OSVČ - paušální daň vs klasický režim

9.1.26 13:46

OSVČ - paušální daň vs klasický režim

Zdravím. ❤️

Snad tu najdu radu..
Prvně. Vždy jsem byla zaměstnanec na HPP, tudíž tohle je pro mně nové.

Budu začínat u jedné firmy na jedné pozici (HR na dálku), ale budu tam jako OSVČ.
Zároveň pracuji na DPP jako kosmetička u jedné kosmetičky (je to jen výpomoc, kdy ona nestíhá klientky, tak jí pomáhám - to teď ale neřeším).

Jde mi teď o to OSVČ. 🙂
Hodně přemýšlím zdali jít do toho paušální režimu (dani) nebo být v tom klasickém OSVČ. Nechci mít starosti, při dvou pracích ještě nějaké hlídání různých termínů plus samozřejmě bych stejně musela mít účetní, kterou bych taky platila.
Samozřejmě u HR budu určitě vystavovat fakturu, aby mně zaplatili za mé služby.
Tak teď přemýšlím zdali se mi finančně víc vyplatí klasické OSVČ nebo tedy ta paušální.
Můžete mi někdo z účetních poradit, prosím? 🥲

Neřeším rozdíl placení 1.000/2.000 Kč navíc, jelikož mám každý měsíc jistých 20.000 Kč (ale to není mzda, ale dar).

Snad jsem to napsala srozumitelně.
Budu moc ráda za všechny rady. Fakt jsem teď tzv na rozcestí… 😐
Děkuji.

Příspěvek upraven 09.01.26 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35914
9.1.26 13:57

Pokud nemáš děti co by sis uplatňovala tak se ti vyplatí spíš paušální daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
9.1.26 14:23
@JancaS84 píše: Více

Souhlas, pokud nejsou daňové odpočty, je paušální daň většinou lepší volba. Ale dej pozor, jestli splňuješ podmínky pro paušální daň, nesmíš mít jiné příjmy ze závislé činnosti než ty zdaňované srážkovou daní. Píšeš, že máš jinde DPP, tak to si ověř (záleží na výši měsíčního příjmu na DPP a jestli jsi tam podepsala prohlášení poplatníka na tento rok)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
9.1.26 15:41

Pokud mas prijmy ze zavisle cinnosti (Dpp), pausalni dan mit nemuzes.
Dal existuji webove kalkukacky, ktere ti srovnaji pausalni rezim, vs. standardni (s vydajovym pausalem).
Ja si teda proste zaplatila konzultaci u ucetni, abychom to prosly, za 900 kc jsem dostala potrebne info.

• Citovat
  • Upravit
5379
9.1.26 15:53
@NoName1208 píše: Více

Holka, dej si to OSVČ jako vedlejšák, pokud to půjde. Tyto vych.cane praktiky firem jsou :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
9.1.26 16:00
@Takco píše: Více

No, jelikož na DPP nebude platit sociální a zdravotní, tak to nepůjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
9.1.26 16:11
@j.a.n.i1 píše: Více

Myslím, že jo. Vždyť tam dělá za pakatel, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
9.1.26 17:28
@NoName1208 píše: Více

Také pozor na Švarce, pokud budete fakturovat jen jedné firmě. Možná by bylo dobré z DPP přejít do režimu OSVČ. Ale hodně záleží na tom, jaké máte domluvené podmínky.

• Citovat
  • Upravit
16
9.1.26 17:53
@Svetluska55 píše: Více

Může, pokud jsou příjmy ze závislé činnosti daněné pouze srážkovou daní a nepodepsala tam prohlášení poplatníka (platí pro rok 2026, v roce 2027 by měla být srážková daň pro DPP zrušena, to pak pravděpodobně bude mít dopad do možnosti souběhu paušální daně a DPP)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
9.1.26 20:52
@Vodnář-u-Topolu píše: Více

To taky všude nejde. Například v obchodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
9.1.26 21:34

A z jakého titulu by tedy to OSVČ měla mít vedlejší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5379
9.1.26 21:50
@j.a.n.i1 píše: Více

Připadá mi, že zakladatelka bude na OSVČ pracovat jen částečně. Když jsme u toho Švarce -podobné firmy si hlídají, aby nemusely dávat nic navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
10.1.26 07:41

Ale je úplně jedno jaký „úvazek“ jako OSVČ bude mít. Je jasně daný za jakých podmínek je to vedlejší činnost = zaměstnání, rodičak, důchod atd. nepíše že by z toho něco měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák