Kuchařinky poraďte - ovocný dort

1230
24.7.13 13:05

Kuchařinky poraďte-ovocný dort

Zdravím holky..prosím zkušené o radu. Syn má 2 roky, chystáme oslavu. Vzhledem k vedru nemám náladu dělat krémový pečený dort a chtěla bych jen takový vychlazený, ovocný…po dlouhém hledání jsem našla tento recept : uvarime vanilkovy pudink ve 400 ml mleka, nechame vychladnout, pridame 1 tvaroh, 2 kysane smetany a mouckovy cukr podle chuti. Hmotu bych střídala s piškoty a ovocem atd…Jde mi o to, že jsem záměrně hledala recept bez želatiny-páč s ní neumím a nemám mixér. Potřebuji ale, aby mi dort po vychlazení pěkně držel, jednak abych ho mohla obložit „na stojáka“ cukr. piškoty (to už ale asi ve formě :think: ) a hlavně proto, protože nás na něj bude jak psů, asi padne celý a potřebuju, aby šli krájet pěkné, alespoň přiměřeně stejně velké dílky. Myslíte, že s tímto receptem mám šanci „tuhého“ dortu dosáhnout, nebo by jste mi poradili nějaký jiný recept nebo radu, fígl,…děkuji moc!!!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

58722
24.7.13 13:12

@X-333 dělám tento - 8 velkých jablek - nastrouhat, dát do hrnce, přidat vodu cca půl litr, citr. kůru, trochu skořice, cukr, podusit, když jsou měkké, rozmíchám si vedle van. pudink /podle vody, do půllitru dám 2 ks/, šupnu do směsi s jablkama, míchám, dokud nezhoustne. Pak dám do formy vrstvu piškot, na to tuto směsku, další vrstvu piškot atd.. záleží, na kolik vrstev to vyjde :think: Pak stačí vychladit a hotovo. Drží po kupě, není to složité, můžou to i alergici (kluk má abmk).. Jinak ten, co jsi psala, tak neznám, tudíž nepovím.. ale ty piškoty dávat až ve formě, tam držet budou..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1230
24.7.13 13:14

@martina.se Díky moc..dělám takto „pohárky“ ale teď bych chtěla spíš něco s tou smetanou jestli mi rozumíš..každopádně děkuji za odpověď!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
KattyKMcom
24.7.13 13:15

@martina.se

To zni luxusne :P
Ten puding prosim uvareny nebo jen prasek?

  • Nahlásit
  • Citovat
25
24.7.13 13:18

Dělám podobně jako @martina.se ale piškoty jen dolů a okolo a pudinkovou hmotu prokládám ovocem - nejlepší je kombinace meruněk a rybízu, ale může být jakékoliv ovoce čerstvé nebo kompotované :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5879
24.7.13 13:21

@X-333 U nás doma jiné než nepečené nejedou. Ten jablečný, co psala @martina.se je super (mohu doporučit), naposled jsem ho dělala dceři nedávno k narozeninám, zdobila šlehačkou. Jen se po něm zaprášilo :mrgreen: Jinak tvarohové (klidně i s příměsí kysané smetany - zjemní to) dělávám. S pudinkem opatrně, moc totiž záleží na tvarohu a „kysance“, pokud budou řidší, nebude to tuhnout. Já používám na tuhnutí želatinu. Moc ráda dělávám směs tvarohu a našlehané smetany, je to jemné a „kypré“. Používám želatinu, ale je možné také použít agar-agar. Dort obložený piškoty z boku jsem dělala synovi v zimně k narozkám, vypadá to moc pěkně. Někdy také dělám „korpus“ z rozmačkaných sušenek a másla - moc dobré.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58722
24.7.13 13:21

@X-333 jasný, se smetanou nemůžu, kluk má alergi… Chlap dělal tak, že dal piškoty, pak vyšlehal smetanu a tu vrstvil na střídačku s piškotama a ovocem. Ale přesný postup neznám :think: jen si pamatuju, že takhle nějak to tvořil.. se ho zeptám, až bude čas..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58722
24.7.13 13:22

@KattyKMcom normálně rozmíchám prášek s vodou a šupnu to do té směsi jablek :mrgreen: jak když děláš pudink, jen základ je prostě z nastrouhaných jablek a vody.. musí to být tužší jak klasický pudink, jinak by to nedrželo :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5879
24.7.13 13:23

Případně ten puding musí být uvařený v menším množství mléka než klasicky, aby byl hodně hustý.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50133
24.7.13 13:26

Dělám taky tu jablečno-pudingovou hmotu jako Martina.se, ale my mlíko můžeme, takže já dám jablečnou hmotu jen na spodní vrstvu piškotů a pak úplně nahoru, zatímco do prostředních vrstev k ovoci přidám lehce oslazenou a nikterak zahušťovanou zakysanou smetanu. Dělala jsem takový i dceři k ročním narozeninám (jabka jsem obarvila malinama načerveno) a měl úspěch jak u ní, tak u dospělých hostů oslavy, při krájení drží pěkně.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1230
24.7.13 13:27
@bartsch píše:
Případně ten puding musí být uvařený v menším množství mléka než klasicky, aby byl hodně hustý.

A co kdybych tak třeba šupla i trochu měkkého másla? to by mohlo více ztuhnout, ne? nezkazím tím chuť? Jinak v tom receptu je na 1 pudink 400ml mléka, což je hustší, nebo ještě víc?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
50133
24.7.13 13:28

Takhle to vypadalo. Jako jo, žádnej estetickej zázrak jako marcipánem potahované načančané dorty, ale to ani nebylo účelem ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
13997
24.7.13 13:28

Já myslím, že by to mohlo projít (i když ten puding bych dělala jen z 250-300ml - tak se dělá puding do krémů), piškoty pojmou hodně tekutiny. Dělala jsem dětem 1 puding s 1 tvarohem a s piškoty to drží, a jenom zakyska s piškoty taky drží.
Já do miminkovských dortů dávám právě jenom oslazenou zakysku, příp. odlehčenou trochou Hollandie a ztuhne to hodně dobře. Není třeba nad tím nějak dumat.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1230
24.7.13 13:31
@Len-til-kah píše:
Já myslím, že by to mohlo projít (i když ten puding bych dělala jen z 250-300ml - tak se dělá puding do krémů), piškoty pojmou hodně tekutiny. Dělala jsem dětem 1 puding s 1 tvarohem a s piškoty to drží, a jenom zakyska s piškoty taky drží.
Já do miminkovských dortů dávám právě jenom oslazenou zakysku, příp. odlehčenou trochou Hollandie a ztuhne to hodně dobře. Není třeba nad tím nějak dumat.

a ten pudink-normálně uvařený?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
13997
24.7.13 13:33
@X-333 píše:
a ten pudink-normálně uvařený?

No jistě. Normální dávka tekutiny je 500ml na pytlík, do krémů se dává cca 2× hustší. A nemusí být ani z mléka, může být ovocná šťáva nebo jenom voda.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama