Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, jestli si někdo neprošel něčím podobným.
V říjnu 2022 se mi narodila zdravá holčička, celé těhotenství v pořádku. Pak jsem otěhotněla v říjnu 2023. V lednu 2024 zjistili, že chlapečkovi v 15tt nebije srdíčko. Uzavřeno jako náhoda. V dubnu jsem otěhotněla znovu, ale to odešlo hned okolo 5tt. V srpnu jsem zase prodělala zamlklé těhotenství ve 12tt. A teď naposledy minulý týden opět přestalo bít srdíčko ve 12tt.
Všechny genetický, imuno testy v pořádku. Jsme s manželem úplně v pořádku.
Ráda bych si o tom popovídala s někým, kdo má podobné starosti. A hlavně, kdyby se našel někdo, kdo to měl podobně a nakonec porodil zdravé miminko po všech nezdarech.
Na co vám doktoři přišli? Co bylo příčinou? A co jste pak musely v těhotenství užívat za léky, případně si musely píchat injekce?
@hama13 píše: Více
mně nasadili 1. trimestr Utrogestan a a Clexane injekce…pro udržení těhotenství…jinak nic…bylo to preventivní, protože zamlklé mi nedovedli nijak vysvětlit a už početí trvalo dlouho skrz protilátky na spermie…teď jsem v 2: trimestru a už ty léky nemusím brát, placenta už hromony vykryje a na imunologii mi vyšly dobře výsledky z krve, takže ani injekce nyní nejsou třeba.
Držím palce, ať se najde řešení.
Můžu se jen zeptat, dělali vám vyšetření na hematologii? Různé poruchy srážlivosti a taky mě zajímá očkování - ať už přeočkování na tetanus nebo covid vakcína…měla jste něco z toho?
@leopanda moc děkuji. A já držím pěsti, ať je všechno v pořádku až do porodu.
@anonymní dělali mi pouze vyšetření na leidenskou mutaci a to vyšlo v pořádku. Ale ve čtvrtek máme konzultaci s doktorem, co se zabývá i poruchami srážlivosti krve. Tak doufám, že dostanu nějakou žádanku na podrobnější vyšetření.
Jinak očkovaní - na přeočkování na tetanus jsem byla předtím, než jsem otěhotněla s dcerou v roce 2022. A covid vakcínu ani jednu.
@Anonymní píše: Více
já teda tetanus měla před pár lety taky a k tomu i 2 covid vakcíny…a povedlo se přiorozenou, tak mě zajímá, jestli se ptáte, protože někdo říká, že to způsobuje neplodnost? Chvíli jsem o tom samozřejmě přemýšlela, když se nedařilo a bylo zamlklé, ale spíš to byly ty protilátky na spermie a možná ten progesteron nebo i ta srážlivost… těch fkatorů může být tolik, že je těžké určit jeden konkrétní.
Ahoj,
mrzí mě, čím si prochazíš.
Já děti nemám, ale za sebou nejdřív dva samovolné potraty (8 a 6 tt), pak spousta vyšetření. Zjistila se snížená funkce štítné žlázy, odstraňovalo se septum z dělohy a byly tam i nějaké menší imuno problémy. V dalším těhotenství to bylo všechno podchycené, ale stejně přišlo ZT v 10. týdnu. Revize teďka začátkem prosince. Je to těžké, zvlášť když člověk ví, že už ho vyšetřovali horem spodem. Aktuálně přemýšlím, jestli to taky nemůže být tím, že by moje děložní sliznice byla „málo vybíravá“ a uchytí se tam pak i taková embrya, která mají nějakou vadu, v angličtině jsou k tomu i trochu odbornější zdroje - jmenuje se to hyper fertility, v češtině nic moc (může to být samozřejmě úplně mimo, ale tonoucí se stébla chytá). Aktuálně zvažujeme IVF s testováním embryí (připadalo mi to zbytečné, když otěhotněním přirozeně, ale chci už udělat všechno proto, abych nepřišla i o další miminko), novou imunologii, hematologii a nechali jsme si udělat nějakou rozšířenou genetiku, kde se hledají i vzácnější nemoci (ale platí se to). Určitě budu chtít i znova hormonální profil a hysteroskopii, aby mrkli, jestli je po resekci septa a revizi vše ok.
Na tvém místě bych trvala na zopakování aspoň té imunologie, protože ta se může v čase různě měnit. Jinak přeju hodně sil, je to na psychiku velká zátěž. Ale věřím, že když se člověk nenechá, tak se časem na něco přijde, co se bude dát řešit ![]()
@Alienne píše: Více
tzn že jsi měla i dostatek té děložní sliznice připravené na vajíčko? Já se přiznám, jesště jsem zkoušela tradiční čínskou medicínu a pravidelně jsem užívala bylinné čaje na podporu ženských hormonů a reprodukčního ústrojí. Ale to je něco, co každý zkoušet nechce, protože to vyžaduje pravidelnost a trpělivost, výsledky nebývají hned jako u tablet z lékárny.
@leopanda Joo, na každém gyn. vyšetření říkali, že sliznice vypadá dobře. Ale ono s tou hyperfertilitou to vyšetřit úplně nejde (myslím). Hlavní symptom jsou ty opakované potraty a otěhotnění rychle.
Ještě mě napadlo k té imunologii - já byla dvakrát. Poprvé v Podolí a podruhé ve FNOL. V Podolí mi přišly na NK buňky proti spermiím partnera. Jenže pak se dělala ta operace septa a muselo se půl roku čekat (mezitím chráněný sex). Chtěla jsem, ať se to přetestuje, protože jsem nechtěla brát léky na základě v té době už tři čtvrtě roku starých výsledků. Druhé imuno vyšlo úplně v pohodě, až na pár parametrů, které spíš ale způsobila infekce, o které jsem nevěděla a nesouvisely ani úplně s reprodukcí.
ALE sledovali mě i v tom posledním těhotenství a v 9 TT jsem měla snížené T reg lymfocyty, což jsou látky, co mají chránit embryo. Po týdnu jsem dostala injekci imunoglobulinů, ale bohužel to nepomohlo. Tím chci říct, že pokud imuno mimo těhotenství vyjde v pořádku, tak to neznamená že tam pak v těhotenství není problém. A myslím, že ty opakované ztráty jsou rozhodně indikátor k tomu, aby tě hlídali (asi to ale nedělá každé pracoviště, záleží odkud jsi).
TČM může být určitě taky pomoc. Já se trochu bojím, co by ty byliny udělaly ve spojení s léky na ŠŽ, co musím brát, ale třeba by to za zkoušku stálo. Můj problém je, že asi plně nevěřím tomu, že by se tím ty opakované potraty vyřešily, ale možná se pletu.
Byla jsi třeba na hysteroskopii nebo nějakém lepším ultrazvuku? Mně takhle přišly na tu přepážku, ale můžou tam být i jiné problémy, co na běžném UZ vidět nejsou.
@leopanda Achjo, mně se to pomíchalo a spletla jsem si Tě se zakladatelkou. Každopádně držím palce, ať tohle těhotenství dojde do zdárného konce. Třeba ta TČM taky trochu pomohla. ![]()
@Alienne píše: Více
jasný děkuji.
Já osobně chodim na imuno každý měsíc během těhotenství na krev do gennetu - nic neplatim, jde to na pojišťovnu, dělali nám tam i párovou genetiku, ale početí přirozeně. Tlačili nás do IVF, ale odmítli jsme, mám trvale sníženou bun. imunitu, autoimunitní problémy, chronické záněty moč. cest., měla jsem lehký deficit progesteronu, ale po těch cca 3 letech snažení, se to nakonec nějak povedlo a upřímně jsme s tím už ani nepočítali ![]()
Takže neházet flintu do žita a budu tobě i zakladatelce držet palce, ať se zadaří a narodí se vám zdravé děti.
Ahoj, byla bych moc ráda za nejakou zkušenost kdo by mi poradil. Asi pred rokem jsem mela první zamlkly potrat v 8tt. Ted v listopadu jsem znovu otehotnela a včera mi na 1 screaningu v 12tt oznamili, že nebije srdíčko. Jsem už úplne hotová psychicky. Na žádném vyšetření jsem zatím nebyla, což doufám, že pujdu ted. Asi od 6t až do ted jsem mela problém se spinenim a krvácením. Asi tvorba hematomu.. Má nekdo zkušenost, že se mu opakovalo víckrát zamlkle tehotenstvi a pak další už bylo v poradku? Podarilo se Vám prirozene otehotnet? Čím by to mohlo být, že se to tak opakuje? Budu ráda za nejakou zkušenost. Vím, že mi nikdo nerekne krome lekaru co je se mnou špatne, ale budu ráda aspon za podporu a zkušenosti čím to u vás bylo zpusobovane. Dekuji
@Romanticrocker píše: Více
Mám za sebou dvě ztráty, na nic konkrétního se nepřišlo. Je mi líto, že sis tím taky musela projít. Poprvé člověka většinou ani nenapadne, že by se mohlo něco pokazit. Podruhé se bojí, ale věří, že tentokrát to klapne. Potřetí je to hlavně o strachu.
V prvním trimestru nejsou ztráty nic neobvyklého a tak to lékaři až tak neřeší, ale po druhé ztrátě bych chtěla žádanku na hematologii/trombologii kvůli vyšetření poruch srážlivosti krve, imunologii, endokrinologii a případně genetiku. Momentálně jsem na konci druhého trimestru, obavy mám někdy pořád, ale moc doufám, že tentokrát dospějeme do šťastného konce. Držím palce, ať i u vás to napotřetí klapne a je vše v pořádku
Na vyšetřeních určitě trvej.
Dekuji, jste hodná.. Určite trvat budu. Už jsem si myslela, že ve 12tt by to mohlo být dobré a zrovna na 1 screaningu mi to bylo opet oznameno. Do dalšího tehotenstvi už pujdu s dost strachem, pokud se nebude vedet pricina.. Ted zase otázka kdy se to zase vubec povede a co bude no.. Hlavne nechci jít do umeleho práve. Doufám, že to pujde prirozene.. Držím Vám také moc pesti. Určite už to budu ted v poradku ❤️
Ja mam za sebou 4 ZT. V roce 2017 jsem porodila chlapecka - tehotenstvi ukazkove, v roce 2019 jsem porodila druheho chlapecka. ZT 3× pred prvnim porodem a 1 ZT naposledy minuly tyden
Hodne jsem cetla, ze je mozne, ze nekdo nedokaze odnosit urcite pohlavi - ja teda zrejme holky. Ze se toto muze dit potvrdila i moje gynekolozka. Nevim, zda jsou primo na toto geneticke testy. ![]()
@Jana_D89 byla jsem už na x vyšetřeních a odběrech krve, včera na hysteroskopii a zatím bez nějakého vysvětlení, vše je v pořádku.
A také řešíme už po všech těch ztrátách situaci se špičkovým profesorem a také je nakloněn k tomu, že je pravděpodobné, že ty kluky v mém případě nedonosím. Ale žádné speciální vyšetření na to podle něj není. Jeste čekáme na výsledky z hematologie, tak třeba se na něco přijde.
A při úspěšném prvním těhotenství, musela sis píchat něco nebo brát nějaké léky?
A držím pěsti, ať už je to příště zase ukázkové a bez problému až do porodu
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.