Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, mám skoro 9. měs. syna (11, 5kg a 80cm), který se teprve před měsícem a půl začal převracet na bříško a zpět a doteď nic dalšího. Dr. nás poslal k neurologovi, ale ten žádný nález nepotvrdil. Jen že má syn opožděnou vzpřím. motoriku a kyfozu a poslal nás na rehabilitaci, kde nám ukázali 6cviků(ne vojtovu metodu) na posílení šik. břiš. svalů a zádových svalů, které máme 3 - 6× denně cvičit a další rehabilitace až za měsíc. Prý je pro syna lepší čím déle bude sedět a chodit tím lépe pro něj. Nemáte někdo s tímto problémem zkušenosti? Bojím se abych něco nezanedbala. Moc děkuji za odpovědi.
Nikolo a malej má hypotonii, nebo co vlastně napsal neurolog? A odkud vlastně jsi? A děláte Bobatha?
Asi budou psát lidi, co tě budou uklidňovat. No já jsem fyzioterapeut, který dělá Vojtovu metodu. No kovářova kobyla. Mladší syn je hypotonický a to bohužel hodně. V pondělí nastupujeme do Motola na celkové vyšetření atd.
Mě nepřijde v pořádku, že se dítě začne až po 7mém měsíci otáčet na bříško - tím nechci říct, že nebude jednou v pořádku. Ale chtělo by to asi i máknout.
Nikolo … nebudu tě uklidňovat, ve smyslu že je to dobře, že se obrací později … ale myslím si, že když jste byli u neurologa, který Vám doporučil cvičení a pokud ho cvičíte, tak určitě nic nezanedbáváš !!!
Já mám tuhle zkušenost s dcerkou, obracela se až v 8 měsících, lézt začala pořádně až ve 13 měsících a doteď ještě nestála na nohou - ale to je jiná diskuze.
Cvičte, jak vám to doporučili a uvidíš, že se všechno napraví!!!
Zajdi ještě k jinému lékaři!! chce to víc názorů. nespoléhej se na jeden. může být chybný. trvej na opakování vyšetření! radši být za blázna ale mít zdravé dítě. - mám hodně špatných zkušeností s lékaři. musíš se snažit sama to řešit dokud to jde. hodně síly a dobré nálady!!
![]()
Ahoj!
Můj třetí syn se začal otáčet až kolem osmého měsíce. Plazit kolem 10. a stavět kolem roku. Po kolínkách se naučil po prvním roce. Teď má 13 měsíců a zatím nechodí, jen se staví u něčeho.
Jak to vidíš ty? Zdá se ti, že něco není úplně vpořádku? Některé děti (zvláště ty těžší
) jsou jen trochu lenivější a tudíž jim to trvá déle.
Ahoj, Míša je stejně starý a také neleze a nesedí jen se plazí. Dětská dr. nás ani na neurologii neposílala, rovnou nám napsala rehabilitační cvičení, takže uvidíme co tam s náma budou provádět a jak to pomůže. Dr mi řekla, že by neměl vynechat tu fázi lezení, takže to asi bude stejné jak u vás - čím déle se postaví na nožičky, tím déle bude lézt, aspoň tak jsem to pochopila.
Míša váží 10 kg a měří 74cm. Už jsem docela alergická na ty řeči, že těžší děti jsou línější a pomalejší v tom pohybovém vývoji. ![]()
U neurologa jsme byli hlavně kvůly tomu že Pepča šel ven kleštěma,ale také nám bylo řečeno,že větší děti jsou línější. S prvním to bylo všechno úplně jiné…
My jsme byli na neurologii,protože šel ven kleštěma. Neurolog napsal pouze žádanku na rehab. a pediatrovi, že žádný nález nenašel, má jen opož.vzpřím.motoriku a kyfozu,toť vše. Nevím co cvičíme za metodu,nějak mě k tomu nic neřekli.Na rehabce jsme byli 2× a po 15min..při kterých mi ukázali cviky nás poslali domů.Dávám ho na míč aby se zvedal,na břicho a pokrčím mu nohu a tlačím do paty a opačnou ruku zvedám,houpačku,dávám ho z bříška na kolínka, tlačím na zadaček,aby se zvedal,držím o ve stoje a dávám ho hlavou dolu,aby se sám zvedal
Gino, Jonáš má 82cm a 9,20kg. Jsme velmi pohybově opožděni. Mě vadí i řeči, že jsou kluci pomalejší. Nikdy jsme se to nikde neučili. A můj první kluk je v tom případě holka.
Aladino, můžu se zeptat - Ondra je mírně hypotonický, jen v doní části zad, ale dost akční, stoupá si a začíná obcházet nábytek, i když otáčet na bříško se začal skoro až v 7 měsícíh, ty píšeš, že to je pozdě. Ale hlavně - doteď se neotáčí zpátky na záda, mě je to divné, ale nikdo mi neporadil, co s tím?
Nemáš nějaký tip?
Pardon za trochu OT ![]()
Pepča se ani neplazí…jen leží,máchá rukapa,kope nohama jak zběsilý.....a obrací se. Starší syn byl taky macatější,ale lezení a chození bylo brzy za sebou a v 11.měs.chodil…každý prcek je jiný
ještě začal dělat, že v leže se chytne tyček u postýlky a zvedá se
Katko- já myslím, že pokud je malý tak akční, jak píšeš, tak nemusíš mít strach. Na každém by se něco našlo.
Nikol- on si stoupá?
Tak jsme si zajistili cvičený vojtovou metodou…ale mají volno až za 14dnů…tak jsem zvědavá