Orchidej - hnědnutí kořenů

50
8.4.22 08:42

Orchidej - hnědnutí kořenů

Ahoj holky,

pořídila jsem si orchidej, ale jsem úplný začátečník. Začaly mi hnědnout kořeny - viz foto. Zalévám (ponorem do vody) 1× za cca 10 dní. Myslíte, že to je znak hniloby nebo schnutí nebo je to nějaká choroba? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1194
8.4.22 09:33

Nevidím tam nic dramatického, podle mě nehnije. Ale kořeny se budou vytahovat ven, protože potřebují světlo, orchidej by měla být v průsvitném květináči. Takže počítej, že ti všechny kořeny vylezou ven :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39728
8.4.22 10:09

@Vetenet To není problém, naopak mají být takto zelenostříbrné, vylézají ven, a potřebují spíš to světlo, jak se píše nade mnou, proto ten průhledný květináč.

Mně zase nekvete, už dlouho. :nevim: Listy pomalinku dorůstají, ale nějaké kvítko nikde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12626
8.4.22 10:14
@Vetenet píše:
Ahoj holky,pořídila jsem si orchidej, ale jsem úplný začátečník. Začaly mi hnědnout kořeny - viz foto. Zalévám (ponorem do vody) 1× za cca 10 dní. Myslíte, že to je znak hniloby nebo schnutí nebo je to nějaká choroba? 8o
@Cucajz píše:
Nevidím tam nic dramatického, podle mě nehnije. Ale kořeny se budou vytahovat ven, protože potřebují světlo, orchidej by měla být v průsvitném květináči. Takže počítej, že ti všechny kořeny vylezou ven :D

Taky zaplevelím, mám orchidejky a prosím poradit :kytka: nejdříve mi u jedné odpadly květy a pak i do poloviny zažloutl i ten stvol na kterém rostly, tak jsem to žluté odstřihla. Je to normální, že ten stvol zežloutne, když květy opadají? nebo tam je nějaký problém a ještě..když je zavlažuji tak je dám tak je dám cca na hodinu do mísy s vodou aby nasály vodu, ale nevím zda to stačí hodinu. Jednou jsem je tam nechala omylem daleko déle a kytka bylůa vlhká i nahoře a podle váhy daleko více nasosaná než jindy. Tak nevím, co je dobře? dík.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1194
8.4.22 11:23
@lilith1 píše:
Taky zaplevelím, mám orchidejky a prosím poradit :kytka: nejdříve mi u jedné odpadly květy a pak i do poloviny zažloutl i ten stvol na kterém rostly, tak jsem to žluté odstřihla. Je to normální, že ten stvol zežloutne, když květy opadají? nebo tam je nějaký problém a ještě..když je zavlažuji tak je dám tak je dám cca na hodinu do mísy s vodou aby nasály vodu, ale nevím zda to stačí hodinu. Jednou jsem je tam nechala omylem daleko déle a kytka bylůa vlhká i nahoře a podle váhy daleko více nasosaná než jindy. Tak nevím, co je dobře? dík.. :kytka:

Já nejsem žádný odborník :nevim: ale orchideje pěstuji už asi 6 let… No pěstuji, spíš je mám prostě doma :mrgreen:
Květy po čase odpadnou, to je normální… Také se mi občas stane, že zežloutne pak i ten stvol, taky ho odstřihnu a po čase mi vyroste další, ale třeba na úplně jiném místě…
A ohledně zalévání - já je zalévám úplně klasicky do misky :oops: a kvetou několikrát do roka :oops: žádné namáčení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1194
8.4.22 11:24
@Žirafa 69 píše:
@Vetenet To není problém, naopak mají být takto zelenostříbrné, vylézají ven, a potřebují spíš to světlo, jak se píše nade mnou, proto ten průhledný květináč.Mně zase nekvete, už dlouho. :nevim: Listy pomalinku dorůstají, ale nějaké kvítko nikde.

Nezměnila si jí místo? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39728
8.4.22 12:19
@Cucajz píše:
Nezměnila si jí místo? :nevim:

Právě že ne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit