Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@HanaMat píše:
Ahoj děvčata, když tu vidím vaše nádherné kvetoucí orchidejky, chce se mi plakatMám už několik let asi 12 phalaenopsis, mají nádherné obří listy a stále přirůstají nové a nové
Ovšem květy žádné
Některé už jsem musela uříznout v půli a znovu zasadit, protože se nevešly na parapety. Začaly krásně růst, ale zase jenom listy. Mám je na JZ, Z a S. Východní okna bohužel nemám. Vše dělám podle rad. Máčím jednou za 10 – 14dnů, hnojiva jsem vyzkoušela různá, dokonce i nějaké specielní od orchidejáře. A květy prostě nic!!!Nevím jestli nemají třeba málo světla, protože musím přistiňovat žaluzkama. Moje dcera bydlí v rod. domku, má orchideje úplně všude, za oknem i jinde a kvetou jí neustále. Tak já opravdu nevím, kde dělám chybu. Poradí mi někdo, prosím
já bych to s tím hnojením nepřeháněla, myslím, že je to zbytečné
důležité je světlo, rosení… a třeba koupit nový substrát
@HanaMat píše:
Ahoj děvčata, když tu vidím vaše nádherné kvetoucí orchidejky, chce se mi plakatMám už několik let asi 12 phalaenopsis, mají nádherné obří listy a stále přirůstají nové a nové
Ovšem květy žádné
Některé už jsem musela uříznout v půli a znovu zasadit, protože se nevešly na parapety. Začaly krásně růst, ale zase jenom listy. Mám je na JZ, Z a S. Východní okna bohužel nemám. Vše dělám podle rad. Máčím jednou za 10 – 14dnů, hnojiva jsem vyzkoušela různá, dokonce i nějaké specielní od orchidejáře. A květy prostě nic!!!Nevím jestli nemají třeba málo světla, protože musím přistiňovat žaluzkama. Moje dcera bydlí v rod. domku, má orchideje úplně všude, za oknem i jinde a kvetou jí neustále. Tak já opravdu nevím, kde dělám chybu. Poradí mi někdo, prosím
Ahojky, tak já mám pouze hnojivé tyčinky. Orchideje zaleju (nenamáčím)opravdu když si vzpomenu, což je třeba jednou za 3 týdny. A pbčas si s nimi pokecám
.Mám jich 7 a všechny kvetou jak zběsilý. Asi má každý jiný typy na kvetení ![]()
No, myslím jestli nemají právě málo světla
Ale když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den ![]()
@HanaMat píše:
No, myslím jestli nemají právě málo světlaAle když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den
mám okna na západ a žaluzky vytažené - snad jen v červenci a srpnu občas přistíním (když mi docvakne, že je moc horko). Ale často se stává, že jsem mimo domov a slunce vesele pere do oken. Takže bych žaluzky vytáhla, minimálně teď v březnu, dubnu sluníčko orchidejím neuškodí.
@HanaMat píše:
No, myslím jestli nemají právě málo světlaAle když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den
Tak já je mám všechny na východní straně a sluníčko mají jen chvíli dopoledne, když vůbec svítí. Žalůzie jim nevytahuju. A co teplota? Máš doma tepleji? U nás je chladnějc a nestěžují si..co jim teda vadí je topení. Když jsem hodně topila, tak jim moc brzy odpadávaly květy..To je dobře, že si s nima povídáš..oni to bčas potřebujou ![]()
Topíme plynovým kotlem, v noci je teplota 19st. a ve dne vytápíme na 22st.Tak myslím, že by to mohlo být optimální, nevím
Jenom je možná špatně, že topení je pod parapety.Ale třeba v kuchyni a ložnici netopíme skoro vůbec a teplota tam neklesne pod těch 20st. Opravdu nevím, jak bych ty holky donutila ke květu ![]()
Tak to taky nevím. Zkus jim dát čas a klidně je zalévej po 3 týdnech. Ono jim to neublíží
![]()
Děvčata, moc vám děkuji a zkusím je tedy trošku mučit a zalévat třeba až za ty 3týdny. Někde jsem četla, že když se trošku pomučí
, tak že pak strachy kvetou
Ona mi dcera říkala, že se s nimi až moc mazlím a ony potvory nevděčné potom nekvetou ![]()
@HanaMat píše:
Děvčata, moc vám děkuji a zkusím je tedy trošku mučit a zalévat třeba až za ty 3týdny. Někde jsem četla, že když se trošku pomučí, tak že pak strachy kvetou
![]()
Ona mi dcera říkala, že se s nimi až moc mazlím a ony potvory nevděčné potom nekvetou
Zkus jim pohrozit, třeba si dají říct
. Tak zdar kvetení ![]()
Ahojky, budu mít asi blbý dotaz, jsem začátečník, dlouho jsem odolávala, ale už mám tak svoji první orchidej
doufám že ne poslední
všechno jsem si nastudovala, ale jde mi o to, že si všímám, že většina lidí je má na okně a orchideje kvetou směrem ven ke sluníčku. Já se jimi ale chci kochat uvnitř, takže když mi orchidej vykvete a já ji potom otočím směrem dovnitř, ublíží jí to nějak? ![]()
@karwen ahoj, orchideje obecně nemají otáčení moc rády, může ti shodit poupata, jinak jsou i různě náročné, ale tipla bych si, že máš phalenopsis? ![]()
@karwen no ona je to nejčastější a cenově nejdostupnější orchidej na trhu ![]()
@Malaga jj, tak já teda nevím, mě by ani nevadilo kochat se zvenku, ale mám jen jižní a západní okna, chci je mít na těch jižních, ale mám u nich záclony hned u skla, takže i když ji dám na parapet, tak mezi kytkou a oknem je záclona, takže zvenku taky není vidět, proto ji chci otáčet dovnitř ![]()