Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Místo ubrousků perlan s vodou. Nebo s trochou mandlového oleje. Může vadit i typ pleny nebo nějaký krem bude sedět lip než sudocream. Ale to budeš muset metodou pokus omyl stejně vyzkoušet, co zrovna platí na toho tvojeho prcka.
A taky babské rady, omývat černým čajem, odvarem z řapíku.
Používám látkové plenky, tak nevím, jestli to je u jednorázovek jinak, ale ten interval přebalování mi u novorozence přijde strašně moc dlouhý. Takhle malé miminko čůrá každou chvilku, tak jsem přebalovala když zrovna mimino nespalo klidně co 20 minut, když bylo počůrané, nejenom když se pokaká. Myslím, že i když papírovky působí díky těm absorpčním látkám na omak suše, i když už jsou počurané, tak se z té moči stejně začnou uvolňovat látky, které tu citlivou kůži dráždí.
I ten čas bez plenky bych prodloužila.
Vyhodit vlhčené ubrousky, chemický hnus. Místo toho perlan a medvídek od Eoné. Častěji přebalovat, hodně větrat a fungoval mi Infadolan.
Zkoušela jsi omývat heřmánkem, nebo ještě lépe řepíkem? Nechat chvíli na vzduchu protáhnout, prokopat, aby řepík na kůži zaschnul. Přežehlené látkové plenky, alespň přechodně jsi zkoušela? Hlavně bych vyhodila jakékoliv ubrousky. Bude to pomalu lepší, je malý.
Používám Perlan a u přebalováku mám vždy nachystanou misku s vodou. Když jsem malého utírala vlhčenými ubrousky, tak plakal. A to přebalování se mi zdá mezi intervaly příliš dlouhé 😳 osobně jsem přebalovala a přebaluji co hodinu, ikdyž je plenka téměř nedotčená, tak plenku vyměním.
@Serpentini píše: Více
Jo infadolan je všelék, doporučovala nám doktorka i na starší dceru, když měla kdysi zánět močáku, že nevadí, když se dostane dovnitř.
nebo bepanthen či nějaká mast se zinkem. Vlhčené ubrousky jsem používala jen v nouzi na cestách, doma jen perlan a vodu, na radu v porodnici. Koupila jsem ho vždy v lékárně balík a nastříhala.
Perlan vyzkousim, ubrousky vyhodim. Tahle rada se opakuje nejčastěji. Dekuji 😊
Jinak k intervalu prebalovani. Takze jste mimco budily ze spanku kvuli prebaleni? Me bylo prave v nemocnici na nedonosencich receno, ze ho budim urcite nemam a mam vse delat pri jednom pri kojeni. Clovek nevi, tak si necha poradit „odborníky“
Pleny pouzivame jednorazove. Mela jsem doma nakoupene pampers sensitive a v nemocnci pouzivali pandy. Neni opruzeny nikde jinde nez primo mezi pulkami. Tak nevim, jestli i v tomhle muze mit vliv plenka?
@Anonymní píše: Více
tak to plenkami nebude, ale tím řídkým hovínkem, které jak píšeš, vlastně má téměř pořád
Ne, kvůli přebalování nebudit. Ale mezi těmi spánky častěji, i hned po probuzení (to většinou čůrá nejvíc) a když nespí, tak ho nechat hodně bez ní a často kontrolovat a přebalovat.
Na těch látkových plenkách je dobré, že to člověk hned pozná, že je mokrá, u těch papírovek to možná až tak poznat ani není, když jsou počurané jen trochu. A potom, co ho otřeš a očistíš třeba tím namočeným perlanem, tak bych vzala ještě čtvereček suchého a tím ho i osušila (jen „přikládáním“ ke kůži, ne třením, aby se to nepodráždilo a neodřelo), abys ho nezabalila do plenky zase s vlhkou kůží, to by taky mohlo zhoršit to zapaření a následně opruzení.
S nepoužíváním vložených ubrousků souhlasím. Jedno dítě mi dobře reagovalo na Sudocrem, druhé na Bepanthen. Někomu vyhovuje tyhle dva přípravky střídat.
Ne, rozhodně nebudit. Nedonošenci potřebují maximální pravidelnost a spánek.
A po utreni cemkoliv vlhcenym to vysusis? Pokozka ma byt sucha a pak muzes namazat. Takhle jsme zvladali i prilezitostni delsi intervaly pri prebalovani, taky jsem nebudila…
Po utreni vlhcenymi ubrousky neotiram. Nejak jsem mela pocit, ze to je vlhke jen trochu s ze to nevadi. V nemocnici to tak take nedelali. Ale kdyz jsem to cetla, tak mi hned sepl selsky rozum, ze je to vlastne uplne jasne.
Pripadam si jak uplna trubka. Je to samozrejme moje prvni dite a rovnou nedonosene.
Jeste se zeptam jak uplny blbec k tem perlanum. Mate je tedy u prebalovaciho pultu, namocite do připravené vody s olejickem, otrete co je potreba a dalsim suchym perlanen dotrete do sucha? A jak casto menite tu vodu? A jak docilite toho, aby je to nestudilo? (i kdyz ta voda s perlanem bude asi budobne „chladna“ jako vlhcaky, ze?)
Ahoj, mam doma 5 tydenni nedonosene miminko (narodil se ve 34tt a vazil 2000g)
Prospiva dobre, vsechno je s nim v poradku. Jen ma nedozrale traveni, takze i kdyz je plne kojeny (uz i bez fortifikace) tak ma stolici uplne pri kazdem prebalovani. Prebaluju ho po kazdem kojeni (pri kojeni vzdy tlaci a vyprazdnuje se, pry je to reflex nedozralych miminek) takze kazde 2 hodiny, vyjimecne i 3-3,5hod. Uz podruhe ma opruzeny zadecek. Vzdy to zalecime Sudocremem. Ale mam z toho nervy. Vim, ze opruzeniny jsou bezne. Ale samozrejme bych se jim rada vyhnula. Pres den je 10 minut bez plenky kdyz je na podlozce, poctive mazeme kremem na zadecek, ted uz v podstate jen tom sudocremem, prebaluju i utiram vsechny hovinka poctive pri kazdem prebaleni. Ale tim, ze maly kaka v podstate porad (pred kojenim, pri kojeni i po kojeni) tak bych ho musela i prebalovat porad.
Mate nejake osvedcene rady? Mam na ceste jeste rybilku, pry take dobre zabira. Utirame ubrouskama s obsahem vody a panthenolu, nic nedru. Oplechování v umyvadle je pro me narocne a bojim se. Ale prijmu jakekoliv tipy.