OSVČ - kolik si můžu přivydělat?

2282
11.1.13 14:55

OSVČ-kolik si můžu přivydělat?

Ahoj holky, jsme hlášená jako OSVČ. Uvedená jako spolupracující osoba. ŽL nemám.
Kamarádka mi nabídla přivýdělek, ale muselo by to být na smlouvu o provedení práce.
Jsem nějak omezena hodinově a nebo finančně ohledně přivýdělku?
Jde mi o to, kolik si můžu měsíčně přivydělat, aniž bych musela z toho něco odvádět a nebo aby se mi nezvedla zálona na soc. a zdrav. pojištění.
Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2436
11.1.13 15:01

Tak pokud to nebude v rámci toho tvého podnikání, nebudeš na to vystavovat fakturu atd. tak to podle mého bude prostě příjem úplně mimo a bude se to vše řídit pravidly pro tu Dohodu o provedení práce. Z ní se pojistné do výdělku 10tis měsíčně neodvádí a daň se strhává srážková 15% u příjmu do 5 tis měsíčně, u vyššího pak zálohová to by se pak možná nějak projevilo v daňovém přiznání za podnikání :nevim: ale jinak si myslím, že budeš mít prostě dva různé příjmy - jeden jako OSVČ a další jako zaměstnanec na DPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.1.13 15:04

@Princess
Fakturu vystavovat nebudu a budu pracovat úplně v jiném oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
11.1.13 15:08

Snad odpoví ještě někdo, ale já si prostě myslím, že to je stejné jako když někdo je OSVČ a zároveň má i zaměstnání. Jestli se ti to pak promítne do daňového přiznání a případně jestli by se kvůli tomu museli zvýšit zálohy na pojištění na další rok si nejsem jistá. To by určitě záviselo na výši výdělku. Pokud by to bylo do těch pěti tisíc měsíčně a odvedla by se rovnou ta srážková daň tak by se to v souvislosti s SVČ vůbec neřešilo, pokud by to bylo víc tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.1.13 15:08

Já bych si vydělala cca 8 tis. Někdy víc, někdy míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
11.1.13 15:15

Ahoj,
jak píše Princess, z Dohody o provedení práce se odvádí pojistné až z částky vyšší než 10.000 hrubého. Pokud bude příjem vyšší než 5.000 je daň tak jako tak „zálohová“, takže se ti bude strhávat 15% daně a na konci roku bys měla všechny příjmy z DPP přičíst do svého daňového přiznání a zaplacenou daň uvést jako „zaplacenou zálohu“. Pokud u kamarádky podepíšeš „prohlášení poplatníka“ - tzn., že chceš aby ti uplatňovali u nich slevu na dani z DPP, nebudeš při těchto příjmech platit žádnou daň. Ale zase platí, že na konci roku musíš tyto příjmy přičíst k příjmům z OSVČ a společně z nich vypočítat daň, uvedeš tam i celoroční slevu a zdaníš rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
11.1.13 15:15

@Princess
takže když si přivydělám do 5 tis.,tak zaplatím z toho 15% srážkovou daň?
Já těmhle věcem vůbec nerozumím :oops:
Potřebuju vědět, kolik a co zaplatím třeba z přivýdělku 8 tis. a kde a jak se mi pak ten přivýdělek dál promítne(např. daňové přiznání…atd.
Jde o to, jestli to bude mít vůbec cenu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat