Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
GPT jsi zkoušela? Když jsem tohle potřebovala vysvětlit, tak stačil stručný dotaz na GPT a velice obsáhle kompletně vysvětlil, popsal, přidal odkazy na stránky… Googlení je celkem už ztráta času.
@vulpes píše: Více
Když zadáš správně dotaz, tak Google odpovídá v režimu AI rovnou.
Ach, tak jsem asi blbá, ale ani pres gpt jsem se odpovědi nedobrala. muzete mi sem teda tu odpověď dát, když jste se jí dobraly? vim ze pri vedlejsi cinnosti se plati zalohy ze skutečných příjmu, ale nevim jak se urci ty skutečné prijmy kdyz jsem byla v pausalnim rezimu a nepodavala jsem priznani ani prehledy. a soucasne to není prvni rok podnikani kdy bych z vedlejsi cinnosti zalohy platit nemusela.
Tady bohužel neporadím.. snad ti někdo pomůže s reálnou odpovědí. gpt je super, ale často ti taky neřekne vše a např. přesný částky odvodů co bys měla potom.
Zákon o daních z příjmů, § 381e:
(1) Oznámení o dobrovolném vystoupení z paušálního režimu může poplatník v paušálním režimu podat správci daně do desátého dne zdaňovacího období bezprostředně následujícího po zdaňovacím období, jehož uplynutím přestane být poplatníkem v paušálním režimu.
Doporučuju přečíst v originále. Oznámení můžeš podat datovkou. Máš na to ještě dva dny. Při vedlejší činnosti nemáš povinnost platit zálohy z minimálního vyměřovacího základu. Příští rok podáš normálně přiznání + přehledy. Povinnost platit sociální je od rozhodné částky.
@JTom díky, já vím ze se to podává do 10., v tom problém není. já ale určitě příjmy přesahuji rozhodnou částku. jde mi ale o to, ze nikde není oficiálně evidované kolik jsem loni vydělala, protože jsem nepodávala daňové přiznání a přehledy. takže jak se mi určí ty zálohy? nebo nic neplatím až do podání přehledů, jako by šlo o první rok podnikání, ačkoliv to tak není?
@Anonymní píše: Více
určitě to nebude jako první rok podnikání. Můj názor - pokud oznámíš vystoupení z paušálního režimu, jedeš od 2026 ve standartním režimu. Vzhledem k rodičáku je podnikání vedlejším příjmem. A protože díky loňskému paušálu nelze určit vyměřovací základ pro rok 2026, platila bych minimální zálohy pro vedlejší činnost. Ještě si můžeš po podání ukončení paušálního režimu zkontrolovat na eportálu co se ti tam předepsalo za zálohy. Otázkou je, jestli to tam nenaběhne až po 1.4. Ale zase na druhou stranu, pokud se ti vyplatil paušál při rodičáku, tak příjmy budou asi vyšší, tak bych si platila klidně víc než jsou povinné zálohy.
Zkoušela jsem k tomu něco hledat i ze školení, ale kde nic tu nic ![]()
@Anonymní píše: Více
Moje logika velela, že jakmile skočíš s OSVČ na vedlejší činnost z paušální daně, tak pro tebe platí všechno jako pro člověka, kdo skočí z hlavní na vedlejší. Tedy zálohy neplatíš a zaplatíš je až po podání přehledů. Pokud pak překročíš tu hranici výdělku (nevím kolik, ale nějakých 110 tisíc?) tak až pak další rok ti vyměří výši záloh, které budeš platit měsíčně.
No a protože jsem si nebyla jistá, zkopírovala jsem tvůj dotaz do chatgpt a přesně to samé mi odpověděl, akorát tedy psal „nejspíš“, tudíž bych asi zvedla telefon a zavolala si na FÚ nejspíše
Pro potvrzení.
A ze zvědavosti by mě docela zajímalo, jaké máš výdělky, že se ti vyplatil paušální režim při pobírání rodičáku ![]()
Zálohy na socku a zdravku neřeší FÚ. Zálohy neplatí ti OSVČ, kteří mají podnikání jako vedlejší z důvodu zaměstnání. U podnikání z důvodu rodičovského příspěvku se platí zálohy na zdravku vždy, u socky pokud přesáhneš limit. Pokud se jí vyplatila paušální daň, tak zřejmě ten limit přesáhla, jinak by byl nesmysl paušál platit. Ale jinak souhlasím, že bych si to ověřila.
Na financaku mi se sockem a zdravkem neporadí a na cssz jsem se zatim nikam nedovolala, ale zkoušela jsem to zatim dvakrat jenom. @Lily-of-the-valley vydelky jsem mela minuly rok cca 770 tisic a jsem v nákladovém pausalu 40%, tak myslim (doufám), ze se mi pausal vyplatil, jestli jsem to pocitala dobře… kazdopadne letos mi klesnou, pac se mi narodí druhe dite a nebudu moci pracovat tolik…
@Hanula1212 píše: Více
S FÚ se omlouvám, premyslela jsem zadkem ![]()
Každopádně první rok podnikání na vedlejší se neplati zálohy nikde, viz - https://www.pruvodcepodnikanim.cz/…ke-dovolene/
A pak az podle podaného přehledu.
Jen je fakt zajímavé ty různé režimy a přechody mezi nima. Tohle se fakt blbě dohledává a zjišťuje… všude jen info pro zaměstnance ![]()
Ahoj, zkouším to tu, protože emimino zná odpověď na vše a opravdu se mi to nepovedlo vygooglit a volat někam zkusím až zítra a uvidím, jak pochodím… máte někdo zkušenost s dobrovolným vystoupením z režimu paušální daně na začátku roku, tak v jaké výši pak člověk platí v daném roce zálohy na socko a zdravko? jsem ted v prvním pásmu paušální daně a současně pobírám rodičovský příspěvek na první dítě a v roce 2026 očekávám druhé dítě (opět budu mít PPM a pak rodičovský příspěvek), tedy podnikání mám jak chápu na vedlejší činnost, což ale doteď pro paušální daň nehrálo roli, ale netuším jak to bude, když teď z paušálního režimu vystoupím…
Předem díky.