Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kolem sesteho roku by to melo zcela vymizet. Jen se divim, ze vas neodvezli do nemocnice, aby vyloucili epilepsii… Ep. zachvat totiz pry vypada podobne. Minimalne bych nsklusala k detske, at ti napise Diazepam. A ten pak mit stale u sebe. Pozdeji i ve skolce.
Boze to je hrozny, teoreticky jsem na febrilni krece psychicky pripravena, ale asi bych stejne silela hruzou. At je brzy lip ![]()
Děkuji za reakce ![]()
Neodvezli nás, nevím, jestli to byly ty febrilní křeče, dr se na to třepání podrobně vyptával, bylo to jako kdyby se jeho tělíčko chvělo, ale ne nějaký záchvat. Říkal, že prostě takto zareagoval na ten vztestup teploty ( měl v tu chvíli přes 38, chvíli předtím u dr 37,5), prý ho i podráždilo to, jak jsme odsávali, že některé děti zareagují tak, že přestanou dýchat a pomůže jim fouknout do pusinky. Malý se pak probral tím, jak ho manžel vzal na ruky. A křeče jako takové neměl, spíš se potom chvíli „zachvěl“, slabě chvíli třepal celým tělíčkem. Ty jeho vyvrácené očička v sloup budu mít před očima hodně dlouho…
Jo a na zklidnění poradil nechat si předepsat Fenistil kapky, ale ty doma máme, tak jsme je malému rovnou dali
Teda to muselo být hrozné, já u dětí srážím teplotu nad 37,6 protože já na febrilní křeče trpěla neobvykle dlouho, poslední záchvat si ještě živě pamatuju, bylo mi totiž už 9 let. Byla to šílená bolest a bezmoc a potom nic. Tak toho mrňouska pořádně pomazlete.
Zakladatelko, je dobře, že to dobře dopadlo, příště už budeš vědět. Jak tu psaly holky předemnou, mít něco u sebe, poradila bych se s dr.
Jinak tu bezmoc znám. Dcera pravidelně upadala do bezvědomí při afektu - spadla, vztekla se apod. Začala hadrovatět, když byla malá, stačilo ji fouknout do pusinky a znovu začala dýchat, pak až byla malinko starší a nestačil už můj dech na to, abych ji takto probrala, musela jsem ji malinko proplesknout. Později, když byla starší (kolem 5 let) už stačilo „jen“ ji říkat - nádech, výdech, nádech, výdech. Až po chvilce jsem ji mohla začít utěšovat. Ale ta hrůza a strach o ni byla neskutečná.
Mě to teda podle popisu přijde jako afektivní záchvat. Dítě se hyperventilovalo tím řevem, udělalo si respirační alkalózu a chviličku mu dechové centrum nereagovalo - spousta matek to zná.
No trošku mi teď nedá klidu, že se divíte, že nás neodvezli. Tak jsem z toho taková špatná, ale byl to doktor, tak by určitě nic nezanedbal. Zítra naší doktorce zavolám a domluvím se s ní na dalším postupu, jestli nám třeba aspoň ten diazepam nepředepíše, ale moc moc doufám, že ani nebude potřeba!
Bože, ještě teď se klepu. Malý znovu usnul a já na něj chodím pořád nahlížet.
Aha, díky za vysvětlení jak je to s tou teplotou. Ještě že to dobře dopadlo! ![]()
Mně to nepřipadá jako febrilní křeče,spíš afektivní táchvat,hlavně při tom odsávání to děti dělají dost často.
K tomu odvozu do nemocnice-k nám je většinou vozí,někdy se krátce hospitalizují,spíš podle domluvy s rodiči. Ale pokud je to první ataka,tak se žádná další vyšetření nedělají,nejvýš ho zkoukne neurolog,ale ten na nich samozřejmě nic nevidí. Až pokud je to opakovaně,tak se posílají na EEG.
Takže bych neplašila,příště pro jistotu kousek Diazepamu-ten fenistil jsem moc nepochopila,spíš to svědčí o tom,že ani ten doktor si nemyslel,že to byly febrilní křeče.
@Anonymní píše:
No trošku mi teď nedá klidu, že se divíte, že nás neodvezli. Tak jsem z toho taková špatná, ale byl to doktor, tak by určitě nic nezanedbal. Zítra naší doktorce zavolám a domluvím se s ní na dalším postupu, jestli nám třeba aspoň ten diazepam nepředepíše, ale moc moc doufám, že ani nebude potřeba!
