Otěhotnění během studia VŠ

7
2.9.20 12:43

Otěhotnění během studia VŠ

Ahoj, chci se zeptat jak je to s příspěvky během těhotenství, když bych byla stále student VŠ, tudíž neměla nikde plný úvazek. Předpokládám, že brigády na dohodu se nijak nezapočítávají.
Chtěla bych koncem studia rovnou otěhotnět, tak by mě jenom takhle dopředu zajímalo, jestli je vůbec „reálné“ do toho jít hned po škole, nebo počítat s nástupem do práce a následným těhotenstvím.
Za jakoukoli zkušenost či radu budu ráda. Snad tím nijak neurazím, chtěla bych být jenom dopředu připravená a zkusit to co nejlépe „naplánovat“ co se týče doby. ???? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
436
2.9.20 12:52

Financne to moc vyhodne neni. Dostanes jen rodicak (300tis) po narozeni ditete. Do porodu nic. Prijdes o materskou.
Pokud mate s manzelem nizke prijmy muzes jeste dostat jednorazove porodne 13tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
2.9.20 12:53

Když jsi nikdy nepracovala, tak nebudeš mít mateřskou, ale rovnou rodičák a maximální měsíční výši můžeš brát 10 000 (bývalo 7 600 ale jak se teď rodičák navýšil, zvýšila se i maximální možná měsíční částka). Nejlepší jít na úřad, sepsat si všechny otázky a nechat si to vysvětlit hned od ‚zdroje‘ :lol: Já taky měla tendence hledat po netu a akorát mě rozdílné informace mátly, na úřadě mi paní vše během 5 min vysvětlila. :lol: Jinak nejlepší je jít po škole do práce, odpracovat 270 kalendářních dní v posledních 2 letech než odejdeš na mateřskou. Výhoda je taková, že budeš mít půl roku mateřskou, pak rodičák a jako největší bonus vidím to, že se budeš mít kam vrátit po rodičáku. Já taky otěhotněla na VŠ, stále studuji, ale mám extrémní obavy, kam jako půjdu dělat, když nemám praxi a ještě mám malé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
2.9.20 12:56

@Mercury jsme oba stále studenti. Takže neexistuje žádná „smyčka“ jak mateřskou bez plného úvazku mít. Tudíž je výhodnější se 1-2roky zapracovat a pak teprve otěhotnět. Řeším to dost i kvůli věku. Přece jenom ze školy vyjdeme v 26 a k tomu nějaký 2 roky práce :? Bohužel nevýhoda vysoké školy v tomhle. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
2.9.20 13:00

@nibla No vidíš, tak to víš, že musíš odpracovat těch 270 dní aby byla mateřská, odpověděla sis na dotaz, kdy je nejvýhodnější mít dítě, sama :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
2.9.20 13:00

@Kristynka22 já jsem si to myslela, že to takhle bude, ale občas jsou věci, které překvapí a radši se zeptat, než pak litovat za línou hubu, jak my říkáme :lol:
Určitě zkusím ty úřady jak radíte, tahle možnost mě vůbec nenapadla. Ale stejně je asi nejvíc výhodná ta práce a pak následný těhotenství.
Jinak držím palce ať pak něco seženete za práci :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4122
2.9.20 13:02

Jak píšou vyse, tak nebudeš mít nárok na mateřskou. Já plánují také otěhotnět během VŠ, ale mám práci na částečný úvazek a plati mi zaměstnavatel normálně sociální pojištění. To by jsi nestíhala pracovat někde aspoň na poloviční úvazek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
2.9.20 13:03

@Mercury Jak víš že je vdaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
2.9.20 13:08

@nibla Děkuji, snad se najde něco normálního :lol: Ještě jako další výhodu vidím, že si s partnerem ty 2 roky v práci před otěhotněním užijete dovolené, já až po rodičáku nastoupím do práce, tak s přítelem všechny týdny dovolené vyčerpáme na to, až budou přes léto zavřené školky/škola a na to, až bude dcera nemocná a Budem s ní doma :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
2.9.20 13:12

@Kristynka22 jen technická - když je dítě nemocné, čerpáš ošetřovné a ne dovolenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
2.9.20 13:13

@Nicole 1234 spíše jsem přemýšlela, že si poledni rok hodím dálkově, ale bojím se, že to nebudu zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
2.9.20 13:22
@nibla píše:
Ahoj, chci se zeptat jak je to s příspěvky během těhotenství, když bych byla stále student VŠ, tudíž neměla nikde plný úvazek. Předpokládám, že brigády na dohodu se nijak nezapočítávají.
Chtěla bych koncem studia rovnou otěhotnět, tak by mě jenom takhle dopředu zajímalo, jestli je vůbec „reálné“ do toho jít hned po škole, nebo počítat s nástupem do práce a následným těhotenstvím.
Za jakoukoli zkušenost či radu budu ráda. Snad tím nijak neurazím, chtěla bych být jenom dopředu připravená a zkusit to co nejlépe „naplánovat“ co se týče doby. ???? :)

No, nepočítala bych s ničím. člověk plánuje, a pak se to změní. Nikde není psáno, že otěhotníš hned, jak budeš potřebovat.

Za sebe bych šla do práce. Chlap to samé. A je potřeba mít něco našetřeno. Ono je to fajn otěhotnět hned. Ale ten finanční polštář je opravdu potřeba. Nikdy nevíš, co se stane, a co vše budete muset dítěti platit. Kamarádi tenkrát řekli, že až budou mít našetřeno na dítě (mimo provozní rezervu) 100 tisíc, tak se začnou snažit o dítě. Teď bych si nechala asi víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
2.9.20 13:38

Tak si hod to studium dálkové už teď, budeš mít moře času i na práci a vydělávání fin. rezervy a poslední rok zkus naplánovat těhotenství. Do mateřské se ti započítávají i příjmy z DPČ a DPP, pokud vyděláš tolik, aby se odvedlo sociální pojištění.

Pokud řešíš roky a chceš být těhotná co nejdříve kvůli věku, tak do toho běž.

Já také studovala dálkově a chodila do práce na plný úvazek, dalo se to. Na zkouškové jsem vybírala dovolenou a neplacené volno. Byl to mazec, ale byla jsem ráda, že vydělávám. Dítě bych k tomu nechtěla, ale hned po studiu takto klidně. Práci jsem měla na dobu určitou, takže teď jsem doma s dětmi a bez práce, ale věřím, že pak něco najdu, když mám 5 let praxi v oboru.

Držím pěsti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.20 13:44

Je to sice pet let, ale ja jsem mela cerstve po Voš, prac. smlouvu na dobu neurčitou a pak jsem byla v praci 3 mesice a odesla na rizikove těhotenství. Materskou jsem mela. Pocitaly se do ni i dny z VOŠ. Zkus se radeji zeptat primo na urade, jak je to ted.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
2.9.20 13:56
@Horká.cokolada píše:
Je to sice pet let, ale ja jsem mela cerstve po Voš, prac. smlouvu na dobu neurčitou a pak jsem byla v praci 3 mesice a odesla na rizikove těhotenství. Materskou jsem mela. Pocitaly se do ni i dny z VOŠ. Zkus se radeji zeptat primo na urade, jak je to ted.

Jj, pokud úspěšně ukončí a hned nastoupí, pak se počítá i studium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí