Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pouzivate někdo osatky na kynutí testa? Potrebuju se zorientovat, jak to je, když mám testo z kila mouky, tak potrebuju osatku jak velkou? Mám třeba osatku 0,5kg, takze jak to je, z kolika mouky do ní muzu udelat testo?
@eldarka Velikost ošatky je na kg těsta, takže pokud chceš velikost podle množství mouky, vyděl to dvěma. Takže na těsto z kila mouky potřebuješ ošatku na 2kg a do 0,5kg ošatky dáš těsto z 250g mouky.
Je tam samozřejmě nějaká tolerance, ale když je toho těsta moc, tak překyne z té ošatky a může se potom špatně vyklápět na plech.
@Elenloth píše:
@eldarka Velikost ošatky je na kg těsta, takže pokud chceš velikost podle množství mouky, vyděl to dvěma. Takže na těsto z kila mouky potřebuješ ošatku na 2kg a do 0,5kg ošatky dáš těsto z 250g mouky.
Je tam samozřejmě nějaká tolerance, ale když je toho těsta moc, tak překyne z té ošatky a může se potom špatně vyklápět na plech.
ufff,. a nemáte náááhodou oválnou osatku? moje meri 31cm, je to ta kilová??? tedy na testo z půl kila mouky???
@eldarka Náhodou mám
měří 31cm při horním okraji a 26-27cm na dně a je to kilová. Těsto se tam vejde akorát, záleží, jak moc to necháte nakynout.
Obnovuji diskuzi
Holky, potřebuji důkladně vyčistit ošatku na chleba. Po každém kynutí pořádně kartáčuji hrubým kartáčem, ale stejně to není stopro čisté, myslíte, že to můžu vyčistit namokro a pak nechat vyschnout venku? Nebo se ten pedig tím zničí? Na stránkách výrobce je uvedeno jen kartáčování, ale tím to prostě dokonale nevyčistím
Mám tuto ošatku ošatka díky ![]()
@Lizzi na mokro nee, muze to pak chytnout i plisen, kroutit se atd. Vubec necistim, jen vyklepnu. Tim jsou krasne zajete a chleba uz se vubec nelepi. Staci jen trosicka solamylu na ruce a testo ored vlozenim pohladit. Osatky uz nevysypavam ani pedigovd, ani slamove.
@arcinka hmmm, já tam asi té mouky dávám hodně, i chleba posypávám moukou hodně před kynutím, ve spárech je to dost usazené, nejde to už ani vykartáčovat.. Mám strach, aby se mi v tom nezačaly usazovat nějaký potvůrky..
@Lizzi Moukou vubec nevysypavam, my pomoucenej chleba neradi. Jen prvni kynuti, aby se spary zajely a chleba nelepil. Zkus ten solamyl, je to super. A kdyz chcds chleba lesklej, pred pecenim jen postrikas rozprasovacem a pak jeste treba 1-3×.
Já peču v zapařené troubě, a jinak po pečení tu mouku okartáčuju, takže tam pak taky není.. ale lesklej není, to je pravda ![]()
Taky zaparuju a bud delam chleba s prouzky nebo lesklace a nic nekartacuju.
Ahoj,
prosím o vámi používaný a osvědčený recept na pečení chleba s kynutím v ošatce, stačí odkaz, jestli bude
Až se mi podaří tu hmotu, co máme teď v ošatce vydolovat, tak ráda zkusím, děkuji ![]()
@Elishka1 Na facebooku je skupina pečem pecen, tam taky skvěla poradí