Bože, ještě teď se klepu. Malý znovu usnul a já na něj chodím pořád nahlížet.
já mám za to že v Diazepamu a Fenistil kapkách je stejná účinná látka..? aspoň nám je na laryngitidu zaměňovali že je to stejné
edit - ne tak stejná účinná látka né ale něco to má společného, nejsem doktor ![]()
Příspěvek upraven 18.02.19 v 12:47
@Pudloslava
Pořád dokola si s manželem tu situaci rozebíráme, co přesně říkal pan doktor a tak, přiznávám, že jak jsem byla v šoku, mám to pořád jako v mlze. Prý říkal, že to febrilní křeče nejsou. Neškubal sebou, podrobně chtěl vědět, jak to vypadalo, jen se tak slabě zachvěl. Spíše ty oči v sloup a pak pár vteřin nedýchal, začal modrat v obličeji. Nechci nad tím nějak spekulovat, já doktorům věřím, vše nám vysvětloval, že ty děti umí vyděsit, ale že to nic není a že je úplně v pořádku. Afektivní záchvat vyvolá i horečka, nevíte? Dr se ptal i na vše, co tomu předcházelo, malý už byl unavený, u doktorky plakal, při odsávání strašně řve, tak ho to určitě moc rozrušilo. Syn je neklidné dítě, špatně a trhaně spává, je hodně lekavý, ukňouraný, přijde mi dost citlivý.
@Anonymní píše:
@Pudloslava
Pořád dokola si s manželem tu situaci rozebíráme, co přesně říkal pan doktor a tak, přiznávám, že jak jsem byla v šoku, mám to pořád jako v mlze. Prý říkal, že to febrilní křeče nejsou. Neškubal sebou, podrobně chtěl vědět, jak to vypadalo, jen se tak slabě zachvěl. Spíše ty oči v sloup a pak pár vteřin nedýchal, začal modrat v obličeji. Nechci nad tím nějak spekulovat, já doktorům věřím, vše nám vysvětloval, že ty děti umí vyděsit, ale že to nic není a že je úplně v pořádku. Afektivní záchvat vyvolá i horečka, nevíte? Dr se ptal i na vše, co tomu předcházelo, malý už byl unavený, u doktorky plakal, při odsávání strašně řve, tak ho to určitě moc rozrušilo. Syn je neklidné dítě, špatně a trhaně spává, je hodně lekavý, ukňouraný, přijde mi dost citlivý.
Mě to právě taky přijde jako to co měla dcera. Poprvé kdy to nejspíš měla bylo ještě jako miminko do půl roku. Zničeho nic se mi spustil alarm na monitoru dechu, nikdy mi to neudělalo (pokud nepočítám to, že jsem dceru vzala a zapoměla jsem ho vypnout). Před tím mi dcerka plakala a já tam už nestihla doběhnout a ona přešla v hysterický řev. Ale když jsem doběhla, už normálně dýchala. Toto se stávalo ještě několikrát, když se bouchla, spadla a začala „hystericky“ brečet, vždy upadla do hadrové panenky - více jsem ji nenechala a vždy jakkoliv probrala. Z ničeho nic brek přestal a ona nedychala. Ten výraz se nedá popsat, ale tělo začalo hadrovatět. Po prvním tomto „záchvatu“ jsem ji nikdy nenechávala brečet o samotě, nikdy jsem ji nenechávala vyvztekat bez mé přítomnosti. Pokud brečela a najednou přestala, vždy jsem ji běžela zkontrolovat. Poslední „záchvat“ měla dcera po 5-tým roce, skoro v 5,5 letech.
@kjhui píše:
já mám za to že v Diazepamu a Fenistil kapkách je stejná účinná látka..? aspoň nám je na laryngitidu zaměňovali že je to stejnéedit - ne tak stejná účinná látka né ale něco to má společného, nejsem doktor
Příspěvek upraven 18.02.19 v 12:47
To si pleteš s dithiadenem. Diazepam je něco úplně jiného, je to sedativum a uvolňuje také svaly, proto se používá na křeče. Fenistil a dithiaden jsou léky proti alergii.
Jsou to febrilní křeče. Některé děti mají takový záchvat už při 37,5.