Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
obracím se na Vás s prosbou o radu, můj kamarád je nešťastně ženatý a se svou manželkou mají 2 letou dceru, manželství jim neklape, on by se rád rozvedl a opustil ženu, ale ta mu vyhrožuje dcerou
on si samozřejmě nedokáže představit, že ji několik měsíců neuvidí…do doby než bude soud. Tak jsem mu slíbila, že se poptam jak je to v případě, že otec zažádá o určení pravidelných styků s dcerou, jestli je to vůbec možné ze strany otce, jak to probíhá, jak dlouho to cca trvá. Podotýkám, že matka se o dceru řádně stará, jde jen o to, aby měl právo dceru vídat než vůbec by nějaký rozvod se začal řešit…nevím jak to u nás ve státě chodí a přivítám každou informaci. Děkuji, Radka
Ať si zajde zatím než bude soud na sociálku.Můj manžel to měl s bejvalkou taky tak.Tak mu poradí.
zažádat si může to problém není ale jde o to jak se k tomu postaví manželka. Bohužel v tomhle májí maminky u nás navrch
když se sekne a dcerku prostě neukáže a neumožní otci se s ní vídat, otec s tím takřka nic nezmůže
vidím to u svého bratra- vžy volá své bývalé jestli může dcerku viděta když tam dorazí nechá se ona zapřít nebo ho prostě domů nepustí a ani malou ven
Soud jí znovu nařídí že musí návštěvy dovolit a stejně se nic neděje- je to smutný…
Co požádat soud o předběžné opatření? To se obvykle řeší velmi rychle.
Když mu tak moc jde o dceru (což je chválihodné), tak proč nezapracovat na tom, aby nebyl nešťastný a zkusit urovnat vztah s manželkou. Dcera má 2 roky, tak předpokládám, že nešťastný nemůže být tak dlouho.
Vím, že je to naprosto mimo dotaz, ale tohle se mě teď osobně hrozně dotýká. Ještě manžel také vykládá, že se mnou byl nešťastný (dítě máme podobně staré). Ale on začal být nešťastný až ve chvíli, když si našel sotva zletilou slečnu.
Jinak to probíhá tak, že matka zažádá o svěření dcery do péče + k tomu musí být podaná žádost o rozvod. Do asi dvou měsíců(přibližně) je stání, kde se určuje, s kým dítě bude žít, výživné, kontakt s druhým rodičem. Buď se na všem dohodnou (otázka jednoho stání) nebo to určí soud. Ovšem tvému kamarádovi nikdo nezaručí, že mu dceru matka bude po dobu rozvodu a po rozvodu dávat, stejně jako ji nikdo nezaručí, že otec bude platit řádně na dceru a vlasně i na ni (předpokládám, že je na mateřské).
Nebo může zažádat o střídavou péči, pokud splní podmínky což je že dítě bude mít u něj stejné zázemí jako u matky a nesmí od sebe bydlet moc daleko. A možná když jí tímhle pohrozí nebude mu dělat problémy s víkendy.. Pokud se matka o dítě stará řádně nemá šanci dostat dítě do své péče, ale střídavá péče by možná byla.. Ale co se týká toho, co je pro dítě nejlepší, je to vždycky celá rodina, ty děti pak předáváním trpí než si zvyknou a hlavně to dítě vnímá i nevraživost mezi rodiči..
Tak malé dítě patří k matce, zvlášť, když se o něho řádně stará. Je to nejen můj názor, ale i většiny soudců a sociálních pracovnic. Nejde o to, že maminky mají v tomto navrch.
Záleží taky, jak se k tomu postaví konkrétní soudce, ale bude rád, když si s tak malým dítětem vydupe celý víkend.
Střídavá péče v tomto případě jen po dohodě rodičů, soud ji sám nenavrhuje. Jak se rodiče domluví později, když se nedovedou domluvit teď?
Ale posuzuje se to komplexně. Úplně nejlepší by bylo, kdyby se rodiče dohodli, protože potom je soud jen rutinnou a styk s dítětem se neřeší. Jen prohlásí, že se dohodli.
Pokud si budou dělat vzájemně naschály, může se soud táhnout hodně dlouho.
synyminis píše:
A možná když jí tímhle pohrozí nebude mu dělat problémy s víkendy..
To jsi myslela vážně, ŽE JI JAKO MÁ HROZIT (= VYDÍRAT) a používat k tomu DÍTĚ a požadavek na střídavou péči???
![]()
Jana206. :
Já si teda nemyslím, že dítě i takto malé by mělo patřit jen matce.
Můj manžel se s bývalou rozváděl když byli jeho dceři 2roky, Ona mu bránila ve styku s malou, malou mu schovávala a zapírala. Nakonec zmizela i s dítětem a dva a půl měsíce jí neviděl. Protože jí hledal po všech školkách v okolí nakonec jí našel. Následně můj manžel požadoval střídavou péči, matka ale byla proti. A chtěla jen víkend za 14dní. Soud rozhodl ve střídavé péči i když se rodiče dítěte nedomluvili, jeden byl proti, a nedokáží se dohodnout ani teď. Už je tomu 5let. A střídavou péči máme. Týden u nás týden u své matky.
Takže není podmínkou, že se rodiče na střídavé péči musí dohodnout. Soud jí může nakázat i přes odpor jednoho s rodičů.
Pokud bude kamarád chtít dobrou advokátku, dám kontakt.
Je fakt dobrá a můj manžel s ní vyhrál u soudu.
Anonymní píše:
i když se rodiče dítěte nedomluvili, jeden byl proti, a nedokáží se dohodnout ani teď.
Chtěla bys tak žít ty? Pendlovat mezi znepřátelenými stranami?
Jana206 píše:
Tak malé dítě patří k matce, zvlášť, když se o něho řádně stará. Je to nejen můj názor, ale i většiny soudců a sociálních pracovnic. Nejde o to, že maminky mají v tomto navrch.Záleží taky, jak se k tomu postaví konkrétní soudce, ale bude rád, když si s tak malým dítětem vydupe celý víkend.
Střídavá péče v tomto případě jen po dohodě rodičů, soud ji sám nenavrhuje. Jak se rodiče domluví později, když se nedovedou domluvit teď?
Možná dítě patří matce, ale otec má právo dítě vídat a to je zde fakt dost těžké, pokud si matka postaví hlavu a otec nechce tahat dítě po psychologických vyšetřeních apod. tak to třeba nakonec vzdá … Mám na to zářný příklad ze svého okolí. A fakt je, tomu dítku o kterém píšu by možná bylo líp právě u otce…
Anonymní píše:Anonymní píše:Chtěla bys tak žít ty? Pendlovat mezi znepřátelenými stranami?
i když se rodiče dítěte nedomluvili, jeden byl proti, a nedokáží se dohodnout ani teď.
Taky je mi líto těch pendlujících dětí ![]()
Já mám reference, jak podobné soudní spory probíhají a dopadají u nás v okolí, víc se o tom přít nebudu.
Zakladatelko, jak si to jako otec představuje? On chodí do práce, kdo by se staral o dítě přes den? Dvouleté dá někam do jeslí? Nebo se budou starat prarodiče, příbuzní? Ne, toto mu snad neprojde ![]()
Nenapsala jsem, že otec nemá na malé dítě právo, ale dnešní soudy zohledňují vše - separační úzkost, dlouhodobé kojení, vše. A je to dobře.