Odstupné dřív než výpověď
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Ví někdo, jak postupovat po skončení rd? Pobočka firmy v našem městě, kde jsem pracovala byla loni zrušena. 8.5. jsou malýmu 3 roky, měla bych nastoupit do práce, není ale kam. Kontaktovala jsem zaměstnavatele, jak se to bude řešit, ale nabídl mi práci v pobočce 60km od místa bydliště. Odmítla jsem to s tím, že je to překážka na jeho straně a že očekávám výpověď a odstupné. A on mi pouze odpověďěl, že se mi k tomu vyjádří. A od tý doby je ticho. Nekontaktoval mě, a mám za 2 týdny nastoupit do práce. Může mi dát výpověď, když tu rušil před rokem pobočku a jak to pak bude? Mám nárok na odstupné?
- Citovat
- Upravit
Já myslím, že pokud más ve smlouvě adresu pobočky, nebo alespon město místa zaměstnání, tak máš nárok na odstupné. Pokud ne, tak tě může vyslat kam chce po republice a pokud ty nechceš, tak je to překážka na tvé straně a bud nastoupit nebo dát výpověd bez odstupného. Aspon tak to bylo, nevím jak je to ted.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, ve smlouvě mám jasně dané místo zaměstnání. Jinak já jsem se domnívala, že pokud jsem samozivitelka a tuším do 8 let věku dítěte, tak že mě nikam vyslat nemůže.
- Citovat
- Upravit
Tak to nevím jak to je se samoživitelkami, ale nedala bych se. Nemá právo tě poslat někam jinam když máš ve smlouvě jasné místo zaměstnání. Je to podle mě jeho překážka. Je jasné, že na tebe zkouší co si necháš líbit. Držím pěsti at to vyřešíš co nejdřív ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kontaktovala jsi ho pisemne? Ja bych mu pisemne sdelila, ze hodlam toho a toho nastoupit, ale neni kam a ze s prerazenim na jine misto nesouhlasis s ohledem na to, jake misto vykonu prace mas ve smlouve. Aby to bylo pisemne podlozene. A poslala to doporucene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe ne, zatím jsem ho nekontaktovala písemně, ale přes mail a dala jsem mu jasně na vědomí, at mi dá vědět, jak chce situaci řešit, že v pracovní smlouvě mám místo Praha a že k 8.5. jsem schopná nastoupit.
- Citovat
- Upravit
Tak ja bych to pro jistotu poslala jeste doporucene. I kdyz mail by mohl stacit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ví někdo, jak postupovat po skončení rd? Pobočka firmy v našem městě, kde jsem pracovala byla loni zrušena. 8.5. jsou malýmu 3 roky, měla bych nastoupit do práce, není ale kam. Kontaktovala jsem zaměstnavatele, jak se to bude řešit, ale nabídl mi práci v pobočce 60km od místa bydliště. Odmítla jsem to s tím, že je to překážka na jeho straně a že očekávám výpověď a odstupné. A on mi pouze odpověďěl, že se mi k tomu vyjádří. A od tý doby je ticho. Nekontaktoval mě, a mám za 2 týdny nastoupit do práce. Může mi dát výpověď, když tu rušil před rokem pobočku a jak to pak bude? Mám nárok na odstupné?
Místo výkonu práce je podstatnou náležitostí pracovní smlouvy. Dožaduj se prokazatelně (nejlépe písemně a na dodejku) přidělování práce co do druhu práce a místa výkonu dle pracovní smlouvy.
Pokud takovou práci nemá, jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele, musí ti dát výpověď, po výpovědní dobu platit náhradu mzdy a taky máš nárok na odstupné.
Je o tom judikatura.
Tady o tom něco je: http://www.epravo.cz/…e-91400.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Edita27 píše:
Já myslím, že pokud más ve smlouvě adresu pobočky, nebo alespon město místa zaměstnání, tak máš nárok na odstupné. Pokud ne, tak tě může vyslat kam chce po republice a pokud ty nechceš, tak je to překážka na tvé straně a bud nastoupit nebo dát výpověd bez odstupného. Aspon tak to bylo, nevím jak je to ted.
Obecně: Vyslat když tak na pracovní cestu a zaplatit cestovné a stravné,
ne přikázat, že musí na své náklady dojíždět jinam do místa výkonu práce.
Místo výkonu práce je povinnou a podstatnou náležitostí pracovní smlouvy.
A i ty pracovní cesty jsou zřejmě u lidí pečujících o děti nějak omezeny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon děkuji moc. Právě jsem dostala od zaměstnavatele mail s tím, ať pošlu na sebe číslo na mobil, takže domlouvat se chtějí, ale zřejmě ne příliš košer.
- Citovat
- Upravit
@eumedon Ano určitě souhlasím. Pracovní cesta je ale něco jiného než o čem píše tazatelka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnnaS99 zaměstnavatel je ti povinen dávat práci podle pracovní smlouvy, pokud práci nemá nebo ji nemáš kde vykonávat, je to překážka na jeho straně a tobě náleží 100% platu. Pro zaměstnavatele by tedy bylo nejlepší nedělat drahoty, dát ti výpověď s tím, že po dobu výpovědní lhůty nemáš, kde pracovat a náleží ti za to 100% platu + 3 měsíční odstupné. Pokud drahoty bude dělat, bude to mít jen a jen dražší.