej skusenosti. zo zaciatu som odsala z obcoh 20 ml. jedine vecer to bolo viacej. tym pravidlenym odsavanim stimulujes prsa. ono to chce odsavat aj ked v podstate nic netecie.
rozhodne nemyslim ze to je tazke a za druhe ma to svoje vyhody
. pride niekto na navstevu (kamoska, pripadne sa vrati manzel domov), tak proste spravis to ze das drobca a flasticku tomu kto pride
. ty mozes v klude odsavat a naprilad si pozriet net, spravy, kusok filmu
. aj sme sa smiali na tom, ze u nas kojil vecer tato
.
dalsia vyhoda, ked ides s mimcom von, vezmes si materske do termosky a ked je hlad das napit aj v autobuse, v tramvaji… to sa pri kojeni neda. um to tiez nepojde takto, kedze to musis predtym namiesat.
na cesty som si vzdy vzala cca 100-120 ml studeneho mlieca malej termoske v a v druhej termoske (v kavovom hnceku) som mala horucu prevarenu vodu. studene som naliala do flasticy, flasticku postavila na par minut do horucej vody a zohrialo sa to tak aby to stacilo. ked mala kricala hladom dostala niekedy aj chladene, nie ladove, ale proste chladnejsie. vypila trosku a potom som hned zohriala zvysok a dopila to. ta trosa stacila na ukludnenie.
alebo niekedy ed sa mi zdalo, ze mala bude zachvilu papat, tak som si zobrala rovno uz ohriate mlieco do flasticky. ale to vzdy len trosku, kedze je to vzacna tekutina. vonku ti materske mliecko (pokial nesu letne horucavy) vydrzi cca 2 hodky, dlhsie uz nie.
Dobry vecer, omlouvam se za anonym,ale tema je bolestne a nechci nejak verejne to rozebirat…
Muj broucek odmita moje prsa,mela jsem malo mleka,i po baskych radach,castejsim prikladani se produkce nezvysila,tudiz se u nej vztekal a kojeni byl boj…nakonec se to vyresilo tak,ze odstrikavam a dokrmuji UM,malemu to prospelo,je klidnejsi,spokojenejsi…
Ale k dotazu…pravidelne odstrikavam,mam el.odsavacku,ale mleko uz nestrika curkama,ale ukapkava,kdybych to nechala na odsavacce,tak vycedim tak 10ml z obou prsou-takze pomaham tak,ze ruzne prsa mackam,masiruji apd.,je to docela bolestive,neprijemne…mlicko jde vazne po minute,dvou po kapkach a casove intervaly se prodluzuji…ale vysaju z obou 40ml-tak jsem rada aspon za to…
myslite,ze laktace jde do kytek?ze stimulace odsavackou neni jako prikladani miminka?protoze vazne to odsavani je cim dal horsi a delsi…
dobre a pravidelne piju,jim,homeopatika,pravidelne odsavani a i nocni…
dekuji za rady a postrehy