Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
máme velkou zahradu, chceme zasadit větší množství okrasných keřů podél plotu, je potřeba i u okrasných keřů předem vyhloubit jámu tak jako u ovocných stromů? Někde jsem četla, že u ovocných se kope měsíc předem a obohacuje humusem, kompostem atd, musí se toto i u těch okrasných keřů? Půdu máme spíš jílovitou…jsme zahradní začátečníci. Děkuji.
Když jsem zakládal vinici tak jsem kopal díry asi týden a dával tam obohacenou hlínu z krámu. Taky máme jíl.
To měsíc předem jsem viděl v mnoha knihách, těžko říct jestli je to jen pověra.
Mám střední zahradnickou školu a nikdy jsme jámy předem nekopali, ani se o tom neučili. Ale zkazit tím nic nemůžeš.
@Helen001 tak měsíc před sázením mi přijde zbytečné, ale podsypat humozní zeminou nebo přímo do takové zasadit je určitě lepší než sázet do jílu. Nezapomeňte před sázením do jámy nalít vodu, dobře pak upevnit, ušlapat a nechává se mírná prohlubeň, aby při zalévání voda neodtékala. Pozor taky na vzdálenost od plotu, záleží, zda budete v budoucnu stříhat i od plotu, tak abyste měli dost místa. Máme zděděnou nemovitost, šlahouny ptačího zobu z plotu přerůstají k sousedům, pořád s tím pruděj.
Hele, nemusíš nutně měsíc dopředu, já to dělám vždy tak 3 dny před, hlavně v místech, kde máme špatnou půdu. Výkopu díru klidně 2× větší než je doporučená, vysypu požadovanou zeminou, přidám humus nebo speciální hnojivo a denně to prohrabu, pak tam za ty 3 dny mrsknu kytku, zaleju a dorovnam zeminu. Zatím mi všechny přežily ![]()
Dekuji vam vsem za zkusenosti, udelame tedy jamy v tech horsich mistech par dni predem.
Jámy se dělaly nejen kvůli nasypání humusu, ale i proto, že tam půda promrzla a škůdci uhynuli.
Nicméně jestli kopat, nebo ne, záleží na tom co a kam.
Já mám hodně chudou půdu, ale třeba s lískami, nebo s habry na živý plot není vůbec problém. Téměř totéž šeřík, nebo zlatý déšť a i tis a hloh.
Kromě keřů roste dobře i břečťan a „psí víno“ - hodí se na pergoly, mám ho i na domě.
Trochu větší vytrvalá květina, co může keře doplnit a roste mi, je yucca.
Jo a taky mi rostou „věci s trny“, konkretně růže (ovšem tam asi bude potřeba se podívat na druh).
![]()
Zvláštní případ je azalka, která dorůstá velikosti keře, ale potřebuje přisypávat rašelinu a hodně zálivky.