Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Pocet prihlasenych je jiz k dohledani na strankach Cermat.
No a na kolik bodů to teda píše? A jaký je poměr uchazečů a přijatých a minimální body loni? Přeci musíte teď už vědět, kolik bodů cca potřebuje a na kolik to píše.
Jo, masakr to je, jedno dítě tam mám, druhé dělá přijímačky letos. Placenou přípravu nemáme, děti chystám já.
Chápu to správně, že na ty zkoušky chce jít teď? Protože to je trošku pozdě řešit, jestli jsou načisto tak těžké. No, testy od Cermatu jste naživo určitě x-krát viděli. Takže naostro prostě dostane dva a dva jiné testy od Cermatu. Může se stát, že budou lehčí než jindy - jenomže pak budou lehčí úplně pro všechny. Pokud jdete na testy teď v půlce dubna, už toho nijak dramaticky moc nevykoumáte, teď už má být ve stádiu, kdy ví, do čeho jde a jakého výsledku by měla pro danou školu dosáhnout. A pak záleží, jak na tom budou ti kolem.
Zpětně viděno, když jsem koukla, jaké děti se dostaly ze třídy mého dítěte, asi všichni neměli samé jednočky a rozhodně se ne všichni se samýma jedničkama dostali. O jedničách to fakt není.
No a jinak jste buď odněkud, kde je neskutečný nátřask, a pak je potřeba z té hromady dětí vybrat ty nejlepší a bodové hodnoty jsou samozřejmě nutné hodně vysoké. A nebo jste odněkud z horní dolní, kde vezmou skoro každho, a pak bych se nestresovala, protože cílem není napsat to na plný počet, ale dostatečně dobře na to, aby byla mezi 30 nejlepšíma. Což by teda při 17 přihlášených dětech mělo být docela snadné
Ale stejně by mě zajímala škola, kde se na 8g hlásí 17 dětí, tam bych poněkud váhala, jestli si dítě oproti základce nějak pomůže.
Já to měla stejně.
Vyřešila jsem to tak, že jsem si všechno rozkategorizovala a prošli/procházíme to po tématech.
Kategorie (ostré cermat úlohy) jsem hodila na https://matikarna.cz/?…
Když se to jede po tématech, je to docela jednoduché.
Už i vím, jak ty úlohy řešit, ale to tam teď do přijímaček nestihnu doplnit. Ale když nevíš, jak řešit, zeptej se AI, poradí dobře.
Ony v těch Cermatech jsou fakt všechny ty „těžší“ úlohy typové. Já jsem třeba podle typů rozdělila i slovní úlohy, ty mi přišly nejtěžší. Ale když si člověk zažije nějaké postupy (všechno si malovat a jak) a typové příklady, tak jsou vlastně docela jednoduché. Člověk koukne a vidí.
Syn je na 8G v sekunde. Mel take same jednicky, ale ty jsou vicemene k nicemu pri cermat testech. Je dulezity jakysi vseobecny prehled, vyrovnanost, nezbrklost, porozumeni textu, logicke mysleni. Syn hraje sachy, takze tohle vsechno mel.
Ale pripravovala jsem ho tri mesice, kazdy tyden jsme SPOLU udelali dva testy do matiky, dva do cestiny. Ne jen vyplnili, ale mluvili o tech ulohach, na co si dat pozor, kde je ten chytak, proc tahle odpoved neni spravna, kdy je lepsi jit dat, ze tyhle ulohy se opakuji. Kdyz neco nevedel, hledali jsme reseni.
K prijimackam sel v klidu.
Ale pro nektere deti cermat testy proste nejsou, neumeji takhle uvazovat. Nektere deti jsou zvykle ze zakladek, co zamrzly v osmdesatkach poslouchat vyklad, opsat z tabule zapis, ten se naucit slovo od slova, dostat jednicku a vsechno zapomenout. Tyhle deti na gymplu pravdepodobne vyhori, protoze latky bude vic a vic.
Syn ma stale same jednicky jako na zakladce, k tomu spoluzaky se stejnymi zajmy, ucitele se k nim chovaji jako ke starsim studentum, velky duraz je zde kladen na samostatnost, zmizely nablble domaci ukoly a vybarvovani, kontrola sesitu a buzerace.
Myslim, že je fajn, že dítě se defakto chce připravovat na prvním stupni ZŠ na 8 leté gymnazium, některé děti o tom jen mluví a skutek utek.
Bohužel to dost často nestačí a samé jedničky nemají vypovídající hodnotu.
Dcera tedy půjde na PZ z devítky a ráda by jako SŠ gymnázium studovala, nicméně s přípravou začala už v říjnu a má výhodu dalších plus bodů s jazykovými certifikáty a taky samé jedničky, ale s testy taky bojuje a ne málo, ale výrazně se to cvikem zlepšilo.
Vyhoupla se vysoko oproti toho kde začínala.
Mladší chce zkusit rovněž 8 lety, ale tam si myslím, ze to nedopadne, učení ji jde, ale neni ochotna tomu věnovat více, takže bud do toho dospěje v devítce nebo to nejak dopadne.
Nicméně vnímám rozdíl, že starší odjakživa vi, že je to úsilí, ta mladší to vi taky, ale nebude se nikdy tak učeni obětovat, jako ta starší.
A to se na výsledku muže, ale nemusí odrazit.
Obecně je i větší kliďas a to taky hraje významnou roli.
Uvidíte, třeba to bude na přijetí stačit.
@ugluk Ja to pochopila tak, ze 17 deti prislo na nejake testy nanecisto, co asi poradala skola. Takze 17 „vaznejsich“ zajemcu. ![]()
@LunaP píše: Více
Ale mají šanci. Můj syn nesnáší dril, tak příprava byla vlažná. Žádné placené kurzy. Dal to na 100. a 98. percentil. To tedy bylo na sš. Dcery na osmiletý také bez přípravy, s jednou jsem něco dělala doma, druhá že se na to může a obě se dostaly z horní třetiny. No a jedna z dcer odmaturovala z čj naprosto bez přípravy, protože dělala paralelně vědeckou práci, z čj na 98. percentil. Cermaty cílí především na inteligenci a logické uvažování. Kdo to nemá, potřebuje dril.
@Zuzulezabka Jestli mluvíš o přijímačkách dcery, která už zároveň odmaturovala, tak ti garantuju, že náročnost Cermatu se za posledních 8let výrazně zvedla (kromě 2024), takže komu nedělaly přijímačky děti dejme tomu od 2021, nemluví o tom samém.
Ano, pořád existují jednotky procent přijatých, kteří spadají v celé té generaci do toho promile nejinteligentnějších děti a dají to s minimální přípravou na přední příčky. Ale naprostá většina dětí se připravovat musí. Neříkám, že je nutná placená příprava, stačí schopný rodič, ale příprava nutná je. A ve velkých městech se připravují všichni extra intenzivně, tak i ti nadaní musí zabrat, aby se nenechali převálcovat těmi jen naučenými. Na osmiletý gympl jde kolem 7% dětí, v Praze se ale leckde hlásí většiny tříd. Když bude jen lehce nadprůměrné dítě makat, a nadprůměrné dítě na to dlabat, dosáhnou pravděpodobně podobného výsledku, takže ti nadaní musí máknout taky. Na gymplu v Horní Dolní pak může být třeba 70b na prvních příčkách, a v té Praze horší půlka přijatých.
@zrcadlo Ale není, máme zkušenosti také aktuálními testy a je to pořád to samé, stejné typové příklady. Mám spíš pocit, že populace hloupne. Fakt chytrému dítěti stačí si udělat pár testů. Byla jsem popravdě překvapená, když to syn dal na 94 bodů bez drilu, když všichni skuhrali, jak to bylo strašně těžké a já už ho viděla pod čarou. Chyba, že jsem mu nevěřila. Pár dnů zpět si to zkoušela nejmladší sedmačka ze srandy z čj a 45 bodů bez jakékoliv znalosti struktury. Myslím, že maturitní vzdělání by nemělo být pro většinu populačního ročníku, dochází tím k degradaci.
@Zuzulezabka píše: Více
A kolik těch dětí takových je? Absolutní většina (respektive 98 %) to na ten osmadevadesátý percentil nevytahne ani s intenzivní přípravou. Jak to vypadá bez přípravy, vidno někde v Horní Dolní, kde se děti dostávají se 30 body, protože vědí, že se drtit nemusí. V Praze by byly tyhle děti bez přípravy bez šance. Kdyby byly 8g jen pro geniální děti, co to bez přípravy píšou na 98. a 100. percentil, mohli bychom otevřít jeden gympl v Praze, jeden v Brně a jeden v Ostravě a měli bychom co dělat, aby se naplnily. Realita je ovšem taková, že jsou to školy pro nadané děti, kterých jsou v republice tisíce.
@z-u-z-i píše: Více
Můžu se zeptat. U školy kam se hlásí dcera od manžela. Je kapacita 30. Na první příčce se hlásí 14, pak na druhé 27, na třetí už nevím… Celkem se hlásí 61 studentu.
Má holka větší šanci když se na té první hlásí míň? Ona je taky že tu školu má na prvním místě. Nebo se to stejně záleží na bodech stejně, že? A zda ti co to mají jako druhou se dostanou na tu co chtěli jako první?
@Zuzulezabka píše: Více
Samozřejmě, že starší testy jsou lehčí, potvrdí ti to naprosto každý, kdo se na ně s dětma připravoval. Ta náročnost se hodně změnila, s výjimkou roku 2024.
Vůbec nezpochybňují, že jsou děti, co to dají s prstem v nose, ale 8g nejsou jenom pro ně. Dobře vzdělání by naopak mělo být poskytnuto co nejvíc lidem, nehrajeme si na nějaké elitářství, maturitu pro horních 10 procent a zbytek pěkně do fabriky. A to píšu z pozice člověka, co absolvoval 7g, odmaturoval se sama jedničkama a na první dobrou proplul ČVUT se zkouskama napoprvé.
Cermat testy jsou dlouhodobě kritizované a ví se, že u nich víc zaleží na připravenosti než na tom, jak je dítě chytré. Na známky bych teda nespoléhala vůbec, naopak kolikrát jedničkáři mají známky „zadarmo“, protože jim sedí styl učení ve škole a přirozeně proplouvají, ale pak mají hendikep v tom, že se neumí učit, neumí nad věcmi přemýšlet z různých úhlů. Učitelé je v tomhle smyslu přehlížejí. V Praze jsou na testy běžně přípravky, kdo se na gympl chce určitě dostat, ten si přípravu i platí a intenzivně se tomu věnuje. To, že to tvé dceři nejde, může být jen o tom, že od někoho potřebuje vysvětlit ten postup. Ten se pak už opakuje dokola. Na těch kurzech je právě učí ty nejčastěji opakované modely otázek a jak na ně. U nás to nabízí i studenti jako doučování.