Živý plot z bambusu zkušenosti

53
10.3.22 10:37

Živý plot z bambusu zkušenosti

Zdravím,

Je tu někdo kdo má zkušenost s živým plotem z bambusu? Moc se mi líbí" král bambusů ", ale je z rodu phyllostachys a tím se prý rychle rozrůstají kořeny pod zemí a můžou narušit sousedům trávník.

Zajímalo by mě jaký druh by jste doporučili na živý plot.

Jak rychle vám vyrostl a do jaké výšky.

A jak náročná je péče o něj.

A vlastně cokoli z vašich zkušeností :D.

Děkuji předem za odpovědi a přeji všem krásný den. 💚

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
10.3.22 10:48

Možná někde hodně daleko od domu to bude hezké :nevim:. Známí to mají hned u domu a hodně přerostlé. Nelíbí se mi to. Jak v džungli. Mám ráda světlo, výhled. Oni mají u domu tmu. Sice v létě mají chládek. To je pravda. Jak to mají oni, tak bych měla možná prvně v životě náběh na deprese, že je tam stín a stále tma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.3.22 11:05

Aby to nelezlo k sousedovi a do vašeho trávníku, budete to muset zasadit do betonovýho koryta. Dát mi tohle soused k plotu, tak ho rovnou sežeru. Neustále to šustí a je z toho bordel. Až se toho budeš chtít zbavit, je to na raundap a bagr. Fakt nee. Je spousta stromů, který nikoho neobtěžujou.

• Citovat
  • Upravit
16220
10.3.22 11:13

@Janli Ani ten RoundUp někdy nezabere. Známí na chalupě zasadili před pár lety takový malý odkopek, a rozrostlo se jim to tak, že mají provazce kořenů běžně 10m daleko, nové výhony jim vyrůstají u ovocných stromů, jak je to tam nakypřené u kmene. Předloni to vzali všechno RoundUpem, a loni jim vyrazilo asi milion výhonů všude po zahradě, jak kdyby se to pod zemí mobilizovalo :pankac:
Míň rozrůstavá je třeba ozdobnice obrovská, vypadá to taky jako bambus, ale nešíří se to, jen se rozrůstá trs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.3.22 11:23
@zrcadlo píše:
@Janli Ani ten RoundUp někdy nezabere. Známí na chalupě zasadili před pár lety takový malý odkopek, a rozrostlo se jim to tak, že mají provazce kořenů běžně 10m daleko, nové výhony jim vyrůstají u ovocných stromů, jak je to tam nakypřené u kmene. Předloni to vzali všechno RoundUpem, a loni jim vyrazilo asi milion výhonů všude po zahradě, jak kdyby se to pod zemí mobilizovalo :pankac:
Míň rozrůstavá je třeba ozdobnice obrovská, vypadá to taky jako bambus, ale nešíří se to, jen se rozrůstá trs.

To mi povídej, nám to zasadil jeden ichtyl, co si říkal zahradník u bazénu a já se toho marně snažím zbavit už několik let. :roll:

• Citovat
  • Upravit
34322
10.3.22 11:45
@Janli píše:
Aby to nelezlo k sousedovi a do vašeho trávníku, budete to muset zasadit do betonovýho koryta. Dát mi tohle soused k plotu, tak ho rovnou sežeru. Neustále to šustí a je z toho bordel. Až se toho budeš chtít zbavit, je to na raundap a bagr. Fakt nee. Je spousta stromů, který nikoho neobtěžujou.

Je to tak.

Odbornici tedy tvrdi, ze trsovite druhy se nerozrustaji, tak jedine snad tohle.

Plus je to stalezelene, takze zalevat i v zime!

Mne se treba moc libi sibirsky jilm, ale roste to jak blazen a tudiz to chce extremni udrzbu - neustale objizdet plotorezem a v nekolikametrove vysce - no nevim.
Takze bych volila volne rostouci zivy plot z beznych keru do cca 3 metru, aby to nevyzadovalo zadnou praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
10.3.22 11:47

Bambus je plevel. Jednak na zivy plot se to nehodi a jednak ti sousedi podekuji. Nasi prvni sousedi si kdysi vysadili k plotu pred 15 lety a ja to marne likviduji dodnes. Prorusta to k nam, takze to pravidelne nicim…

• Citovat
  • Upravit
21121
10.3.22 11:55

Sousedi tě za to zlynčujou. Tady, ve Virginii, bambus roste jako blázen. Nejhorší je to mít někde u plotu nebo u potoka, protože to musíš kontrolovat ze všech stran.

Viděl jsem jedinou udržitelnou instalaci bambusu. Byl to takovej ostrůvek o průměru dvacet metrů uprostřed louky. Kdyz sekali trávu, tak to vždycky objeli kolem dokola a vyrubali všechno co razilo jinam. Jak se ti bambus plete někam kam nemůžeš strojem nebo do něčeho co chceš uchovat tak je konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
11.3.22 23:11

Uf, tady všichni nenávidí bambusy. Mám z nich živý plot, ale druh už bohužel nevím. Jsou krásný i v zimě, sousedům nijak nevadí. Péče nenáročná, hlavně zalévat i v zimě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
18.3.22 09:47

Ahoj, všem moc děkuju za odpovědi. Brácha ho chtěl zasadit na chalupě jako živý plot a mě se taky líbil. Máme obrovskou zahradu a tak jsme chtěli něco co není tak nákladné jako třeba túje a hlavně co rychle roste, ale do výšky ne po celé zahradě 😁.

Já právě našla, že jsou dva rody bambusu Phyllostachys, který se rozrůstá a kořeny můžou prorůst celou zahradu a pak fargesia s neinvazivním kořenovým systémem u něhož výhonky vyrážejí pouze kolem původní rostliny. Tak mě zajímalo co je na tom pravdy. Aby jsme si nezqplevelili zahradu. Tak kdyby měl někdo zkušenost s tím z rodu fargesia dejte vědět.

Pokud máte živý plot z čehokoli co není úplně nákladné a roste to hodně rychle prosím dejte mi sem fotku a název. My mame rádi přírodní vzhled klidně jak tu někdo psal jako v džungli. :D

Děkuji moc všem kdo napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16220
18.3.22 10:03

@Taholkax A potřebujete to kvůli stínu, větru, sousedům, nebo jen abyste nekoukali na pletivový plot? My máme na chalupě taky opravdu veliký pozemek, ale sousedy jen z jedné strany, a tam máme okrasné keře (ibišky, vajgélie, zlatice, hortenzie) a trvalkové záhony. Na straně, kde jsme chtěli jen omezit vichr z pole, ale koukáme tam, jsme vysázeli lískové keře (máme z nich ořechy a nakrmíme tím dost velkého ptactva, strakapoudi, žluny a datlové se tam slétají z širokého okolí). A na stranu, kde je potřeba taky oddělit pozemky a odstínit to od větru, ale nekoukáme tam, jsme vysázeli postupně dvě řady rychle rostoucích japonských topolů. Zatím jsme sklízeli na dřevo jen jednou, za rok budeme řezat druhou řadu. Používáme do krbu, a dřeva z toho bylo překvapivě hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
18.3.22 10:09
@Taholkax píše:
Ahoj, všem moc děkuju za odpovědi. Brácha ho chtěl zasadit na chalupě jako živý plot a mě se taky líbil. Máme obrovskou zahradu a tak jsme chtěli něco co není tak nákladné jako třeba túje a hlavně co rychle roste, ale do výšky ne po celé zahradě 😁.

Já právě našla, že jsou dva rody bambusu Phyllostachys, který se rozrůstá a kořeny můžou prorůst celou zahradu a pak fargesia s neinvazivním kořenovým systémem u něhož výhonky vyrážejí pouze kolem původní rostliny. Tak mě zajímalo co je na tom pravdy. Aby jsme si nezqplevelili zahradu. Tak kdyby měl někdo zkušenost s tím z rodu fargesia dejte vědět.

Pokud máte živý plot z čehokoli co není úplně nákladné a roste to hodně rychle prosím dejte mi sem fotku a název. My mame rádi přírodní vzhled klidně jak tu někdo psal jako v džungli. :D

Děkuji moc všem kdo napíše.

Nasadila bych tam lískový keře nebo hloh. Je to přirozený, patří to do české krajiny a navíc uděláte něco pro zvířata. oboje jde stříhat a tvarovat. Oboje jde množit řízky. Bambus je sem jak pěst na voko.

• Citovat
  • Upravit
53
18.3.22 10:35

Potřebujeme to kvůli sousedům, kteří mají zahradu Ob zahradu a pořád musí koukat k nám, není to moc příjemný, když člověk chce hlavně v létě soukromí, vedle nás má zahradu pan, který moc zahradu neřeší a rád rozebírá věci 😁, tak to tam má spíš jako skládku, tak hlavně kvůli soukromí a oddělení zahrady. Hlavně jsme chtěli, aby to bylo zelené i v zimě.

Tak moc děkuju za tipy. Máme zahradu na vesnici tak tyhle keře tam rostou všude ( Hloch atd). Nevěděla sem, že i z lisky jde živý plot. My máme strom lísku. Možná to je tím, že už tam je 100 let 😁.

Kdyžtak klidně dejte fotky vašich plotu, budu ráda. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.3.22 13:32

@Taholkax
Obejdi okoli a koukej, co kde roste, nektere kere odnozuji nebo naletuji, proste si vytahas prostokorenne sazenicky a je to. Vetsina jde i rizkovat, ale to dele trva.
Hloh, liska, zlatice, svidy, kaliny, trnky, hlohyne, ruze svraskala, rakytnik atd, udelej volne rostouci zivy plot a mas to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí