Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky jdu si pro radu. Mám měsíční miminko a týden po porodu jsem dostala zánět. Ted se mi vrátil a vypadá to, že do obou prsou. Kojim dál, to mi neva. Snažím se odstrikavat, ale moc mi to nejde. Dotaz: Když dokojim, kolik bych měla ještě odstrikat? teď jsem se tu mordovala půl hodiny a mám tam 10. Stačí to? A mám teplotu 38,4 takže pojedu na pohotovost pro ATB. Nevadí, že už budou podruhé? Myslím mimcu. Dík za odpovědi
Jo a ještě, když odstrikavam, tak se mi v prostredku levé bradavky objeví takový žlutý vytok. Není to hnis, nebo nemám ucpanou zlazu?
Já jsem to taky mívala opakovaně, ale vždycky jsem si vystačila s Panadolem na teploty a za den to bylo dobré, pomáhá studený obklad z tvarohu po kojení a odstříkání a před kojením prsa nahřát a promasírovat. Měla jsem pak pocit, že mi to způsobuje čaj pro kojící, pokud ho vypiju moc a dítě to nevytáhne.
Opakované záněty, atb jsem měla jen poprvé, protože jsem byla vyplašenáa bylo mi extra hnusně, neodstříkávala jsem, bych se podělala bolestí, přikládala jsem neustále mimino.
Jinak jsem pak už jen vždy lupla brufen, prso po kojení chladila plínou namočenou ve studené vodě a snažila jsem se co nejvíc spát, během jednoho dne bylo většinou po všem.
Ahoj, ja mela taky opakovane zanety. Poprve obe prsa a 38.5. Vzala jsem si Brufen a chladila plinou a tvarohem, ale nic nepomahalo, tak mi pak poradkyne ukazala, jak odstrikavat a vzdy pred kojenim jsem nahrala plinou namocenou v horke vode, jemne rozmasirovala (opravdu jemne, nesmi bolet) a nakojila z obou a kdyz toho moc nevypil, tak jsem jeste odstrikala. A hned po kojeni jsem chladila, normalne jsem si dala na mrazak ty modry gelovy pytliky a pres plinu nebo kapesnik, abych to nemela na kuzi, jsem to chladila az do dalsiho kojeni. A chce to taky klid, tak jsem lezela s miminem v posteli a snazila se spat, dost me u toho bolela hlava a byla jsem cela nepouzitelna…
Pak kdyz jsem citila nabeh na zanet, zacla jsem rovnou chladit a pred kojenimm nahrivat a masirovat a uz se mi to nikdy tak nerozjelo jako porpve…
Jinak mi rikala, ze s tim odstrikavanim je to tezky, ze se nema moc, aby se zase zbytecne nezvysila tvorba toho mleka, tak mi radila spis tak do ulevy (kdyz je jeste po kojeni hodne nality a boli, tak odstrikat, coz u me vetsinou bylo…)
ATB ti asi poradi doktor, mne je nedal… A to zluty mliko bude asi s tim hnisem, nekdy mmi to taky tak prislo, ale prej to detem nevadi, tak jsem to neresila… ![]()
Já jsem také mívala při kojení záněty v prsou u obou dětí a prášky jsem si žádné nedávala, všechno jde do mléka! Takže opatrně! Dávala jsem si na prsa studené zábaly – slivovice nebo meruňkovice ředěná studenou vodou! Ne ledovou!! To mi poradila moje babička! prsa sice byla cítit, jako bych chlastala první ligu, ale do dvou dnů jsem měla pokoj! Samozřejmě odpočívat a odstříkávat, ale jen pokud máš hodně mléka!! Hlavně to s alkoholem nepřežeň, ať si je nespálíš! Měla by jsi je červené, jako já poprvé!
Přeji hodně štěstí, ať se Ti to spraví! je to opravdu nepříjemné a bolestivé!
Moc zdravím.
Brufen by se při kojení brát neměl, jen paralen/panadol!!!
taky jsem byla nepoužitelná, zimnice apod. chce to polehávat
@misicka3 pred kojenim nahrat, promasirovat, aby to mimcu lepe teklo..po kojeni bych odstrikla jen pokud mimco.malo vytahne, nikdo ti nerekne kolik..mi slo ze zacatku vzdy max 10…a pak obklad tvarohem, dokud se nerozdroli a slivka je taky vyborna…je to. kolotoc, ale musi se absolvovat.
Mi se diky opakovanemu ucpani prsu zacko mliko snizovat, takze zaber, at je vse v pohode.
Holky mě malá z toho bolavého prsu normálně pije, tak snad to nevadí..způsobila jsem si to asi sama, protože jsem více kojila z toho druhého, protože se mi to původní méně nalévalo a potom se mi ucpalo, bolelo to hlavně v noci, masírovala jsem..
Ted už je to o něco lepší, horečky jsou za námi, mám ho jenom trošku růžové..tak pořád kojím, horší to je když malá usne a pak se vzbudí až ráno..odsávačku nemám a asi by se mi hodila ![]()
Dobry vecer,
Dovolim si obnovit diskuzi. U prvniho ditka jsem mela po porodu zanet praveho prsu s atb. Pak vzdy nabeh na zanet co tri tydny - bez teplot, ale prso rude, bolestive. Takto jsem to mela az do 11m veku ditete, co 3 tydny blbnuti.
Ted mam druhe ditko (8 tydnu) a uz resim treti nabeh na zanet. Zacina mi stoupat teplota. Pred kojenim nahrivam, masiruju a po kojeni chladim gelovym polstarkem z mrazaku.
Proc se mi to deje stale jen u jednoho prsa a porad dokolecka? Prvni jsem kojila s kloboucky, druhe ted taky uz 3 tydny. V pravem prsu mam stale diru v bradavce. Muze to souviset?
Jinak laktacni jsem mela u prvniho 3×, ted 1×. Kontrolovala techniku
Dobry vecer. Umela byste mi prosim nektera poradit, jak zastavit laktaci v jednom prsu? Opet mam po dvou tydnech teplotu a bolestive prso - zanet se mi vraci jen do jednoho. Proto jsem dospela k zaveru, ze bych rada jedno prso vynechala. Moc dekuji