Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobry vecer. Umela byste mi prosim nektera poradit, jak zastavit laktaci v jednom prsu? Opet mam po dvou tydnech teplotu a bolestive prso - zanet se mi vraci jen do jednoho. Proto jsem dospela k zaveru, ze bych rada jedno prso vynechala. Moc dekuji
Dobré ránko,
už je to sice nějaký ten pátek, co jsem měla záněty, ale ze začátku mi pomohlo prsa před kojením nahřát a po kojení to jedno bolestivé prso zchladit. Většinou jsem z toho prsa ani nekojila a ve „volném“ čase (před kojením) odstříkala a podávala ho z flašky příp. jiným způsobem. Nevím jak ostatní maminky, ale já měla tu zkušenost, že jakmile zánět odezněl, tak stejně den nebo možná i víc trvalo, než se laktace v tom bolestivém prsu zase zvýšila..
Jestli ti to pomůže, taky jsem měla u prvího dítka záněty opakovaně (2× nebo 3× dokonce antibiotika), ale později už jsem to zvládala i bez nich právě postupem, který jsem psala. Vím, že je to otravné, ale ke konci, když už jsem cítila, že mám to prso zase lehce bolestivé a naměřila zvýšenou teplotu, vzala jsem si půlku paralenu (lékaři by to asi nedoporučili
a zánětu se úplně vyhla (jen se mi na chvíli snížila v tom prsu laktace). U druhého prcka probíhalo vše bez problémů;-)
Zkus vydržet a dej pak vědět ![]()
@LindaPraha o mléko na jedné straně jsem přišla, když skvrne pilo jen z jednoho prsu a druhé odmítalo. Tak jsem vždy to nechtěné jen trošičku odstrikala do úlevy a časem se v něm mléko tvořit přestalo samo.
@JeannetteI ja to mela u prvniho i ted. Atb jsme mela jednou, uz je nechci. Maly mi odmital to mleko pit a prestalo se mi tvorit (mam na vsechny mozne atb alergie). Kazdopadne delam to stejne, nahreju, nakojim, odstrikam, zchladim. Ale uz me to nebavi. Jsem s tou teplotou nepouzitelna ![]()
@Tichošlápek asi to udelam stejne, ale bojim se, abych si tam zase zanet neuhnala. Zkusim ho proste nedavat. Ale nevim, jak ze zacatku uzivim dite z toho jednoho, nez se v nem laktace zvysi
@JeannetteI paralen mi nepomaha. Ja si lupla brufen. Ten se taky nema, ale co zmuzu
@LindaPraha ahoj, nechci delat reklamu, ale ja nedopustim na tabletky Feminella hereditum. Sla jsem z jednoho zanetu do druheho a znam to moc dobre. Zkusila jsem tohle a bylo to jako zazrak, behem par dnu bez problemu…akorat cena je tedy mazec -21 dnu 400kc…ale jak mi bylo zle, bylo mi to fuk a uz bych dala cokoliv za cokoliv ![]()
Nyni mi taky chyta zase zanet, jsem je nyni nejedla, tak asi zase zacnu treba od den jako prevence
@Aniga diky. Zkusim. Ja uz utratila tolik za vse mozne, ze je to ve vysledku jedno ![]()
@LindaPraha tak pak dej vedet, zda tabletky pomohly
. Ja totiz je vsem vychvaluji, tak at vim, jak to ucinkuje u druhych ![]()
@LindaPraha jinak na zanet jako prvni pomoc mi rekli v porodnici, at beru panadol novum, ten pry az tolik v male mire nevadi
@Aniga uz jsem je objednala, tak uvidim. Treba to pomuze. I kdyz ja myslim, ze neplechu tam dela praskla bradavka, ktera se nechce zacelit. Prvniho jsem kojila 11m a mela jsem ji ruplou taky. A zanety resila stejne
@LindaPraha bradavku mazat, nejlepsi je neco, co se muze nechat a nemusi umyvat (cisty lanolin napr purelan). A co z te praskle jen odstrikat (popr odsat) a stridat krmeni z lahve a z toho dobreho prsa kojeni? Ja jsem si prosla v listopadu kojicim peklem, tak jsi dobra, ze to chces dat a ne ukoncit
. A jak dlouho nyni kojis druhe?
@Aniga Purelan můžu na hojení doporučit a nebo ještě než se ta bradavka úplně zhojí (a nechceš krmit z lahve) používat při kojení kloboučky;-)
@JeannetteI to bylo asi na @LindaPraha …no ja treba kloboucky zkusila a misto toho radeji ze zacatku odsavala a krmila z lahve nez kloboucky (mala je odmitala)..kazdy mi rikal, nauci se z lahve a kojit uz nebudes… a v pohode po zahojeni jsem zase kojila z prsu.
Kloboucky mam. Z tech kojit musim, jinak mam tu bradavku do krve. Purelan a jine kremy jsme zkusila, i nejaky primo od laktacni.
Ted kojim 3 mesice skoro. Prvniho jsem kojila 11 mesicu, ale do posledni chvile to byl ten samy boj se zanety co 2-3 tydny. Ted uz me to prestava bavit, mam uz deti dve, takze musim rozlozit cas mezi ne