Ošatky na kynutí chleba

792
26.7.13 12:54

Ošatky na kynutí chleba

Pouzivate někdo osatky na kynutí testa? Potrebuju se zorientovat, jak to je, když mám testo z kila mouky, tak potrebuju osatku jak velkou? Mám třeba osatku 0,5kg, takze jak to je, z kolika mouky do ní muzu udelat testo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Elenloth
26.7.13 13:13

@eldarka Velikost ošatky je na kg těsta, takže pokud chceš velikost podle množství mouky, vyděl to dvěma. Takže na těsto z kila mouky potřebuješ ošatku na 2kg a do 0,5kg ošatky dáš těsto z 250g mouky.
Je tam samozřejmě nějaká tolerance, ale když je toho těsta moc, tak překyne z té ošatky a může se potom špatně vyklápět na plech.

• Citovat
  • Upravit
21911
26.7.13 14:49

Holky, a kde se da ta osatka koupit? Diky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
26.7.13 16:26
@Elenloth píše:
@eldarka Velikost ošatky je na kg těsta, takže pokud chceš velikost podle množství mouky, vyděl to dvěma. Takže na těsto z kila mouky potřebuješ ošatku na 2kg a do 0,5kg ošatky dáš těsto z 250g mouky.
Je tam samozřejmě nějaká tolerance, ale když je toho těsta moc, tak překyne z té ošatky a může se potom špatně vyklápět na plech.

ufff,. a nemáte náááhodou oválnou osatku? moje meri 31cm, je to ta kilová??? tedy na testo z půl kila mouky???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
26.7.13 19:26

@eldarka Náhodou mám :) měří 31cm při horním okraji a 26-27cm na dně a je to kilová. Těsto se tam vejde akorát, záleží, jak moc to necháte nakynout.

• Citovat
  • Upravit
Lizzi
5.6.14 12:57

Obnovuji diskuzi :mavam: Holky, potřebuji důkladně vyčistit ošatku na chleba. Po každém kynutí pořádně kartáčuji hrubým kartáčem, ale stejně to není stopro čisté, myslíte, že to můžu vyčistit namokro a pak nechat vyschnout venku? Nebo se ten pedig tím zničí? Na stránkách výrobce je uvedeno jen kartáčování, ale tím to prostě dokonale nevyčistím :nevim: Mám tuto ošatku ošatka díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
655
5.6.14 13:14

@Lizzi na mokro nee, muze to pak chytnout i plisen, kroutit se atd. Vubec necistim, jen vyklepnu. Tim jsou krasne zajete a chleba uz se vubec nelepi. Staci jen trosicka solamylu na ruce a testo ored vlozenim pohladit. Osatky uz nevysypavam ani pedigovd, ani slamove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.6.14 13:16

@arcinka hmmm, já tam asi té mouky dávám hodně, i chleba posypávám moukou hodně před kynutím, ve spárech je to dost usazené, nejde to už ani vykartáčovat.. Mám strach, aby se mi v tom nezačaly usazovat nějaký potvůrky..

• Citovat
  • Upravit
655
5.6.14 13:20

@Lizzi Moukou vubec nevysypavam, my pomoucenej chleba neradi. Jen prvni kynuti, aby se spary zajely a chleba nelepil. Zkus ten solamyl, je to super. A kdyz chcds chleba lesklej, pred pecenim jen postrikas rozprasovacem a pak jeste treba 1-3×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
5.6.14 13:23

Já peču v zapařené troubě, a jinak po pečení tu mouku okartáčuju, takže tam pak taky není.. ale lesklej není, to je pravda :-)

• Citovat
  • Upravit
655
5.6.14 13:30

Taky zaparuju a bud delam chleba s prouzky nebo lesklace a nic nekartacuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
5.6.14 13:34

A blejskavec :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
26.4.17 13:03

Ahoj,
prosím o vámi používaný a osvědčený recept na pečení chleba s kynutím v ošatce, stačí odkaz, jestli bude :) Až se mi podaří tu hmotu, co máme teď v ošatce vydolovat, tak ráda zkusím, děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1049
26.4.17 13:13

@Elishka1 mrknete na maskrtnica.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
26.4.17 13:23

@Elishka1 Na facebooku je skupina pečem pecen, tam taky skvěla poradí