Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Necháváš jí tou vodou trošku nasáknout než ji vyleješ? Nechybí jí hnojivo? Nebo jestli ji nemáš u topení, možná je na ni moc teplo.
Ahojky, mě orchidej pouští kořínky o sto šest, roztahuje se, kde může, ale už přez rok nevykvetla
A to jí jednou za dva týdny dám nasáknout vodou, je umístěná na okně v nejsvětlejším pokoji, ale přímé sluneční světlo na ní nejde a stejně nic..
@merett : Zřejmě málo, cca jednou za půl roku. Přemýšlím, jestli jí nepřesadím, pač těch různých šlahounů má hrozně moc.
Já namočím jednou za týden, dva týdny květináč do vody nechám hodinu namočené a pak vodu vyleju.Jednou týdně postříkám listy a kořeny hnojivem. Květy se nestříkají.A odkvetlý stonek nestříhám hned, protože z něj může vyrazit další stvol na květ, když stonek zaschne tak ho ustřihnu,
@FairyDrumy tak zkus přidat, já hnojím kapku do každé zálivky a kvetou mě
Já přidávám hnojivo při každém namočení do vody. Cca jednou za dva týdny, přibližně, mám chladnější byt. Musíš ji hnojit, aby dobře kvetla.
@Bubu25 ty ji máš ještě rozkvetlou z obchodu ne? to není tak potřeba, ale až budeš čekat na nový stvol tak hnojit bude třeba. Ale můžeš začít už ted, ono jim to jen prospěje
AHOJ, mela bych par otázek…Patrim k tem co nikdy neměli vic jak 3 kytky natoz orchidej
No a ted jsem se rozhodla ze jednu zachránim. Prosím poradíte? Předevčírem jsem
si vzala od známé orchidej ve špatném stavu. Řekla jsem si, že jí
zkusím dát dohromady, ikdyž o tom absolutně nic nevím, protože ona
by ji jinak vyhodila… má jeste dvě a taky to budou mít brzy za
sebou, jestli si je nevemu… teda verim ze jim pomuzu
Co jsem
na netu našla na záchranu sem udělala, uhnilé kořeny, plavala ve
vodě, podle tohoto návodu
http://mojedilo.ireceptar.cz/…ijici-koreny
A ted co potrebuju vedet…
1.- co je to za druh takto z fotky poznáte? Jestli je to nejaka
normální nebo nenormální
Vydrží vubec? Kořeny mi přijdou strašně
zničené..
2.- po ustrizení spatnych korenů jsem na ně nic neaplikovala, uhlí
nemám a o skořici sem si prečetla az dnes. Mám ji znovu
vysadit a dat skořici? Mám ovšem dojem, ze ranky mají kořeny všude
nejaké. si myslím ze to mají hlavně z tohodle
substrátu, ta kura má ostré hrany a vubec je to nejaky pitomí. A
hlavně je toho málo, ze jo?
4.- uz sem si objednala kokosové čipsy a mam ponechat tento kvetinač? Rekla bych ze ho ponechám nebo? Má pruměr 9cm, nejspodnější list je dlouhý 13cm.
5.- předevčírem tedy byla ponořená, kdy jí mám a jak dodat další
vláhu?
6,– v navodu záchrany je ze ji mam ted dodavat vlahu na listy, deštovou nemám, takze odstátou a pomuze vodu prevarit? muzu pouzit balenou vodu? vodu mam tvrdou, udelala bílé skvrnky…
7.- co s ní ted mám delat vsechno??? mam pocit ze nez prijdou čipsy tak umře
díky moc, jestli si udelate čas na odpovědi, Veronika
Ahoj, já bych to tak černě neviděla, kytička je ještě moc pěkná, když bys viděla tu co zachranuji já co měla uhnité kořeny z obchodu
tvá vypadá že má pěkně tvrdé listy a i kořeny stačí. Určitě bych větší květináč nedávala, ony moc místa nepotřebují. Jen dosyp hlínu a dej ji někam nejlépe na okno kde je hodně světla a nesvítí polední slunce. Zalívá se (teda lépe ponořuje do vody na 1/2-1h) až jsou kořeny úplně stříbrné a substrát suchý. U nás to je 1× za 14dní. Do každé zálivky dávám kapku hnojiva a zalívám odstátou vodou. Já osobně nerosím, těm mým to nedělá dobře a vždyčky po tomto zásahu se začaly šklebit
Jo a je to Phalaenopsis, taková ta běžná z hobbymarketu. Neboj, když ji dáš čas, světlo a hnojivo tak ti za chvíli vykvete ![]()
Holky chtěla jsem se zeptat jestli nemáte některá zkušenost
Přítel mi před týdnem koupil orchidej a koukejte co mi udělaly listy:(
Příjde mi to jako šok od sluníčka:(co vy na to?Moc děkuju za info,popřípadě rady ![]()
@lilaa22 píše:
Holky chtěla jsem se zeptat jestli nemáte některá zkušenostPřítel mi před týdnem koupil orchidej a koukejte co mi udělaly listy:(
Příjde mi to jako šok od sluníčka:(co vy na to?Moc děkuju za info,popřípadě rady
dle mého to jsou opravdu popáleniny. To nijak nejde spravit, pravdepodobně sami uschnou a upadnou, hlavní je aby se to uz nestalo na dalších listech. Raní a večerní slunce jim dela dobre ale jinak stínit.