Operace cysty na vaječníku, poničí se vaječník?

43
19.7.22 11:40

operace cysty na vaječníku, poničí se vaječník?

Ahoj holky, prosím jak se zbavit cysty na vaječníku? Jedná se o neprasknutý folikul cca 3cm.. Čekám už 3 měsíc a stále tam je..Nemůžu začít stimulovat před IVF dokud tam cysta bude. Prosím dávají na to i nějaké léky? Injekce? Mně doktor řekl, že mám čekat. Ale jak dlouho? Když nezmizí půjdu na laparoskopii, poničí se vaječník???! Mám z toho velký strach, protože nemám vejcovody a pouze jeden vaječník :(
Prosím jaké jsou tedy možnosti?
Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2631
19.7.22 11:52

@Kumzi Záleží, jak dopadne operace, tohle ti dopředu nikdo neřekne. Ale kamarádce letos vyndávali cysty z obou vaječníků, operace dopadla dobře a vaječníkům se nic nestalo. Spíš to prober s lékaři v nemocnici, kde by ti tu laparoskopii dělali. A oni zváží rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.22 12:08

@Kumzi A nešla by jen odsát? Záleží samozřejmě jakého je typu, ale mně se udělala cysta na vaječnících před stimulací a byla jsem na jejím odsátí. Šlo o ambulantní výkon, nebylo to příjemné, ale dalo se to vydržet.

• Citovat
  • Upravit
41432
19.7.22 12:44
@Anonymní píše:
@Kumzi A nešla by jen odsát? Záleží samozřejmě jakého je typu, ale mně se udělala cysta na vaječnících před stimulací a byla jsem na jejím odsátí. Šlo o ambulantní výkon, nebylo to příjemné, ale dalo se to vydržet.

odsátí může být dost o ničem, on tam ten folikul zůstane, jen se vysaje to vevnitř a během pár dnů se může zase naplnit, takže třeba u mě byla tato metoda úplně k ničemu a stejně jsem musela na laparoskopii…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41432
19.7.22 12:45
@Kumzi píše:
Ahoj holky, prosím jak se zbavit cysty na vaječníku? Jedná se o neprasknutý folikul cca 3cm.. Čekám už 3 měsíc a stále tam je..Nemůžu začít stimulovat před IVF dokud tam cysta bude. Prosím dávají na to i nějaké léky? Injekce? Mně doktor řekl, že mám čekat. Ale jak dlouho? Když nezmizí půjdu na laparoskopii, poničí se vaječník???! Mám z toho velký strach, protože nemám vejcovody a pouze jeden vaječník :(
Prosím jaké jsou tedy možnosti?
Děkuji za odpověď

já takto čekala a nakonec jsem měla jednu cystu 4cm na levém a 10cm na pravém vaječníku. Při laparoskopii ten s menší cystou úplně bez problému, ale u toho druhého byla tak velká, že mě to vzali i s kouskem vaječníku ale na funkci to nemá vliv. Jestli je 3cm, tak to bude určitě dobrý, uvidíš ;) jen je otázkou, jak dlouho čekat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.22 13:15

@Keyllah Nemusí to pomoci, ale mně se už neobnovila (je to pár let). Jiná kapitola byla ale endometriální cysta, s tou šel vskutku při laparoskopii velký kus vaječníku a ten vaječník od té doby nefunguje :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
245
19.7.22 13:21

Udělaly se mi cysty v průběhu dlouhého stimulačního protokolu z Dipherelinu. Doktor mi dal na výběr, buď ukončit stimulaci a zkusit to třeba další měsíc a nebo mě rovnou vezme na sálek, cysty odsaje a můžu pokračovat dál. Vybrala jsem si druhou možnost, stimulace byla úspěšná, další cysty nevznikly.
Do laparoskopie bych šla až jako do poslední možnosti, nejdřív bych zkusila to odsátí, je to méně invazivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí