Opar - očkování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1289
3.5.15 12:49

@Bábrdl a nevis kdy je ten opar infekcni? a inkubacni dobu? ja byla v patek vecer s kamaradkou, ktera na me prskla parkrat. a zatim nic. muzu nekoho nakazit jeste nez se mi opar objevi nebo az po vykytu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 13:03
@mattez píše:
@Bábrdl a nevis kdy je ten opar infekcni? a inkubacni dobu? ja byla v patek vecer s kamaradkou, ktera na me prskla parkrat. a zatim nic. muzu nekoho nakazit jeste nez se mi opar objevi nebo az po vykytu?

Tak pokud by si sem spadla z Marsu a nikdy ses zatím s virem nepotkala, tak tě mohla nakazit a došlo by k primoinfekci. (to jsem jen chtěla být vtipná)

Mnohem pravděpodobnější ale je, že už v sobě virus herpes simplex máš. Jako všichni. Teoreticky, pokud „trpíš na opary“, by sis mohla zanést její virus do nějaké praskliny v kůži a vzniklo by traumatický opar. Pokud na ně tzv. „netrpíš“, stejně v sobě virus máš, ale traumatický opar by asi nevznikl, protože z nějakého důvodu si tvoje tělo umí s oparem poradit.

Záludnost „oparu“ (tedy toho viru) je v tom, že bohužel můžeš někoho nakazit i v době, kdy ty žádné klinické příznaky nemáš.

Nicméně virem se nakazí každý, do těch pěti let. Skoro každý. A v drtivé většině případů to proběhne naprosto v pohodě (maximálně „divná“ teplota). To, co se stalo té holčičce, je strašná smůla. Takhle skočit na mozek umí i viry způsobující rýmu, když máš mega smůlu.

Nicméně, pokud by prckovi opar vyskočil, s očkováním bych určitě počkala. A kdyby přišla teplota, která by nechtěla spadnout, šla bych na pohotovost a řekla, že měl opar. Pro jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
3.5.15 13:11

@Bábrdl Ano, to vim. Ale mam cas pouze do zitra do 11hod. Nevim, jak dlouha je infekcni a inkubacni doba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 13:56
@mattez píše:
@Bábrdl Ano, to vim. Ale mam cas pouze do zitra do 11hod. Nevim, jak dlouha je infekcni a inkubacni doba?

Píšeš, že „to, co jsem ti napsala víš“ :nevim:

Tak pak ti musí být jasné, že svoje dítě můžeš nakazit kdykoliv (zejména pokud máš viditelný opar, ale i když ho zrovna nemáš, ale virus je z nějakého důvodu aktivní, a ty to ani nevíš). Takže inkubační doba je úplně irelevantní, či spíše nezávislá na tom, že jsi potkala kamarádku s oparem.

Pokud tě zajímá, jaká ji inkubační doba u primoinfekce, tedy u toho člověka, který se s virem potká poprvé v životě, tak 2 až 5 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
3.5.15 13:58

@Bábrdl Ano, diky..a co myslis o tom ockovani, mela bych s nim jit nebo radeji odlozit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 13:59
@mattez píše:
@Bábrdl Ano, to vim. Ale mam cas pouze do zitra do 11hod. Nevim, jak dlouha je infekcni a inkubacni doba?

Nicméně, pokud bych se na tvém místě rozhodovala, zda očkovat nebo ne a situace by byla následující. 1) Dítě je zdravé. 2) Ty jsi zdravá. 3) Ty jsi potkala kamarádku s oparem. Tak bych očkovala.

Pokud by bylo dítě v kontaktu s někým s aktivním oparem, tak bych počkala třeba deset dní. Ale jen proto, že ta možnost nákazy je vyšší. Jinak, jak jsem psala, nakazit ho může i člověk, který viditelný opar nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 14:01

Zase bych nerada vytvářela paniku. Očkovat dítě s oparem - ne. Očkovat dítě krátce po oparu - taky ne. Pro jistotu. Ale jinak se oparem (teda virem herpes simplex) v dětství fakt nakazí skoro každý a zvládne to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
3.5.15 14:08

@Bábrdl jasny, chapu to..ja uvidim, co mi na to jeste rekne doktorka, ale ani ja ani maly zatim nic nemame tak proste snad se to ani neprojevi. a ta moje mamina uz mela ten strup kdyz se s ni malej videl, takze to uz je taky mensi moznost nakazy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.5.15 14:36
@mattez píše:
@Bábrdl jasny, chapu to..ja uvidim, co mi na to jeste rekne doktorka, ale ani ja ani maly zatim nic nemame tak proste snad se to ani neprojevi. a ta moje mamina uz mela ten strup kdyz se s ni malej videl, takze to uz je taky mensi moznost nakazy..

JJ, poradila bych se s doktorkou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
4.5.15 13:52

Tak jsem naockovala, s doktorkou jsme to probrali a snad to bude ok..dekuji za nazory, nashle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
7.5.15 23:14

Ahoj. Tak prestoze mi dve doktorky rekly, ze opar by dite rozhodne chytit nemelo a at naockuji, tak dneska se malymu udelal maly opar na brade. Resp vcera tam mel cerveny flek (ale to on ma porad nekde odreniny, tak jsem to jeste neresila) a dnes rano uz takove ty malinke leskle pupinky a uvnitr vypada trochu tekutiny. Nejsem odbornik, ale u me vypadaji opary presne takhle..Doktorka rikala, ze ted uz s tim se stejne nic delat neda a ze leda muzem prijit, at se podiva, jestli to opar opravdu je..Zatim jsem nesla, zas cekat mezi dalsi nemocne deti a stejne s tim nic neudela :( mam ted strach aby se to nezkomplikovalo s tou reakci na ockovani :( maleho hlidam, ale nevite kdy by se objevili napr teploty u toho oparu, kdyby byla nejaka komplikace, nevite napr vy, @Bábrdl? Jestli by byly hned od zacatku nebo klidne az dele. A kdy jet do nemocnice pripadne. Mam fakt strach. Pro jistotu jsem vytahla i monitor dechu pod malyho..NIkdy predtim to nemel, takze by to asi byla ta primoinfekce :/ pokud uz to v sobe nemel, akorat se to neprojevilo, az treba ted tim oslabenym organismem, tezko rict..a jeste se zptam, kdyz uz nekdo v sobe te virus ma, tak uz nebyvaji komplikace, jen u te primoinfekce?? Dekuji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.5.15 23:34

@mattez nemusi to byt opar, jsi z toho vynervovana, cekala jsi neco a treba vidis opar i v normalnim bedaru :hug:

Pokud by to byl opar a objevily se horecky, hned k doktorovi a hned kricet, ze byl opar. Ale opakuj si, ze oparem se nakazi kazde dite a jen jedno dve rocne ma vyznamne komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1289
8.5.15 12:44

@Bábrdl neni to bedar, je to fakt opar :) mne se delaj casto presne stejny..
jen doufam, ze nebudou horecky po tom ockovani, protoze to bych pak nevedela jestli jsou z ocka nebo z oparu..myslis, ze se muzou ty horecky k oparu objevit i po nekolika dnech? treba az po ctyrech dnech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
8.5.15 13:06

@mattez muzou, ale je ti fakt velmi nepravdepodobne.

Ta nejhorsi varianta utoku herpes simplex je encefalitida, tu by v nemocnici poznali, ale nevedeli by, co ji zpusobuje. A proto je dulezite upozornit, ze melo dite opar. I treba mesic po pupinku

Ale, jak rikam, postihne to cca jedno dite za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
22.5.15 14:13

@mattez Tak co opar? Dobrý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie