OSVČ mateřská a rodičák

Anonymní
27.9.16 20:13

OSVČ mateřská a rodičák

Ahoj jsem OSVČ podnikám jako kadeřnice. Platím ty nejnižší sociální a zdrav. pojištění. Nemocenskou zatím neplatím žádnou. Plánuji mimčo poraďte mi prosím jak to udělat abych měla mateřskou a rodičák. Zatím jsem se o to moc nezajímala…Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
27.9.16 20:15

Na rodičák máš nárok a na mateřskou musíš začít platit nemocenské před otěhotněním, aby v době nástupu na mateřskou to bylo minimálně 270 dnů, co ho platíš, takže minimálně 3 měsíce před otěhotněním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.16 20:22

A nevíte kolik platit tak abych měla trochu rormální příjem? A rodičák se počítá z čeho? Někde jsem četla, že to jde na jeden den napsat na partnera který má větší příjem než já.

• Citovat
  • Upravit
Oopicka
27.9.16 20:26

Je to sice z loňského roku, ale zkus si to přečíst :) http://socialni-poradna.eu/…k-jako-osvc/

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.9.16 20:27

Koknu děkuji, ale raději bych někoho kdo s tím má zkušenost vlastní.

• Citovat
  • Upravit
69235
27.9.16 20:28
@Anonymní píše:
A nevíte kolik platit tak abych měla trochu rormální příjem? A rodičák se počítá z čeho? Někde jsem četla, že to jde na jeden den napsat na partnera který má větší příjem než já.

ne, rodičák mají všichni 220.000 všechny do jedné stejné, mateřská sepočítá z tvého příjmu, to znamená z toho, co platíš sociálce, zvednout účelově platby na vyšší mateřskou nelze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.16 20:34

A podle toho jakou si zaplatím nemocenskou podle toho bude výše mateřské? A nevíš jaká je nejnižší částka?

• Citovat
  • Upravit
69235
27.9.16 20:39
@Anonymní píše:
A podle toho jakou si zaplatím nemocenskou podle toho bude výše mateřské? A nevíš jaká je nejnižší částka?

ne, výše nemocenského se odvíjí od plateb sociálního, nelze si to nastavit svévolně, tuším, že pro letošek je to k nejnižším zálohám 115,– měsíčně za nemocenské

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.9.16 20:42

Pokud platíš minimální zálohy, budeš k tomu platit 115 to nemocenské, tak denní dávka při mateřské je 116,– korun

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.16 20:42

A kolik pak budu brát? když budu platit těch 115kč měsíčně? A kdybych měla rizikové tak my taky něco zaplatí když bych si platila nemocenskou?

• Citovat
  • Upravit
69235
27.9.16 20:44

Ale ještě, mám pocit (tohle nevím úplně jistě), že si můžeš zvolit platit ne 115, ale až 156 korun měsíčně to nemocenské, pak by denní dávka na mateřské dělala taky 156 korun, to by se oplatilo víc, ale tímhle si nejsem 100% jistá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.9.16 20:46
@Anonymní píše:
A kolik pak budu brát? když budu platit těch 115kč měsíčně? A kdybych měla rizikové tak my taky něco zaplatí když bych si platila nemocenskou?

no 116×31 dnů v měsíci nebo x30 dnů v měsíci nebo x28 v případě února, prostě za den 116.

Pokud by jsi šla marodit, tak bys brala nemcenskou, nejdřívě po třech měsících placení. pokud budeš mít to nemocesnké po dobu tří měsíců a půjdeš marodit, nebudeš muset platit povinné zálohy, pokud nebudeš platit nemocenské a budeš marodit, stejně budeš povinna platit povinné zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.16 20:47

I tak moc děkuji za informace. Črtla jsem, že se vypočítává 70% z platu, že některé maminky to nechají napsat na jeden den na tatínka a pak dostávají více peněz. Je to možně?

• Citovat
  • Upravit
69235
27.9.16 20:48
@Anonymní píše:
I tak moc děkuji za informace. Črtla jsem, že se vypočítává 70% z platu, že některé maminky to nechají napsat na jeden den na tatínka a pak dostávají více peněz. Je to možně?

ne

musel by na něco jako mateřskou nastoupit tatínek, a být na té mateřské tatínek, nejdřív 6 týdnů po porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
27.9.16 22:08
@terinka4444 píše:
Ale ještě, mám pocit (tohle nevím úplně jistě), že si můžeš zvolit platit ne 115, ale až 156 korun měsíčně to nemocenské, pak by denní dávka na mateřské dělala taky 156 korun, to by se oplatilo víc, ale tímhle si nejsem 100% jistá

Denni davka neni stejne velka jako placene nemocenske.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat