Osamostatnění - náklady

7
15.4.23 11:46

Osamostatnění - náklady

Zdravím,
bohužel mám s rodiči špatný vztah a nevycházíme spolu, tudíž je pro nás nejlepší varianta, abych začala bydlet sama. Nemám úplně jak získat odpovědi na své otázky, tak snad mi někdo pomůže…
Je mi 20, mám po SŠ, mám práci (čistého beru 23 000,–) a je možné ubytování v místě výkonu práce, kde ubytování je dotováno.
Ale k věci… Jde mi o to, co všechno bych si musela začít platit sama a průměrnou cenu?
Vím, že určitě budou výdaje za jídlo a ostatní nutné potřeby, případně benzín a pojištění auta, telefon…
Byl by někdo ochotný mi to trošku sepsat s průměrnou cenou?
Byla bych moc moc vděčná! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2164
15.4.23 12:01

Nějakou menší pojistku domácnosti+pojistku na blbost 200 Kč měsíčně. Auto je nutnost?
Tam ti náklady nikdo moc neřekne, já auto nepotřebuji, proto se za dopravu dostanu do 300 měsíčně.
Telefon+internet, zase, dá se vejít do 700 za obojí, ale záleží na tvách požadavcích.
Jídlo, no záleží na tom, jak to máš v práci. jak jsi zvyklá jíst, kolik zeleniny kupuješ. Za mě tak do 4000 měsíčně celkem v klidu, pokud máš třeba obědy dotované v práci, tak i méně.
Drogerie, tam zase záleží, co sneseš, kolik potřebuješ dekorativní kosmetiky, ale 1000 měsíčně určitě. Pak nějaké oblečení a boty, v průměru do 1000 Měsíčně.
Problém je, když přijde nemocenská a náklady na léky, rozbije se telefon nebo spotřebič, to musíš mít rezervu.
V podstatě si myslím, že pokud nemáš nějak extra požadavky, do 8000 za měsíc se vejít bez bydlení dá, pokud je auto nutné, počítej další 2000-3000 navíc, možná i víc dle naježděných km.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
15.4.23 12:19

Tak plat není tak hrozny. Auto už mas? Splacis? Jak moc bys jezdila? Pojistka je těžko říct, tu si zadej do kalkulačky na srovnávači, záleží na tom, jaké mas auto, ale i na tobě (věk, bouračky apod). Takže auto ti fakt nikdo neřekne kolik budeš platit. Doteď si ho neplatila? Jidlo bych rekla tak 6000kc měsíčně, pokud nebudeš jíst ob den k večeři kaviár a nebo naopak nebudeš na suchých rohlikach. Telefon si teď neplatis? Levné tarify jsou tak kolem 4 stovek :nevim: záleží kolik volas, jestli potřebuješ data. Já di třeba dobijim kredit, volám málo, většinu dne mám Wi-Fi, tak mě to vyjde na stovku měsíčně. Internet mame za 3 stovky. V tom bydlení už mas i energie? Tam pak záleží na co ten byt jede- topeni, ohřev vody, vaření :nevim: ono ti fakt nikdo neřekne žádné podrobnosti. Ty jsi doteď neřešila vůbec nic a nezajimala se, kolik za tebe rodiče platí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
15.4.23 12:44
@Mariane.B píše:
Nějakou menší pojistku domácnosti+pojistku na blbost 200 Kč měsíčně. Auto je nutnost?
Tam ti náklady nikdo moc neřekne, já auto nepotřebuji, proto se za dopravu dostanu do 300 měsíčně.
Telefon+internet, zase, dá se vejít do 700 za obojí, ale záleží na tvách požadavcích.
Jídlo, no záleží na tom, jak to máš v práci. jak jsi zvyklá jíst, kolik zeleniny kupuješ. Za mě tak do 4000 měsíčně celkem v klidu, pokud máš třeba obědy dotované v práci, tak i méně.
Drogerie, tam zase záleží, co sneseš, kolik potřebuješ dekorativní kosmetiky, ale 1000 měsíčně určitě. Pak nějaké oblečení a boty, v průměru do 1000 Měsíčně.
Problém je, když přijde nemocenská a náklady na léky, rozbije se telefon nebo spotřebič, to musíš mít rezervu.
V podstatě si myslím, že pokud nemáš nějak extra požadavky, do 8000 za měsíc se vejít bez bydlení dá, pokud je auto nutné, počítej další 2000-3000 navíc, možná i víc dle naježděných km.

Na jídlo jen čtyři tisíce, ale kosmetika litr měsíčně? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
15.4.23 12:50

Nejzasadnejsi otazka je, co znamena ubytovani, ktere je dotovano? Ubytovna? Nebo ti prispeji na najem? To je podle me nejvetsi polozka-najem a energie -vodne, stocne, jestli ti tepla voda rovnou potece nebo budes mit ohrev a jaky, plyn -elektrina, to same cim se bude topit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8867
15.4.23 12:51

Jako samostatná jednotka s tvým platem budeš mít velký problém šetřit. Já jsem si osamostatnění dovolila až po vysoké škole s manželem. Takže pokud nemáš partnera, jedině spolubydlení, nebo to dotované bydlení z práce. Ušetřit základ na hypotéku je pro tebe utopie. Budeš se muset dobře vdát. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
15.4.23 12:53
@truelly píše:
Jako samostatná jednotka s tvým platem budeš mít velký problém šetřit. Já jsem si osamostatnění dovolila až po vysoké škole s manželem. Takže pokud nemáš partnera, jedině spolubydlení, nebo to dotované bydlení z práce. Ušetřit základ na hypotéku je pro tebe utopie. Budeš se muset dobře vdát. :mrgreen:

Proč hned řešit hypotéku? Vždyť zatím ani nevypadla od rodičů. A někdo o ni ani nestojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.4.23 12:59
@Cass_iei píše:
Zdravím,
bohužel mám s rodiči špatný vztah a nevycházíme spolu, tudíž je pro nás nejlepší varianta, abych začala bydlet sama. Nemám úplně jak získat odpovědi na své otázky, tak snad mi někdo pomůže…
Je mi 20, mám po SŠ, mám práci (čistého beru 23 000,–) a je možné ubytování v místě výkonu práce, kde ubytování je dotováno.
Ale k věci… Jde mi o to, co všechno bych si musela začít platit sama a průměrnou cenu?
Vím, že určitě budou výdaje za jídlo a ostatní nutné potřeby, případně benzín a pojištění auta, telefon…
Byl by někdo ochotný mi to trošku sepsat s průměrnou cenou?
Byla bych moc moc vděčná! :srdce:

Já odešla od rodičů v 25 letech a měla jsem vše zajištěné bydlení zadarmo u rodičů přítele teď manžela platíme jen poplatky a i tak jelikož máme děti jsme v té době měli problém šetřit.
V 1 člověku s příjmem 23000 si neumím nějaké velké šetření představit podle mého názoru pokud nemáš to bydlení dotované tak půjdeš z začátku než najdeš přítele nebo spolubydlící z výplaty do výplaty.
A jídlo měsíčně na jednoho 6000 Kč jak tu říkají ostatní někomu možná stačí někomu určitě ne záleží jaké kupuješ potraviny a jak často zeleninu a ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
15.4.23 13:02
: @Bandii píše:
Na jídlo jen čtyři tisíce, ale kosmetika litr měsíčně? :think:

Já neberu jen kosmetiku, ale i mýdlo, šampóny, úklidové a hygienické prostředky, prášek na praní a podobně, ono to naskáče.
Pokud jde o jídlo, já třeba bydlím v dostupnosti spousta obchod a když se seberu těsně před zavíračkou, tak pořídím hodně věcí za půlku toho, co je ve slevě, takže i tak se dá nakupovat a fakt to zboží není v 20:30 horší než v 19:00.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
15.4.23 13:08
@Su601 píše:
Já odešla od rodičů v 25 letech a měla jsem vše zajištěné bydlení zadarmo u rodičů přítele teď manžela platíme jen poplatky a i tak jelikož máme děti jsme v té době měli problém šetřit.
V 1 člověku s příjmem 23000 si neumím nějaké velké šetření představit podle mého názoru pokud nemáš to bydlení dotované tak půjdeš z začátku než najdeš přítele nebo spolubydlící z výplaty do výplaty.
A jídlo měsíčně na jednoho 6000 Kč jak tu říkají ostatní někomu možná stačí někomu určitě ne záleží jaké kupuješ potraviny a jak často zeleninu a ovoce.

A jestli chodíš občas do restaurace ;) občas na drink s kamarády, jo to taky naroste ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
15.4.23 13:15
@Bandii píše:
Na jídlo jen čtyři tisíce, ale kosmetika litr měsíčně? :think:

Taky mě to placlo do očí. Čtyři litry dám jen za obědy. Takže bych počítala spíš tak 6-7 tisíc jídlo. Za kosmetiku litr nedám ani náhodou, dvakrát měsíčně toaleťák cca 70kc, sampon kondicionér vydrží dlouho, stejně tak líčení. Tam jsem měsíčně průměrně tak na 300 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
15.4.23 13:19
@Mariane.B píše:
Já neberu jen kosmetiku, ale i mýdlo, šampóny, úklidové a hygienické prostředky, prášek na praní a podobně, ono to naskáče.
Pokud jde o jídlo, já třeba bydlím v dostupnosti spousta obchod a když se seberu těsně před zavíračkou, tak pořídím hodně věcí za půlku toho, co je ve slevě, takže i tak se dá nakupovat a fakt to zboží není v 20:30 horší než v 19:00.
Špatně jsem to napsala, měla jsem samozřejmě na mysli drogerii všeobecně. I tak je to ale zbytečně vysoká částka. Samozřejmě, že někdo dá více měsíčně jen za šminky nebo vlasovou kosmetiku, ale u holky, co se poprvé osamostatní a měla by velmi přemýšlet o financích, je to částka zbytecn vysoká.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24734
15.4.23 13:19

A kolik by vás teda stálo to dotované bydlení? Nájem + energie? Auto je nutnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
15.4.23 13:41
@Bandii píše: Špatně jsem to napsala, měla jsem samozřejmě na mysli drogerii všeobecně. I tak je to ale zbytečně vysoká částka. Samozřejmě, že někdo dá více měsíčně jen za šminky nebo vlasovou kosmetiku, ale u holky, co se poprvé osamostatní a měla by velmi přemýšlet o financích, je to částka zbytecn vysoká.

Vždyť jen šampon a mýdlo stojí nějaké peníze a toho za měsíc spotřebuješ dost a je to základ, toaletní papír k tomu, něco na mytí záchodu, podlahy, prádla a už jsi na 500 měsíčně, když bereš základní značky. A to si člověk musí uvědomit, že ženská obvykle menstruje.
A upřímně, alespoň levný tělový krém, levná voda na odlíčení toho jemného líčeí bez make-upu, který rozhodně není luxus a ne každý je ochoten chodit v dnešní době jako lesana a ani každý nemůže.
Na tu 1000 se opravdu dostaneš za levný základ kupovaný v akcích. Já to mám propočítané do koruny a to mám ještě štěstí, že nepotřebuji drahé značky, i když taky nesnesu vše.
Další věc je antikoncepce nebo prostě nějaká ochrana.
Asi se nebudeme bavit o tom, že ženská, která bere 23000 měsíčně nemá právo souložit, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.4.23 13:53
@Azeretereza píše:
Taky mě to placlo do očí. Čtyři litry dám jen za obědy. Takže bych počítala spíš tak 6-7 tisíc jídlo. Za kosmetiku litr nedám ani náhodou, dvakrát měsíčně toaleťák cca 70kc, sampon kondicionér vydrží dlouho, stejně tak líčení. Tam jsem měsíčně průměrně tak na 300 Kč.

Měsíčně za drogerii 300 Kč tak to seš asi kouzelnice :mrgreen: :mrgreen: no nevím ale pokud bude kupovat tablety do myčky tablety do pračky nebo prášek tak se pod 600 Kč měsíčně rozhodně nedostane.
Jasně nekupujete to každý měsíc nějakou dobu to vydrží ale třeba šampon toaleťák make-up deodorant to vše aspoň u nás kupuji každý měsíc a pod 600-700 Kč štoček nejdu když do toho přijdou zmíněné kapsle do pračky + myčka dostanu se i nad 1300 Kč úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný