Odstřihnout rodiče

61
11.4.21 13:13

Odstřihnout rodiče

Ahoj,
již dlouhá léta sleduju eMimino pasivně, ale nikdy jsem neměla potřebu přispívat.

Teďka jdu pro radu, podporu, vypovídat se a zeptat se lidí v obdobné situaci.

Je mi 32, jsem ze tří dětí. Náš otec byl vždy prudká povaha a nikdy jsme nevěděli do čeho přijdeme. Absolutně nemá žádnou sebereflexi a ovládání. Trestal nás i za to, co objektivně nemohla být naše vína, např porouchané auto nebo bojler. Do teď si živě pamatuji, jak se rozbil bojler a tátovi s elektrikářem to nešlo připojit. Byl tak strašně nasranej, že nS seřval a přikázal, abychom bojler odnesli. Takže já se ségrou ve věku okolo 10 let, bratr okolo 7 let a mamka jsme museli snést bojler z druhého patra. takovy ten starý na120l. No samozřejmě to by měli co dělat dva dospělí chlapi, pamatuju si, jak jsme bojler táhli po silnici přes celou ves do sběrny. No a prostě spousty a spousty takových situací. Psychickej teror, dusná atmosféra. Máma se nikdy ani za nás nepostavila.

A teďka k věci. Naši mají psa 9 měsíčního labradora, krásnej, hodnej, chytrej. Dělá to, co štěňata dělají, prostě občas neposlechne.
Táta psa bije a kope a ne že by ho nějak učil hranice, pes neví dne ani hodiny, kdy zase dostane. Vidím, jak se před tátou krčí, bojí se a nechce k němu chodit.
Psa mi je líto a úplně se mi to spojuje mým dětstvím.

Mám psa od nich odebrat? Když odeberu, tak to naše byť mizerné vztahy zničí.
Otec jako člověk mi nic nedává, jen mě deptá to, jakej je a jaké vytváří situace. A ne nedá se od toho utéct, vždycky to tam nějak je.

Momentálně jsem frekventantem na psychiatrii se středně těžkou depresí a přikládám můj stav částečně i svému dětství.

Děkuju za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
942
11.4.21 13:16

Ja bych jim psa sebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
11.4.21 13:19

Já bych jim tam psa nenechala. Chudák. Bohužel, ale sebrat by jim ho by byla krádež. Leda zkusit přes policii a řešit jako týrání zvířat i když to stejně asi nepomůže.
S otcem stejně žádný vztah očividně nemáš, takže už to ani horší být nemůže, takže s ním bych klidně minimalizovala kontakty. Co máma? S tou vycházis jak? Chápu, že je hrozne, že se vás ani nezastala, ale ono je těžké odejít od chlapa s třema dětma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36405
11.4.21 13:19

A myslíš, že to pomůže když mu psa vezmeš, neporidi si hned dalšího?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
11.4.21 13:26

Úplně nejlépe bych dané chování natočila, pak veterinární správa nebo obecní úřad a k tomu policii. Prostě bych zmetka jednoho „natapetovala“ kde se dá. Po dohodě s úřady pak může být pes Váš, teda legálně a nikdo Vás nemůže obvinit s krádeže.
Otec je dle popisu prvotřídní tyran a je potřeba se velmi důrazně vůči němu vymezit, vysvětlit to matce, atd. Ale to je můj názor, já bych prostě bojovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
11.4.21 13:27
@Nicole 1234 píše:
Já bych jim tam psa nenechala. Chudák. Bohužel, ale sebrat by jim ho by byla krádež. Leda zkusit přes policii a řešit jako týrání zvířat i když to stejně asi nepomůže.
S otcem stejně žádný vztah očividně nemáš, takže už to ani horší být nemůže, takže s ním bych klidně minimalizovala kontakty. Co máma? S tou vycházis jak? Chápu, že je hrozne, že se vás ani nezastala, ale ono je těžké odejít od chlapa s třema dětma.

To by naštěstí krádež nebyla, protože smlouva o prodeji psa je napsána na mě.
To je další věc, otec nedokáže zařizovat žádné formality.
Proto mám i pocit zodpovědnosti vůči tomu psovi, že jsem to vlastně zprostředkovala a pes se nemá dobře.

S mámou vycházíme dobře, snažíme se jí podporovat, pomáháme jí v domácnosti i jinak, jak můžeme. Ale nikdy nereaguje na to, když chceme něco řešit…prostě to ignoruje. My víme, že jí ty věci taky trápí, že ji táta trápí tou svou povahou. Ani mu nic neřekne, asi se taky bojí.

Já ji naše dětství nemám za zlé, to vůbec. Prostě takové to bylo a je to za náma. Ale teďka jsem fakt už stará na tyhle scény.

Včera jsem u nich byla s manželem a ten se nestačil divit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
11.4.21 13:30
@Vlevo píše:
To by naštěstí krádež nebyla, protože smlouva o prodeji psa je napsána na mě.
To je další věc, otec nedokáže zařizovat žádné formality.
Proto mám i pocit zodpovědnosti vůči tomu psovi, že jsem to vlastně zprostředkovala a pes se nemá dobře.

S mámou vycházíme dobře, snažíme se jí podporovat, pomáháme jí v domácnosti i jinak, jak můžeme. Ale nikdy nereaguje na to, když chceme něco řešit…prostě to ignoruje. My víme, že jí ty věci taky trápí, že ji táta trápí tou svou povahou. Ani mu nic neřekne, asi se taky bojí.

Já ji naše dětství nemám za zlé, to vůbec. Prostě takové to bylo a je to za náma. Ale teďka jsem fakt už stará na tyhle scény.

Včera jsem u nich byla s manželem a ten se nestačil divit

Tak bych dala poslední varování. Buď se bude k psovi chovat slušně nebo si ho berete vy.

S mámou bych se snažila nějak vycházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
11.4.21 13:31
@Scara píše: Úplně nejlépe bych dané chování natočila, pak veterinární správa nebo obecní úřad a k tomu policii. Prostě bych zmetka jednoho „natapetovala“ kde se dá. Po dohodě s úřady pak může být pes Váš, teda legálně a nikdo Vás nemůže obvinit s krádeže.
Otec je dle popisu prvotřídní tyran a je potřeba se velmi důrazně vůči němu vymezit, vysvětlit to matce, atd. Ale to je můj názor, já bych prostě bojovala.

Já jsem ve službě u veterinární správy;-)
A tohle by mi neprošlo jako udání za týrání, protože pes je prostě pěknej, zdravej, žádný stopy po kopání a mlácení na něm vidět nejsou. A SVS nemůže zvíře odebrat na základě fotky nebo videa nějakého člověka.

Ale jak říkám, smlouva je na mě, takže toho se nebojím.

Jde mi spíš o budoucnost mého vztahu k rodičům, který předpokládám tímto definitivně zanikne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
11.4.21 13:33
@JancaS84 píše:
A myslíš, že to pomůže když mu psa vezmeš, neporidi si hned dalšího?

Myslím že to pomůže tomuhle psovi.
Je to možnost, že by si nějakého zaopatřil. Nevím jak moc pravděpodobná, teďka psi moc nejsou, resp. štěňata.
Jestli by si vzal staršího psa z útulku, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
11.4.21 13:38

@Nicole 1234 to se bojím, že kdybych mu to vpálila na férovku, tak toho psa snad radši zabije.
Nejsem si jist, jestli by nevztáhl ruku i na mě, byť už jsem dospělá.

Fakt u takového člověka nevíš, co mu zrovna rupne v kouli.
Takže celé naše dětství bylo o tom, abychom nenaštvali tatínka a nebylo zle. Takže v podstatě vyrůstáš na minovém poli, protože nevíš, kdy do toho šlapneš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
11.4.21 13:40
@Vlevo píše:
@Nicole 1234 to se bojím, že kdybych mu to vpálila na férovku, tak toho psa snad radši zabije.
Nejsem si jist, jestli by nevztáhl ruku i na mě, byť už jsem dospělá.Fakt u takového člověka nevíš, co mu zrovna rupne v kouli.
Takže celé naše dětství bylo o tom, abychom nenaštvali tatínka a nebylo zle. Takže v podstatě vyrůstáš na minovém poli, protože nevíš, kdy do toho šlapneš

Tak bych za asistence manzela toho psa prostě odvezla. Ale teda nevím, jestli si vztek nevybije na mámě :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
11.4.21 13:41
@Vlevo píše:
A tohle by mi neprošlo jako udání za týrání, protože pes je prostě pěknej, zdravej, žádný stopy po kopání a mlácení na něm vidět nejsou. A SVS nemůže zvíře odebrat na základě fotky nebo videa nějakého člověka.

Jde mi spíš o budoucnost mého vztahu k rodičům, který předpokládám tímto definitivně zanikne…

A proč psa pořizovali? Ze začátku jsem váhala, ale když jsi dokonce jeho majitelem ty, vůbec nechápu, co řešíš - je zatím ještě něco? Odstřihnout takového otce je jen vysvobození. Chápu, že řešíš matku. Tak ji taky sbal a vezmi k sobě? jestli nechce, tak s tím nic nenaděláš. Jak se může otec „polepšit“, když mu nikdo nic neřekne a všichni jeho chování tolerují?
Ne, že bych věřila, že se polepší, ale takto to taky nikam nevede a jen trpíte všichni. Vím, že to je strašně těžké!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
11.4.21 13:46

Pokud si nebyl schopen sám opatřit tohoto psa, tak je velká pravděpodobnost, že dalšího mít nebudou. Zvlášť, když ho pes očividně svým chováním rozčiluje. Já osobně bych jim psa odvezla.

Ale mluvím z pozice někoho, kdo už dospěl k tomu, že by ho vlastně ani nemrzelo, kdyby kvůli tomu druhá strana přerušila kontakt. Prostě jsem po letech přišla konečně na to, že nemusím snášet chování, které se mi nelíbí jen proto, že je to příbuzný. Kupodivu tohle prozření zřejmě zachytila i protistrana a mám svatý klid.

Věřím, že tohle by ti taky dost pomohlo, ale vím, že i já k tomu musela dozrát. A vztahy s ostatními členy rodiny to nenarušilo. Někdy je dočasné omezení kontaktů nejlepší cestou k uzdravení sebevědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1888
11.4.21 13:50
@Vlevo píše:
Momentálně jsem frekventantem na psychiatrii se středně těžkou depresí a přikládám můj stav částečně i svému dětství.

No samozřejmě je to způsobeno dětstvím. A proč jenom částečně? (na to nechci odpověď… aby bylo jasno :mrgreen: )

Na Tvém místě bych se s pomocí lékařů snažila otce diagnostikovat, resp. zařadit, co je zač dle psychologů. Podle toho bych se rozhodla, zdali přerušit, nebo jak moc omezit kontakt (možná výmluva: vzdálenost, covid, práce, Tvé problémy…). Podle mne by Ti to prospělo - bez kontaktu s ním. Přitom ještě zvaž věk a zdrav. stav otce (rodičů), ergo majetek, o který bys mohla přijít vyděděním. Uvažuj chladnou hlavou a dej si přitom poradit. Rozhodni se správně, abys byla spokojená, to Ti moc přeju. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5654
11.4.21 13:54
@Vlevo píše:

A nešlo by toto vyjednat s otcem po dobrém? Jako, že je zjevné, že mu leze na nervy, jak pes neposlouchá, atd. Že by bylo lepší, aby sis ho vzala? Je mi to fakt líto. Bohužel, kdo není hodný na lidi, není ani na zvířata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová