Permakulturní zahrada -samozásobení

131
10.2.22 12:57

Permakulturní zahrada -samozásobení

Ahoj,
pěstuju hodně ovoce a zeleniny. Nikdy jsem v zahradě nepoužívala chemické prostředky. Ale před pár lety jsem přešla plně na permakulturní pěstování. Dost se mi to osvědčuje a snažím se o totální samozásobení zdravým ovocem a zeleninou. I o to, aby moje zahrada byla přátelská k lidem i k živočichům. Samozřejmě vzrůstající ceny a kvalita ovoce a zeleniny jsou dobrým motivem k intenzivní činnosti… Řešíte to také tak? Jaké máte zkušenosti? Jaké kombinace rostlin se vám osvědčily? Používáte Fokinův ploskořez? Používáte metodu bez rytí? Čím vším mulčujete? Jak zavlažujete? Které druhy se u vás nejlépe daří?
Budu ráda, když se mi někdo ozve.
Ty, které (kteří) se o permakulturu teprve začaly (i) zajímat, prosím, aby si informace vyhledali jinde, je jich dost. Mně jde o výměnu zkušeností, s těmi, kdo už dané metody používají. Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20905
10.2.22 13:59

Tohle udržitelné zahrádkaření snad dělá každý zahrádkář. Zvlášť, když si pěstuje sám pro sebe.

Kombinace rostlin a zavlažování snad záleží na typu půdy a konkrétnim místě. Co dělá jeden, tak tobě bude k ničemu.

Přijde mi, že máš dobře nadrcenou teorii z nějakých „fancy, moderních“ webů, ale zahradu jsi ještě neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
10.2.22 14:22

Mozna by chtelo abys sem dala nejake info ty, co mas za zkusenosti. Tzn. odpovedi na sve otazky, kdyz uz ti jde o vymenu info… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
10.2.22 14:40

Ja pestuju na balkone, takze to neni to stejne, jako zahradka.

Nepouzivam pesticidy ani umele hnojiva a tim, jak jsem omezena prostorove, tak samozrejme nepestuju zadne monokultury, ale snazim se rostliny vselijak v ramci jednoho truhliku michat. Nicmene, vyslovene perma to neni a ani az budu mit zahradu to tak nechci. Ja okopavat budu, vim, ze tak jsou vynosy lepsi a lepe se odstranuje plevel. A zaplevelenou zahradku ja mit nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
11.2.22 06:50

@Zvonielka
Třeba metoda „Tři sestry“, ta se mi neosvědčila, protože fazole rostly tak mohutně, že kukuřici obklíčily, ohnuly a zakryly, z těch nebylo nic, dýně rostly dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
11.2.22 06:52

@warita
Balkon zahrada není. A plevel samozřejmě růst nenechávám, jen ho využívám k mulčování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
11.2.22 06:57

@Cenarius
Opravdu jsem se chtěla podělit a vyměnit si zkušenosti.
Nečekala jsem obvinění (nadrcená z webů, zahradu jsi neviděla).
Prosím, vylévej si žlučovitou náladu jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
11.2.22 07:52

Porad si neprezentovala zkusenosti ty. Na tu spoustu otazek cos polozila :nevim:
Co pestujes za ovoce? V premakulture a aby te zasobilo cely rok?
Me oslovila permakultura pouze jako lineho zahradnika, spis jsem odvazana z polykulturniho pestovani. Zatim jsem nedosahla samozasobeni. Nepouzivam skoro zadne nastroje, krom lopaty abych nahazela kompost a mulc na zahony.
Zalevam hadici z destove nadrze, to je snad jedina pravidelna prace. Zahrada je v procesu a chtela bych tam dostat vic prirozene vody v jezirku, nebo jine nadrzi :nevim:
Pestuji ruzne kombinace, neosvedcili se mi papriky s mangoldem-ten jim zacal stinit-ale trochu jsem to s nim prehnala. Mam ho jeste spolu s jahodami, repou, kedlubny, redkvickami, cibuli.
Taky se mi neoscedcila kombinace rajcat s ruzickovou kapustou-ty ji tenhle rok hodne stinily a nevyrotlo mi tolik kapusticek abych mela celou zimu. Pestovane s oreganem, pazitkou, libeckem, majorankou a mrkvi(ta je teda malinka, pro deti na svacinku ale akorat)
 Atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
11.2.22 13:06

@Zvonielka
Odpovídám na tvé dotazy!
Ovoce: máme 36 stromů. Jabloně, hrušně, švestky, růžové blumy, mirabelky červené a žluté, meruňku, muchovník, moruši černou, mišpuli + 2 vlašské ořešáky, 4 lísky. Loni jsem zasadila třešeň (stará zašla), kustovnici, olivovník, granátové jablko a 2 mandloně.
Pěstuju nejrůznější druhy malin (i žluté a oranžové), angrešt zelený, žlutý a červený, rybíz černý, červený i bílý, jostu, maloplodé kiwi, červené kiwi, zimolez kamčatský, kanadské borůvky, jahody včetně měsíčních, japonské ostružiny, arktické ostružiny, tayberry, beztrnné ostružiny, fíky (ve skleníku), brusinky.
Zelenina: běžné druhy, z těch asi méně známých černý kořen, boby, mochyni, malabarský špenát, novozélandský špenát, vodnici, tuřín.
Taky kombinuju, hodně, třeba na švestkách se plazí vinná réva a oběma to svědčí.
Pod rajčata (pěstuju hodně druhů), dávám cibuli a bazalku. Osvědčilo se mi vertikální vedení okurek a mezi nimi pnoucí fazole. K lilku jsem vysadila lichořeřišnici, ke kedlubnám, řepě a vodnici dávám měsíčky a afrikány. Hodně využívám místa, žádné monokultury. Neryju záhony, jen je protáhnu ploskořezem (to je úžasný vynález), na zimu zakrývám listím, na to pak navážíme kompost. Do listí sázím brambory.
Mám dvě velké nádrže na dešťovou vodu, 3 maličká jezírka (pro hmyz, ptáky a žáby). Hodně mulčuju, jakoukoli zelenou hmotou a taky štěpkou z ovocného dřeva. Česnek nemořím, sázím na podzim do dřevěného popela a k němu jahody, chrání je, to se mi osvědčilo (a jahody nechutnají po česneku).
Mangold k paprikám jsem nezkoušela, dobře šly s cibulí.
Letos chci zkusit další kombinace, to byl taky důvod, proč jsem založila tuhle diskuzi, aby mě někdo inspiroval.
Samozásobení ještě není úplné, protože mám velkou rodinu a protože loni mi v zahradě neustále hospodařili plži, žrali a prokusovali kdeco, i papriky a lilky. Rozhodně jsem víc sbírala plže než se hrabala v záhonech, to permakultura moc nevyžaduje…
Jsem ráda, že ses mi ozvala a budu ještě radši, když mi povíš něco dalšího o tvém pěstování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
11.2.22 18:02

@Alavi wow to zní super. Nemáš nějaké foto zahrady? Také se pokouším o perma, ale jsem teprve v začátcích a s malým prckem je teď vše náročnější..
V jednom pořadu jsem viděla jako metodu bez rytí, že dali po zimě na záhon kartonové krabice, aby tam ne vyrostla tráva, a pak tam mohli sazet..tak přemýšlím, že bych to letos také vyzkousela.To listí funguje dobře?
Jaký ten ploskorez máš?
Kvalita současných potravin mě k pěstování taky celkem žene. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Plamí
11.2.22 18:46

Pěstuju leccos, jabloní 68, dva ořešáky, asi 17 hrušní atd. Ovoce drobné a zeleninu jakoukoli. Okopávám kvůli výnosům, košťáloviny pěstuju s rajčaty a bramborami, ani jedna mandelinka nebo bělásek. Stříkám bordeauxskou jíchou proti plísni bramborové, hlavně, a hnojím kopřivou a kostivalem. Zalívám ollami, spotřebuju minimum vody. Do záhonu mi nesmí žádný karton, kvůli pojivům, ale nastýlám na netkanky, které pokud nejsou vystaveny UV, drží a nerozpadají se, to jsem si jako bývalý skorochemik celkem vyhodnotila. Ty se osvědčily, ačkoliv mě lidi odrazovali, ale čistě z ideologických důvodů, zdá se, protože na zahrádce 11000m2 šetří spoustu práce a vody. Máme písčitou půdu a tam, kde to jde, je pod netkankou vlhčeji, třeba kolem rybízů. Na jíl bych to ale nedala.
Skleník 12×6×5 m.
Mám obří kompost, viditelný nejspíš i z Venuše… Semínka vlastní, česnek vlastní, asi 6 druhů cibule, atd, atd.

• Citovat
  • Upravit
131
15.2.22 07:42

@Sarlotak Kartony do záhonů jsem nedávala, nejprve jsem klasicky vyplela, pak už to nebylo nutné ve větší míře. Téměř úplně mi vymizela bršlice, která se předtím cpala prakticky všude, jak jsou rostliny natěsno, tak ji mezi sebe moc nepustí.
Ploskořezy mám dva, větší a menší, pracuje se s nimi vážně dobře, kypří a seřezávají plevel, hlavně na jaře se vyplatí.
Listí se mi osvědčuje, zpočátku záhony nevypadají moc hezky (sousedi mají holou zem a mají mě za šílence) ale jak se zaplní rostlinami, není listí už vidět. Nemusím moc zalévat a druhý rok už je z listí listovka, nejen chrání, ale i hnojí.
Brambory pěstuji jen v listí (vysoká kopa), nemusím okopávat ani zalévat a vytahují se krásně čisté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
15.2.22 07:57

@Plamí
Ahoj, komposty mám 2, taky viditelné. Navážíme na jaře i na podzim. Plíseň bramborovou už léta nemám, do okolí brambor sázím boby. Ty považuju za úžasnou plodinu, vysazuju je postupně od března do května, aby jich bylo dost, rostou za všech okolností, navíc jsou hezké (jen se musí vyvazovat). Sklízíme lusky v mléčné zralosti a polévka nebo salát z nich jsou úžasné. A pokud se na vršcích objeví mšice, objevila jsem trik, pár luskům se uříznou špičky a boby přestanou mšice lákat. Nevím, jestli boby taky pěstuješ, pokud ne, zkus to, ještě mě nikdy nezklamaly.
A mám i zajímavý recept na zpracování nezralých fíků, jestli je máš. Dej vědět, co by tě ještě zajímalo.
Jak jsi na tom byla loni s plži (plzákem španělským)? Nikdo mi to nechce věřit, ale sebrala jsem jich přes 11 tisíc! A co s plísní na rajčatech? Ta mě připravila o část úrody, ale u nás pršelo téměř celé léto, Nemáš na ni nějaký trik?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
15.2.22 08:31

Ahoj, snažím se o to už několik let, ale připadá mi, že jsem na to nějaká levá… Třeba loni jsem nepochopila, proč mi dýně začaly kvést až v půlce srpna, samozřejmě to nestihly do podzimu a nebylo z nich nic, přitom rostliny byly obrovské. Snažím se fungovat bez rytí, přečteny během těch let nějaké knihy na toto téma, bude to asi rukama nebo nevím.

Nemáte zkušenost s nějakými kurzy? Třeba od pana Trejbala? Nejspíš prostě potřebuju vedení. Třeba ty dýně, nikdo v okolí s tím nic extra nedělal, tvrdí, že jen vysadili semínko nebo koupili nějakou sazenici v zahradnictví, a to je celé… Nechápu, fakt nechápu, co jsem tedy udělala špatně. Loňská sezóna mě tak jako spíš demotivovala, jediné, co šlo, byla rajčata :D

Příspěvek upraven 15.02.22 v 08:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13227
15.2.22 08:34
@Alavi píše:
@Cenarius
Opravdu jsem se chtěla podělit a vyměnit si zkušenosti.
Nečekala jsem obvinění (nadrcená z webů, zahradu jsi neviděla).
Prosím, vylévej si žlučovitou náladu jinde.

A to je tvoje nastavení obecně nebo jen tady jsi nepříjemná a útočná? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box