Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tanyya a dělala pediatra CRP?? Nebo hned nasadila ATB?? Protože tam už bych toho pediatra já změnila, jak píšu, malá měla ty záněty průdušek v květnu a červnu a ani jednou ATB neměla, protože to bylo virového původu a na to antibiotika nepomůžou. Zkuz chodit do tý solný jeskyně, pomáhá to. My dokud chodili na plavání do slané vody, tak to bylo ok, jak jsme přestali, tak je hned měla. Určitě pokud to má takhle hodně po sobě, řešila bych i alergologii, pokud máte v rodině alergiky, je to už zátěž, takže tam to není od věci vůbec, ale otázka jak bude spolupracovat aspoň na ty základní testy. Malý brali krev a pak i výtěry z krku.
Myslím že to crp jí dělali a měla to zvýšený pokaždý, na alergologii jdeme, přítel je sice alergik, ale projevuje se mu to úplně jinak, v životě neměl problémy s průduškama a proto myslím, že se jí ani nic nenajde…
@tanyya tak pokud vás poslala na alergo, dělá CRP(to je to z prstu), tak myslím, že v rámci věku dítěte dělá co jde.
Určitě co doporučuju, pravidelně prát i peřiny a alespoň každý táden převlékat ložní prádlo, zlikvidovat plyšáky. Mojí malé se prokázala alergie pouze na roztoče, ale to má nejspíš po mě. Já i vystěhovala malý kytky z pokojíčku a dneska večer už nekašlala.
Aha, takže pokud by to byla alergie tak by to byla svým způsobem dobrá zpráva… snad tedy ano, protože jinak nevím, co může být příčinou takové nemocnosti…
@tanyya taky pokud máte doma vlhčeji, může to způsobovat opakované záněty průdušek, já jako malá měla 4× do roka, jen jsme se přestěhovali, jako když utne, ale bude lepší aby vás sledoval i alergolog, mohlo by se ztoho vyvinout astma, proto jsou tyhle děti pak sledovány na alergologii
@tanyya Protože si na postup svojí doktorky stěžuješ opakovaně, píšeš, jestli jí snad máš radit…to bys asi nenapsala, kdyby sis myslela, že postupuje správně. Žádala jsi radu, kde zjistit, jestli nechybuje…jestli k ní máš takovou „důvěru“, tak to asi není ideální, proto jsem psala změnit, myslím si, že ani lékař není nadšený z pacienta, který mu nevěří a jeho rozhodnutí kosultuje jinde. Alergie to být může, u každého se projevuje jinak, takže klidně u tvojí dcery kašlem.
Já jsem si u pediatričky vydupala doporučení na alergologii a imunologii a jsem za to ráda. Byly jsme tam s dcerou v srpnu a zjistili jí náběh na astma (při zátěži, pláči, ale i jen tak v noci nebo ráno hodně kašlala). Dělala nám testy na spirometru, i nás poslala běhat a pak dcera strašně kašlala. Alergii má lehkou na různé pyly a má také hodně nízkou imunitu. Dostali jsme Monkastu a dejchák s tím, že by se to mělo zlepšit, ale nezlepšilo. Tak jsme tam byli v září znovu - jeden dejchák navíc, ribomunyl na posílení imunity. Doktorka říkala, že každý člověk má své slabé místo (ptala jsem se jí na to, protože s manželem nikdo nemáme alergii ani astma) - někdo močák, někdo angíny a dcera má prostě slabé místo průdušky. Jinak jsem nakonec změnila pediatričku a přešla jsem právě k lékařce alergoložce, protože je zároveň pediatrička a hlavně mi přijde lepší než původní doktorka. takže za mne určitě navštívit alergologii a když se najde něco dalšího - dá se s tím něco dělat.
@Leník5 můžu se zeptat na tu spirometrii?? Myslíš že by to zvládla tříleťačka, nebo jak starou máš dceru?? U nás po odstěhování kytek z pokojíčku je při usínání klid, ale mám je všude jinde, ale třeba venku když popoběhla, tak kašle, takovej suchej kašel, přesně to, co měla před usnutím a občas v noci. V listopadu jdeme na další kontrolu, tak jsem zvědavá, zatím má večer singulair, to jsou žvýkací tabletky, prý pro astmatiky, ale zareagují výborně právě na tyhle stavy.
@medunka23 Dceři jsou čtyři roky, tak nevím, zda by to tříleťačka zvládla. Je potřeba opravdu v jedné chvíli hodně dýchnout. Jak píšeš, po nějaké aktivitě (běh, pláč apod.) tak je opravdu suchý kašel až záchvat. Dcera byla schopna kašlat přes půl hodiny fakt hnusně a to jsem si řekla, že není fakt normální. Dcera má ráno Monkastu (také žvýkací tableta) a dva dýcháky: Ecobec (pravidelně) a Berodual při obtížích. Jinak já jsem se třeba hodně moc bála, aby neměla alergii na kočky (máme dvě a jsou to moje chlupaté děti), ale naštěstí tohle je v pohodě. na kontrolu jdeme také v listopadu.
@Leník5 no já musela i ve školce říct, že prostě před usnutím kašle, dýchání čisté, z krevních testů krom těch roztočů se nic nepotvrdilo. Z pokojíčku jsem jí odnesla kytky a nic, dneska v poledne usínala v ložnici a kašlala, já se snad budu muset zbavit kytek ![]()
@medunka23 A zjistili jí nějakou alergii na kytky? ne píšeš to. Může to být třeba i změna počasí. Přijde mi, že může být spousta spouštěčů. Já doma kvůli kočkám nemám ani jednu kytku a někdy na noc dám mokrou plenu na zvlhčení. Jinak já taky ve školce hlásila, že se může stát, že bude kašlat, ale že to není nemoc a zda by jí v případě potřeby dali dejchnout. Překvapila mně trochu paní ředitelka (v dobrém) - protože hned řekla: No přece jí nenecháme udusit. Donesla jsem tam inhalátor a lék a kdyby bylo potřeba, tak jí nechají dejchnout.
@Leník5 nezjistili, já jí vystěhovala kytky z pokojíku a najednou u usínání ticho, dneska jsem potřebovala v poledne aby usnula v ložnici a chrchlala, tam ty kytky mám. Se musím učitelky zeptat jestli kašle nebo ne před spaním. Dělali jí jen krevní testy a to ještě v květnu, zatím řekla, že počkáme co stím udělá školka. Ale zeptám se jí jestli to nemůže být pokojovkama.
Dobrý večer. Ráda bych poprosila o Vaše rady, tipy, zkušenosti. Holčička 6 let, trpí opakovaně na záněty průdušek. Na ORL v pořádku, na alergologii snížená imunita, alergie na trávy a burské oříšky.
Zánět průdušek se vrací, co 3 měsíce. Tento rok nastoupila do školky jako předškolák. V září hned průdušky, v listopadu průdušky a dnes opět, už na antibiotika.
@Maminka 2025
Nejspíše je asthmatik a jsou u ní plně indikovány inhalační léky (inhalační kortikoidy), prozatím pravidelně, výhledově přes léto by je měla v minimální až nulové dávce.