Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky naše malá neleze chodíme kuli tomu cvičit no a včera sme koukali na video mých sestřenek když byly malé že už v 8 měsících chodili tak sem malou zkusila postavit k jejímu malému stolečku a světe div se ona stojí sice jen chviličku pak pada ale líbí se jí to už i docela dobře sedí musime ji tedy posadit sama jeste nemumí!Myslíte že postě lezení přeskoči a že si stoupt a sedat nauči sama je jí 8 měsíců děkuju moc za rady:-)
Je možné, že si stoupne a pak teprv začne lézt.Tak to bylo u nás - nejdřív stál, pak najednou ze dne na den perfektně lezl a pak chodil…
Neposazovat, nestavět, ať si na to přijde sama. Nejlepší, co pro ni můžete udělat.
Jestli se sama nevyšplhá do stoje, nestavte ji násilně. K tomu musí dozrát.
evicka18 píše:
Ahojky holky naše malá neleze chodíme kuli tomu cvičit no a včera sme koukali na video mých sestřenek když byly malé že už v 8 měsících chodili tak sem malou zkusila postavit k jejímu malému stolečku a světe div se ona stojí sice jen chviličku pak pada ale líbí se jí to už i docela dobře sedí musime ji tedy posadit sama jeste nemumí!Myslíte že postě lezení přeskoči a že si stoupt a sedat nauči sama je jí 8 měsíců děkuju moc za rady:-)
Přeskočit lezení může,znám hodně dětí co nelezly vůbec.A malou nedávej stát,pokud to neudělá sama.Kor když chodíte cvičit a máte problémy.A jestli si taky sama nesedne,tak ji sedat nedávej.Nevím,kde tak všichni spěcháte
.Dej malé čas,at se to naučí sama,tím ji akorát uškodíš.Můj starší syn taky první stál a pak až seděl - v 9 m.
Moje dítě si stoupalo kolem 9.měsíce, v deseti měsících už sama běhala, lezla ve 12.ti měsících. Vím, že tě to trápí, ale jestli můžu doporučit, dokud se sama nepostaví, což nepostaví, protože si nedoleze k žádné opoře, nedělej to, Terka se stavěla sama v postýlcě, když seděla blízko sedačky apod. ale tím, že nelezla, neměla zaposilované zádové svaly, teď má lordózu, prohnutí páteře v kříži, nic drastického, ale kdyby lezla, neměla by to. nespěchej na ni, přestaň jí dávat podněty tím, že ji stavíš,ona začne lézt.
Dokud se neumí sama postavit a posadit, tak by se ji rozhodně nemělo pomáhat… musí si na to přijít sama.
A v 8 měsících mi malý ležel jako placka, maximálně se otočil na bříško, ještě se ani neplazil, tak nevím kam spěcháš?
Tak na cvičení by tě asi nepochválili, kdyby věděli, že jí posazuješ a stavíš. Jinak, možné to je. Syn se ještě na vánoce, kdy mu byl půlrok, neuměl ani přetočit a v půli ledna už mám fotky, jak stojí u postýlky. Najednou začal všechno během 14i dní dělat…sedat si, stoupat si. Chvíli se plazil, ale nikdy nelezl ![]()
Starší zcela přeskočil sezení. Prostě lezl a pak si stoupnul a šel. Mladší se zase hodně dlouho neměl k tomu, aby se rozešel. Stoupl si a dál nic. No a taky běhají oba dneska jak čamrdy …
viktor si taky nejdříve stoupnul a až potom lezl. k podpoře se doplazil. pokud cvičíte, tak bych dítěti nijak nepomáhala a nepřeskakovala vývoj. na sezení i stoupání si má času dost a dost. běžně si děti samy sednou kolem 10 měsíců. takže v 8 měsících je posazování velmi brzo. pokud to je první dítě tak plně chápu, že se strašně těšíš na jakýkoliv posun. a kor jestli doma máte „podporu“ prarodičů stylem - ty jsi v půl roce seděla na nočníku
vykašli se na tabulky a srovnávání a nech dítěti prostor pro vlastní tempo vývoje.
mimochodem viktor nechodí sám ještě ani teď ve 13 měsících a na jednu stranu jsem i ráda, že ho nemusím nikde moc nahánět
do 18 měsíců času dost a on se časem rozběhne.
tak rozhodně neposazovat ani nestavět násilně, at si na to přijde sama ........jinak ano může to přeskočit můj starší syn to přesně takhle měl, nejdřív se plazil, pak seděl (v 6 měs.), pak si stoupl a začal chodit kolem nábytku a potýlky (v 8.měs.) a pak teprve trošku lezl a potom rovnou začal chodit uplně to mu bylo 10 m.:-)
........mladší to má, že se plazil, leze a to jak motorová myš
(u staršího si nepamatuju, že by takhle hodně lezl), pak začal sedět (v 6 měs.) chodí v postýlce a kolem nábytku, ted´ začal chvílema stát v prostoru a počítám, že brzo bude chodit ![]()
ale každé dítě je individuální, takže bych to nechala čistě na ní ![]()
jinak nejvíc pomůžete dětem tím, že jim nebudete vůbec pomáhat : http://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61
Příspěvek upraven 17.11.11 v 09:38
Vždyt je jí osm měsíců
, nejdřív se snaž aby lezla- cvičení, motivací na plážovým balonku nebo válci… Nestav ji a neposazuj.....
Tak moje malá takhle „stojí“ od tří měsíců - při odříhávání na rameni když dosáhne nožičkama na kojící polštář, tak je propne a směje se, že „stojí“. Určitě bych ji ale cíleně nepostavovala, aby honem honem chodila, když se neumí postavit sama
. A ano, možné to je, že ty pokroky jsou v jiném pořadí, ale jde o to, co se naučí ona sama. Zeptala bych se na to spíš na tom cvičení.
no pokud ji posazujes a neleze,tak je to uplne jasny,nedela to,protoze proc by to delala,kdyzto za ni udelate.posazovat se nesmi!
Náš Tobik začal lozit,tak před 14ti dny,ale postaví se sám snad všude kde se dá už skoro měsíc ![]()
Dr.nám řekl,že nemusí lozit vůbec,některé děti to přeskočí a ejhle přišel na to a teď lozí ![]()