Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky
o kojení je článků jak hovínek, ale o odstavení nic.Docela se v tom plácám.Už skoro měsíc se snažím postupně odstavit 9,5m Jeníčka.Je to fakt utrpení.Z veselýho lumpíka se stal uřvánek, kterej neustále visí na mamině.Chápe to jako hroznou křivdu
.
místo 20× denně kojím večer a milionkrát v noci.Navíc Jéňovi rostou 3 zoubky najednou.
Kdybych věděla jak to pro toho drobka bude náročný zabalila bych to o dost dřív když o kójo tolik nestál.Určitě bych ocenila, kdyby mi na začátku někdo sdělil, že potom co se to oba konečně naučíme, si to hodim až se budu pokoušet kojení ukončit
.
Co mám dělat??????Podělte se plís o vaše zkušenosti.
Hanyna
Ahoj Hanyno,
zdá se, že mám doma stejnou přísavku jako Ty
, tomu mému teda už bude 14 měsíců a nejradši by mi neustále visel na prsou
.
Přes den to tak strašný není (no někdy taky), ale v noci to bylo šílený, tak jsem si jednou řekla dost a v noci jsem mu cucnout nedala. Tobík nemá dudlíka, tak jsem ho ani nemohla ničím ucpat
, válel se po mě (spíme víceméně spolu), ale asi za hodinku dal pokoj a usnul, zhruba do 14 dnů spal „zlatě“. Teď je to zas krapet horší, budí se v půl čtvrté a opět se mě dožaduje.
Jestli chceš kojení úplně skončit, tak mu prostě vraž flašku s mlíkem (nebo hrníček) a ať si s tím poradí jak umí, jestli má dudlíka, bude to pro Tebe asi jednodušší. Pokud mu kojení chceš jen omezit, tak musíš být tvrdá a dávat mu jen v určitou dobu.
Já teď řeším problém, jestli mám Tobíkovi na noc dát sunárek, jestli skutečně už takhle brzo ráno nemůže mít hlad (něco jako kručení jemu v bříšku slyším, ale bůh ví, co to je
), problém u nás je ten, že Tobík nechce dudlíka a ani nic podobného (dudlík na flašce), takže zbývá hrneček a taky je zvyklý mi u prsa usínat
. Asi mi nezbyde nic jiného, než to vyzkoušet (ale už dopředu to vidím černě).
Takže Ti přeju pevné nervy, je to náročný, hlavně v noci, ale musíš to vydržet.
Ahoj Smokie
ahoj Hanyno,
zrovna odstavuji svého lumpíka (bez mála 15m), dlouho jsem hledala možné varianty jak ho odstavit, vyzkoušeli jsem všechny sušené mléka, pak i normální mléko a bez šance.
Až nám dětská sestřička poradila, že ho mám odstavit prostě a jednoduše ze dne na den a nedat. Došlo a není. Podotýkám, že nebyla jiná šance aby usnul než u prsa. Přes den a večer, v noci jsem dělala dudlíka a to doslova. Žádné hají belí v rukách, na rameni. Pěkně u prsa.
Dneska jsme pátý den bez mlíčka a už je skoro klid. Prostě jsem mu nedala, došlo. První večer jsme probuleli oba dva, prcek lítostí a já vlastně taky. Druhý den mi nadával, volal tátu, střídavě brášku a mě dokonce i jedna vzteky přistála na tváři. Další den byl hodně unavený a usnul s brbláním asi za deset minut. A teď dva dny asi dvacet minut a je klid. Přes den už si nevzpomene, možná jednou zahledá, ale rychle ho zabavím a večer brble, ale není a je to.
Neporadím ti víc než jen se obrnět trpělivostí a nedat. Už nemám ani výčitky svědomí, že jsem ho o to mlíčko obrala. Měla jsem hrozně dokousaná prsa už i s prasklinkama. Dávám mu víc jogurtů a třeba mu zachutná už i kravské mléko. Takže vydrž mu nedat ať se vyvzteká a vybrble, hlavně nepovol ať si nemyslí, že čím víc bude hulákat, stejně pak dostane. Chce to jen nervy ![]()
Já mám pocit, že jsem teď nekojící klidnější
Mějte se Romana
Holky, ja se zapojim do debaty trosku odjinud. Ja asi (teda aspon doufam) nebudu nit problem s tim mu nedat kojeni nebot muj syn (10mesicu) tomu kojeni uz moc neda, kdyz je tolik jinych dobrych veci ![]()
Zatim kojim dvakrat denne rano-to si jeste da celkem rad a pak kojim vecer a to mu to prso spis vnutim a jeste me asi stokrat kousne. Rozhodla jsem se prestat, ale nejsem si jista jak? Kdyz jste prestaly ze dne na den mely jste nejake problem s prsama? Myslim jestli jste musely treba odstrikavat nebo to proste bez problemu prestalo? Zkusenym kojicim matkam se omlouvam jestli se jim muj dotaz zda smesny, ale me to fakt trapi … Diky Jana
Čau holky,
já když jsem přestávala kojit, prsa mléko tak do dvou dnů přestala produkovat. Ještě tak týden dva jsem je měla nalitější, ale nic jsem neodstříkávala, aby se dál netvořilo.......... a bylo to naprosto v pohodě.
