Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S chlapem, který nedokáže uznat, že díky společnýmu dítěti nejsem schopná mít příjem jako doposud a chce mě za to nějakým způsobem „znevýhodňovat“, bych si nic na hypotéku nepořizovala a ještě navíc bych si nechala vyměřit alimenty jak na sebe, tak na dítě… takový chytráky úplně miluju ![]()
@Anonymní píše:
Hypotéka na 15 let. ON zaplatí 65%
ONA zaplatí 45%, protože se po mateřské vrátí do funkce
asistentky a svůj podíl bude splácet do 50%.
Mezitím si v nové nemovitosti budou rovni a nebudou se nadřazovat.
Když se ale po 2 letech rozejdou dům prodají a částku si rozdělí. Němelo by se vyplacení rovnat vloženému procentuálnímu poměru?
A jak budeš doplácet péči o své dítě za tu dobu? Je to nonstop, ca 10 h denně aktivně, práce zodpovědná, zbytek pohotovost, takže 10×100 Kč + 14×50 Kč/den, tj. 1700 Kč/den * 340 dní (počítám, že zbývajících 25 dní bude volno, jsem optimista) = 578.000 Kč/rok.
Píšete, že se jedná o společnou nemovitost, tedy nejspíše každý vlastní poloviční podíl. Pak při případném prodeji by měl dostat každý stejnou částku nehledě na poměr splácení.
Mimochodem, troufám si tvrdit, že pokud předčasně prodáte dům, tak zisk padne bance na penále, takže po dvou letech se dělí nula nula nic ![]()
@Anonymní píše:
Mladý pár bydlící v podnájmu, který čeká dítě se rozhodne vzít si hypotéku na společnou nemovitost. Matka na mateřské bude mít menší příjem oproti otci, který jako montér bude brát 3-4× víc než ona. Přispívají doposud stejně na společnou domácnost. Ale na hypotéku už budou příspěvky 25/75%. Jejich společný vztah se ale stupňuje v hádkách a mají strach že vyústí až v rozchod a společné vyrovnání splácející se nemovitosti.Otázka na všechny : Jaký postup v poměru vyrovnání splácející se nemovitosti by byl v situaci případného rozchodu spravedlivý? aby ani jedna strana nebyla znevýhodněna?
A jak se (teď už víme, že se jedná o pána), mladý pane, vyrovnáš s matkou svých dětí v případě rozchodu za to, že bude celý život znevýhodněna, že má dítě/děti právě s tebou?
My jsem si pořizovali větší bydlení taky za svobodna, já měla nějaké peníze z menšího bytu, takže nemovitost je napsána 3/5 JÁ 2/5 ON, zbytek jsme brali HÚ 50:50 (on tedy dlužník a já spoludlužník). Účet jsme měli už jen jeden a vše se z něj platilo, ať už každy vydělal co vydělal. Potom (po 11-ti letech) jseme se vzali a máme dvě děti. Je to pořád stejné jeden účet a z něj se vše platí. Ale tohle je už naše druhé společné bydlení.
První byt jsem koupila na stavebko jen já (s pomocí rodičů, tehdy přítel byl na civilce), bydlel se mnou - neměl u mě trv. bydliště a platil 1/2 nákladů, ale stavebko jsem platila jen já. Kdyby se mnou rozešel. Neinvestoval by do bytu, který byl napsaný jen na mě.
@Anonymní píše:
Němelo by se vyplacení rovnat vloženému procentuálnímu poměru?
v tom případě, ať matka požaduje od otce proplacení času a nervů kdy se starala o jeho dítě ![]()
Souhlasím úplně ze vším, co sem kdo napsal, stydím se za to že to musíme řešit, ale nadruhou stranu jsem ráda, že to řešíme a nepřecházíme. Domluvili jsme se s přítelem, že aby si zatím zkusí vést rodinný měsíční rozpočet ať vidí jestli je tak jednoduché vše dělit jako tu hypotéku. Moc ho miluju a děkuji za vaše nározy MY TO ZVLÁDNEME ![]()
@Anonymní píše:
Hypotéka na 15 let. ON zaplatí 65%
ONA zaplatí 45%, protože se po mateřské vrátí do funkce
asistentky a svůj podíl bude splácet do 50%.
Mezitím si v nové nemovitosti budou rovni a nebudou se nadřazovat.
Když se ale po 2 letech rozejdou dům prodají a částku si rozdělí. Němelo by se vyplacení rovnat vloženému procentuálnímu poměru?
45% a 65% je dohromday 110%.
Jinak jsem pro to, aby se to dělilo v tom poměru, ve kterým se to splácelo.. kromě doby, kdy byla ta ženská na mateřské.
@Knihomyš píše:
A jak budeš doplácet péči o své dítě za tu dobu? Je to nonstop, ca 10 h denně aktivně, práce zodpovědná, zbytek pohotovost, takže 10×100 Kč + 14×50 Kč/den, tj. 1700 Kč/den * 340 dní (počítám, že zbývajících 25 dní bude volno, jsem optimista) = 578.000 Kč/rok.
Pohotovost, jasně
On by jí zase mohl třeba zpětně vyúčtovat sazbu jako psycholog, když si chtěla povídat, nebo 25kč/km když ji někam vezl.
Mimochodem opět klasika… jde o prachy, je to JEHO dítě. Kdyby se hádali o svěření do péče, bude zase JEJÍ, viď?
@LadyLada píše:
A jak se (teď už víme, že se jedná o pána), mladý pane, vyrovnáš s matkou svých dětí v případě rozchodu za to, že bude celý život znevýhodněna, že má dítě/děti právě s tebou?
PRavděpodobně bude platit alimenty, mladá dámo. Reps. by platil - zatím to řeší hypoteticky.
@WontTell píše:
PRavděpodobně bude platit alimenty, mladá dámo. Reps. by platil - zatím to řeší hypoteticky.
Pokud máš namysli výživné pro matku (doživotní výživné), tak je to v pořádku, mladý pane!
@LadyLada píše:
Pokud máš namysli výživné pro matku (doživotní výživné), tak je to v pořádku, mladý pane!
Nic takovýho snad naštestí není, ne? Doživotní výživné ![]()
@WontTell píše:
Nic takovýho snad naštestí není, ne? Doživotní výživné
Ale mělo by být, aby to bylo spravedlivé, když se toliko bavíme o té spravedlnosti HA
HA
HA ![]()
Pokud budou pánové takto přemýšlet, skutečně nám hrozí vyhynutí - myslím teď zcela konkrétně České republice. Ale neboj, jiné národy naše místo pod sluncem rádi obsadí ![]()