Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
este tym, ze „koji“ aj tato, tak budes mat pocit, ze neni vsetko len na tebe a to je pre psychiku velke plus.
Příspěvek upraven 28.09.11 v 12:32
este predsa len doplnim. mala mi pila zo zaciatku 90-100 ml (to mala tyzden). ked sa mi zdalo ze pila moc, tak som cez den dala mensie davky a vecer som si vzdy nechala 150 ml. potom mi krasne spinkala od vecer do rana. v noci som nikdy nedala napapat. aj ked sa zobudila, tak nedostala. proste sme ju uhajikali na rukach.
mala nam prvy tyzden chudla a potom zacala krasne priberat. mozno az moc. ale je plne na materskom. v 4 mesiacoch vazime 6,66 kg pri vyske 59 cm.
teda urcite ak chces skusit este kojit, vysat umele mliecko. pokial drobec pribera, tak proste cez den sa snazit nejako utisit inak - vozenim vonku, na ruach… proste nie papanim.
hlavne psychicu pohodu. ved o nic nejde. aj sa hovori ze prvych 6 tyzdnov sa neda ovplyvnit tvorba laktacie. potom sa uz da - potom funguje poptavka=nabidka.
eust dekuji moc rady,zkusim co to udela…dala jsi mi vycerpoavajici odpoved
…
je pravda ze u nas v podvecer a v noci krmi tatinek,pak i uspava,at maleho si nepredavame…ja aspon v klidu muzu pekne odsavat
…pres den s maly o samote je to drina ![]()
co jsi mela za odsavacku?a kde jsi supla maleho a nebo cos delala kdyr rval a musela jsi odsavat?muj maly ma mesic…
ja mam odsavacku avent, netusim ci to ma dalej nejake oznacenie. da sa prepnut na rucnu, ale rucnou som nikdy ic neodsala.
malu som mala v kociku a pohupovala som ju. vecsinou som sa snazila aby mi presne vtedy zaspala a ja mohla odsat. co skoro zo zaciatku neslo. tak som ju hupala v kociku, resp. akokeby vozila - robila som to nohou. parkrat som dokonca malu mala v satke v klbicku a odsala jedno prso. to bolo dost zlozite, ale parkrat sme to dali. no niekedy sa stalo, ze som malu nakrmila a stihla odstat iba jedno prso. no a ed napriklad do osavania ostala este hodka, ale mala zaspala, tak som radsej odsavala v tu dobu ked zaspala. proste radsej menej nez viacej. teda snazila som sa mat interval maximalne 3 hodiny. niekdy fakt odsajes iba pidi 10 ml. ale niekedy viacej.
mesiac je este v pohode, to este moze mliecko kde ako haprovat. viem ze vtedy som mala pocity vselijake, ze som statila mliecko a tak. no nejako sa to vzdy spravilo
. 3 tyzdne je kratucka doba aby mliecko malo svoj rytmus. inak podotykam ze nikdy som nemala naliate prsa na prasknutie, ze proste mi mliecko tecie a tak. furt som mala pocit, ze tam toho je malo (v tehu som mala naliatejsie prsa
. je pravda, ze cez den to bolo na figu, fakt tam bolo malo. ale vecer sa to snazilo trosku dohnat.
este ma napada jedna rada: podla toho olko maly vazi, tak si nechaj v chladnicke 1/6 ako nahle sa ti podari odsat viacej sup s tym do mrazaku. nestavalo sa to bezne, ale sem tam ano a tie mrazakove sa hodili, ked boli blsie dni a odsala som menej.
este ma predsa napadla jedna vec. ked mala mala asi tak mesiac a pol a nejako chcela furt papat, mala som dojem ze teda jej nikto nestaci ta som ju uspala prsom. ona sice nevytiahla nic, ale ukludnila sa pri prse. proste to fungovalo ako dudlik. dokonca sme vtedy mali polohu „na kozicku“. mala lezala na posteli a ja nad nou, aby prso mala priamo do pusy. sem tam som aj susala nad nou to prso trochu masirovat nech daco jej tam potecie. ale vazne nic nevytiahla (sem tam som aj vazila), len to fungovalo ako uspavadlo
. no poloha neprijemna, ale ked inak uspat dite neslo, tak fungovala
. dudlik v tej dobe jej nejako v puse vadil.
eust ty jo,ses dobraaaaa,klobouk dolu…
ja prave na zacatku mela mlika pro cely kojenak,da se rict ze 14-3tydny,pak z niceho nic to tak hapruje…ja kdyz odsavala driv aby se mi ulevilo od tlaku,tak mi z druheho mliko teklo po nohach a nebo behem minuty jsem mela proteklou prsni vlozku a prosakovalo i pres tricko…
kdyz malej delal hapry u prsa,tak jsem mu rikala,ze co by v Africe deti daly mit takovy nadity cecek plny mlika ![]()
jinak to uklidnovani u prsa,to ja zas nechtela,at mi jen zmoula,protoze pak ve meste a nebo na navsteve je to naprd,kdyz se vzteka…tak jsme naucili na dudlika…
jinak i kdyz jsem to mliko mela a kojila casto,tak maly nikdy nebyl tak „klidny“ jak ted,bud mi mliko teklo moc a nebo malo a porad se vztekal,mam i velka prsa,tak jsem kojila v leze a nebo z bocni pozice a vzdycky mi ho bylo lito,ze ho pomalu udusim prsem,muj pritel si delal srandu,ze mu udelam otres mozku prsama
kdyz kombinuji MM s UM a davam 100-120ml na davku tak je uplne vymeneny…proste ja tohle po kojeni nikdy nezazila ![]()
Tak já jen odsávala první dva měsíce 7×denně (dvakrát v noci), pak tři měsíce jen kojení. Ale to bylo kojení 14×denně, prostě kdykoliv si řekla, nedělala sem v podstatě nic jinýho. A to nejde, pokud nemáš nikoho, kdo by za tebe udělal všechno ostatní v domácnosti. Bylo to strašně náročný, ale tím odsáváním se mi mlíko začalo prostě postupně ztrácet, byla sem z toho nešťastná, nervózní…Ze začátku sem měla dost na zamrazování, měla sem nachystaný mlíko i v lednici a pak nějak postupně ty zásoby ubývaly a ubývaly…Tak mi doktorka řekla, ať se na odsávání vyprdnu a zkusím jen kojit, kojit, kojit, kdykoliv si malá řekne…Jenže pak už sem po těch třech měsících takovýho kojení byla vyřízená, pořád sem čekala, kdy se to spraví a nic…Takže sme začali dávat nejprve dvakrát, pak třikrát denně Nutrilon, já odsávala, v noci a ráno sem kojila, postupně Nutrilonu přibývalo a mlíka ubývalo, až semse na to v dceřiných sedmi měsících vyprdla…Bylo mi z toho smutno, ale na druhou stranu sem cítila hrozitánskou úlevu ![]()
Takže…co tím chci říct
určitě se snaž, odsávej co nejvíc to jde (jak ti tu někdo radil, opravdu je lepší častěji a kratší dobu - ale já tě chápu, taky sem odsávala i třiřtvrtě hodiny, aby toho mlíka prostě bylo víc
), před odsáváním prsa nahřej a promasíruj v teplé sprše, pij hodně tekutin, kojící čaj pij v množství, které je doporučené na krabičce, nepřehánět s homeopatiky, pít meltu (mně hrozně chutnalo Ricoré), hodně sem pila vanilkový mlíko od Müllera
Žádná univerzální rada není, nejlepší stimulace je miminko
Můžeš třeba zkusit před každým odsáváním, pokud je miminko už najedené, mu dát jen na chviličku požužlat bradavku ![]()
k tomu pozuzlani bradavky. ono slinami baba sa robia v mliecku nejke protilaty co prave potrebuje. takze asi sem tam je dobre mu tu bradavku do pusy sem tam dat pozuzlat.
inak ja nemam nikoho kto by mi pomohol, ci uz s malou alebo s domacnostou. sice nevarim kazdy den, ani neupratuejm v takej frekvencii ako kedysi ale da sa to.
len pre predtsvau v 3-tom mesiaci sme krmily 6-8 krat za den. no teraz mame slusny reflux, tak krmime aj 10-12 krat (mediz 21-6 ranov nepije vobec). vypije malo 50-80 ml na jedno pitie, aspon sa nam zhorsil relfux
. kazodpadne pretym to kojenie bolo menej caste, nez teraz.
eust píše:
k tomu pozuzlani bradavky. ono slinami baba sa robia v mliecku nejke protilaty co prave potrebuje. takze asi sem tam je dobre mu tu bradavku do pusy sem tam dat pozuzlat.inak ja nemam nikoho kto by mi pomohol, ci uz s malou alebo s domacnostou. sice nevarim kazdy den, ani neupratuejm v takej frekvencii ako kedysi ale da sa to.
len pre predtsvau v 3-tom mesiaci sme krmily 6-8 krat za den. no teraz mame slusny reflux, tak krmime aj 10-12 krat (mediz 21-6 ranov nepije vobec). vypije malo 50-80 ml na jedno pitie, aspon sa nam zhorsil relfux. kazodpadne pretym to kojenie bolo menej caste, nez teraz.
No když ono nešlo jen o uklízení, on mi manžel musel i vařit a tak
Bo já prostě nebyla schopná ničeho, byla sem úplně vysátá, chodila sem spát v osm s dcerou
Jako fakt tě obdivuju, že seš pořád taková pozitivní a optimistická, já už byla po těch třech kojícíh měsících zralá na psychiatrii
Seš borka
![]()
eust taky smekám, jsi skvělá.. takto pozitivně to zvládnout je opravdu úžasné. Když jsem odsávala a vozila mlíčko malé do porodnice, byla jsem tak vysátá, že mi musel manžel fakt i vařit a uklízet protože jsem krom odsávání, občas pár minut spaní a cestování z a do porodnice nezvládala vůbec nic. Naštěstí pak doma odsávání odpadlo protože se povedlo rozkojení, ale bylo to vážně velice náročné.
Zakladatelko, jaký problém je na návštěvě vytáhnout prso a kojit nebo třeba jen žužlat a uklidnit? Je to přece přirozené, krásné a myslím, že nikomu by to vadit nemělo ne? Určitě by to stimulovalo tvorbu mlíčka a taky pohodu vás obou. Tak se neboj a vykašli se pro začátek na hloupé dudlíky.
romanielko,ja myslela,at si pak maly nevyrvava cuclani bradavky porad,tak vytahovat prso vsude…ja ted nevim jak ti to vysvetlit,mam znamou a ta uklidnovala prsem,ale pak si na sebe upletla bic…
a ted uz je zima,tak co na prochazce,by malej nachaldl…mu staci na uklidneni dudlik,prso pripoadne nabidnu doma v klidu,.,..