Samozřejmě jsme každá jiná.....(známá mi ale taky říkala, že se jí mlíčko prostě „vsáklo“
)
Veronika
Jano,
když jsem odstavovala mého prvního synka, tak jsem také kojila už jen ráno a také jsem měla spíš dojem, že mě jen ocucává (měl rok), takže jsem přestala ze dne na den a bylo to v pohodě, nic jsem nepociťovala.
Jestli si myslíš, že už o večerní kojení tolik nestojí, tak mu ho už nedávej a časem vynech i to ranní (třeba za ten měsíc, uvidíš, jak Ti budou reagovat prsa), myslím, že to bude v pohodě.
Ahoj Smokie
jéé to je balzám vědět, že v tom nejsem sama ![]()
asi to fakt budu muset utnout.jenže je to tak těžký když vidím jak je úplně na vrcholu blaha tak je mi ho strašně líto
.
s flaškou nic moc nechce jí. dudlíka sice má, ale když se dojme, že ho nikdo nemá rád nepomůže nic.
mlíko se mi postupně ztrácí tak alespoň v tomhle ohledu to budu mít jednodušší.
tak holky hodně síly a pevný nervy moc jste mi pomohly
.
hanyna
Veroniko a Smokie, diky moc za uklidneni. Dneska zkusim vecer misto kojeni flasku od tatinka a uvidime. Jana
Jo jo, ta nepřítomnost maminky dělá hodně, když jsem s klukama doma, tak se na mě Tobík sápe každou chvíli, ale když doma nejsem nebo jsme někde jinde, tak si na mě skoro nevzpomene
.
Ahoj Smokie
Ahojky,
někde jsem četla, že odstavení ze dne na den pro prsa není dobrý. Když už ze dne na den pro prcka, tak ne pro prsa. Je dobré ještě nějaký čas aspoň odstříkávat a postupně míň a míň. Je totiž třeba, aby se postupně prsní tkáně naplnily místo mlékem tukem, jak tomu bylo dřív (možná to nepíšu úplně přesně). Kdybyste přestaly hned, mléko zmizí, ale tuk se nestačí ještě vytvořit. Nestane se nic ze zdravotního hlediska katastrofálního, ovšem z toho „druhého“ jo, prsa se zmenší a půjdou pěkně dolů, a to snad necheme ne?
Meduzo, ja jsem to taky cetla, a i proto jsem mela ty starosti, protoze jsem si rikala, ze jeden den to preci jednout budu muset utnout i kdyz to budu delat pozvolna, ze jo
Na druhou stranu ale i v tom clanku to bylo o tom, ze prestanes jako z plneho kojeni , tj. ze kojis 8× az 10× denne a druhy den nic. Coz mi prijde logicky, ze bych neudelala nejen kvuli prsum, ale hlavne kvuli tomu diteti. Teda samozrejme pokud to clovek nemusi udelat z nejakeho vazneho duvodu… V kazdem pripade to ted ale nani muj pripad, ja ted kojim, jak uz jsem psala uz jenom 2×, a to spis jenom symbolicky. Ale stejne se pokusim nejdriv zrusit to vecerni kojeni a pak tak v prubehu 14 dnu az mesice zkusim i to ranni. Jeste jednou diky za rady. Jana
Ještě tady bylo v jednom deníčku o homeopatikách, že existuje i něco na zastavení laktace (kdyby byl problém s moc nalitými prsy).
Ale postupně to tělo zvládne ![]()
Zatím
Ahojky
máme stejný problém, prckovi je 16 m a o mlíčko se nechce nijak připravit. Kojím ráno, dopoledne a večer , usíná pouze při kojení, jiné mlíko nechce, flašku taky nechce, dudlík nechce a tatínka na usínání taky nechce. No nechci to vidět až budem odstavovat.
Chci zkusit metodu potřít prsa česnekem nebo marmeládou - prckovi by se mělo tímto kojení samo zprotivit , tak jsem na to zvědavá. Nijak drasticky ho odstavovat nechci, aby to na něm nezanechalo nějaké psych. následky. Sama jsem zvědavá jak to dopadne. Tak pevné nervy všem při odstavování.
Eva
Evo,
jak kdybys psala o našem mrňousovi. Jediný rozdíl, že jemu bude teprve deset měsíců, ale jinak je to s usínáním totéž
Akorát se ještě v noci čtyřikrát vzbudí (teda spíš možná brečí z polospánku, úplně vzhůru není) a usne zas jedině u prsa… Jsem zvědavá, co s tím závislákem udělám. Doufám, že až pojedeme v létě na delší dobu na chatu, že aspoň s tím nočním vstáváním něco udělám, jinak ze mě bude za chvíli chodící mrtvola. Tam na to bude klid a nebudu se muset bát, že ně mě sousedi pošlou sociálku.
Ulrika