Orchidej v bytě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
297
17.3.13 18:29
@HanaMat píše:
Ahoj děvčata, když tu vidím vaše nádherné kvetoucí orchidejky, chce se mi plakat :,( Mám už několik let asi 12 phalaenopsis, mají nádherné obří listy a stále přirůstají nové a nové :,( Ovšem květy žádné :nevim: Některé už jsem musela uříznout v půli a znovu zasadit, protože se nevešly na parapety. Začaly krásně růst, ale zase jenom listy. Mám je na JZ, Z a S. Východní okna bohužel nemám. Vše dělám podle rad. Máčím jednou za 10 – 14dnů, hnojiva jsem vyzkoušela různá, dokonce i nějaké specielní od orchidejáře. A květy prostě nic!!!Nevím jestli nemají třeba málo světla, protože musím přistiňovat žaluzkama. Moje dcera bydlí v rod. domku, má orchideje úplně všude, za oknem i jinde a kvetou jí neustále. Tak já opravdu nevím, kde dělám chybu. Poradí mi někdo, prosím :think:

já bych to s tím hnojením nepřeháněla, myslím, že je to zbytečné ;) důležité je světlo, rosení… a třeba koupit nový substrát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
17.3.13 18:34
@HanaMat píše:
Ahoj děvčata, když tu vidím vaše nádherné kvetoucí orchidejky, chce se mi plakat :,( Mám už několik let asi 12 phalaenopsis, mají nádherné obří listy a stále přirůstají nové a nové :,( Ovšem květy žádné :nevim: Některé už jsem musela uříznout v půli a znovu zasadit, protože se nevešly na parapety. Začaly krásně růst, ale zase jenom listy. Mám je na JZ, Z a S. Východní okna bohužel nemám. Vše dělám podle rad. Máčím jednou za 10 – 14dnů, hnojiva jsem vyzkoušela různá, dokonce i nějaké specielní od orchidejáře. A květy prostě nic!!!Nevím jestli nemají třeba málo světla, protože musím přistiňovat žaluzkama. Moje dcera bydlí v rod. domku, má orchideje úplně všude, za oknem i jinde a kvetou jí neustále. Tak já opravdu nevím, kde dělám chybu. Poradí mi někdo, prosím :think:

Ahojky, tak já mám pouze hnojivé tyčinky. Orchideje zaleju (nenamáčím)opravdu když si vzpomenu, což je třeba jednou za 3 týdny. A pbčas si s nimi pokecám :lol:.Mám jich 7 a všechny kvetou jak zběsilý. Asi má každý jiný typy na kvetení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HanaMat
17.3.13 18:43

No, myslím jestli nemají právě málo světla :( Ale když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den :D

• Citovat
  • Upravit
26270
17.3.13 18:46
@HanaMat píše:
No, myslím jestli nemají právě málo světla :( Ale když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den :D

mám okna na západ a žaluzky vytažené - snad jen v červenci a srpnu občas přistíním (když mi docvakne, že je moc horko). Ale často se stává, že jsem mimo domov a slunce vesele pere do oken. Takže bych žaluzky vytáhla, minimálně teď v březnu, dubnu sluníčko orchidejím neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
17.3.13 18:49
@HanaMat píše:
No, myslím jestli nemají právě málo světla :( Ale když bych jim vytáhla žaluzie mohlo by je zase spálit sluníčko. Listy jsou obrovské, lesklé, tuhé a krásně zelené. Substrát jsem už taky měnila. A povídám si s nima každý den :D

Tak já je mám všechny na východní straně a sluníčko mají jen chvíli dopoledne, když vůbec svítí. Žalůzie jim nevytahuju. A co teplota? Máš doma tepleji? U nás je chladnějc a nestěžují si..co jim teda vadí je topení. Když jsem hodně topila, tak jim moc brzy odpadávaly květy..To je dobře, že si s nima povídáš..oni to bčas potřebujou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HanaMat
17.3.13 19:11

Topíme plynovým kotlem, v noci je teplota 19st. a ve dne vytápíme na 22st.Tak myslím, že by to mohlo být optimální, nevím :,( Jenom je možná špatně, že topení je pod parapety.Ale třeba v kuchyni a ložnici netopíme skoro vůbec a teplota tam neklesne pod těch 20st. Opravdu nevím, jak bych ty holky donutila ke květu :nevim:

• Citovat
  • Upravit
132
17.3.13 19:19

Tak to taky nevím. Zkus jim dát čas a klidně je zalévej po 3 týdnech. Ono jim to neublíží :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HanaMat
17.3.13 19:30

Děvčata, moc vám děkuji a zkusím je tedy trošku mučit a zalévat třeba až za ty 3týdny. Někde jsem četla, že když se trošku pomučí :D, tak že pak strachy kvetou :D :D Ona mi dcera říkala, že se s nimi až moc mazlím a ony potvory nevděčné potom nekvetou :cert:

• Citovat
  • Upravit
132
17.3.13 19:34
@HanaMat píše:
Děvčata, moc vám děkuji a zkusím je tedy trošku mučit a zalévat třeba až za ty 3týdny. Někde jsem četla, že když se trošku pomučí :D, tak že pak strachy kvetou :D :D Ona mi dcera říkala, že se s nimi až moc mazlím a ony potvory nevděčné potom nekvetou :cert:

Zkus jim pohrozit, třeba si dají říct :D. Tak zdar kvetení :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
17.3.13 19:37

Vždyť to pořád říkám - vyhrožovat, vyhrožovat a vyhrožovat! :twisted: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
19.1.15 09:41

Ahojky, budu mít asi blbý dotaz, jsem začátečník, dlouho jsem odolávala, ale už mám tak svoji první orchidej :D doufám že ne poslední :) všechno jsem si nastudovala, ale jde mi o to, že si všímám, že většina lidí je má na okně a orchideje kvetou směrem ven ke sluníčku. Já se jimi ale chci kochat uvnitř, takže když mi orchidej vykvete a já ji potom otočím směrem dovnitř, ublíží jí to nějak? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
19.1.15 09:44

@karwen ahoj, orchideje obecně nemají otáčení moc rády, může ti shodit poupata, jinak jsou i různě náročné, ale tipla bych si, že máš phalenopsis? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
19.1.15 09:48

@Malaga jj, phalaenopsis, zapoměla jsem to napsat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
19.1.15 10:01

@karwen no ona je to nejčastější a cenově nejdostupnější orchidej na trhu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
19.1.15 11:46

@Malaga jj, tak já teda nevím, mě by ani nevadilo kochat se zvenku, ale mám jen jižní a západní okna, chci je mít na těch jižních, ale mám u nich záclony hned u skla, takže i když ji dám na parapet, tak mezi kytkou a oknem je záclona, takže zvenku taky není vidět, proto ji chci otáčet dovnitř :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí