Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud školu úspěšně dokončíš, nemusíš mít odpracováno těch 270 dní! Když se ti narodí dítě „hned“ po úspěšném absolvování (maturita, státnice), počítá se ti doba studia taky jako odpracovaná doba, ale je tam podmínka, že musíš alespoň chvíli pracovat (asi aby byla z čeho počítat mateřská), respektive si platit pojištění (takže asi HPP, z brigády na DPP se ti to platit nebude). Jsou tam nějaké lhůty, jak dlouho po ukončení studia se dítě musí narodit, aby se to tak počítalo, které si nepamatuji (buď max. půl roku, nebo dva roky, nebo možná ještě jinak, půjde to určitě dohledat).
Já jsem otěhotněla na vysoké a na žádné přídavky jsem nárok neměla. Až na rodičovský příspěvek po porodu a ještě jen na 4 roky (nemohla jsem si určit délku). Teď už si myslím, že to lze.
Teď zpětně už bych se chránila více (otěhotněla jsem neplánovaně), protože jsem téměř do konce těhotenství musela pracovat (těhotenství jsem zatajila), abych měla alespoň nějakou korunu. Planovaně bych do toho, bez nároku na mateřskou nešla ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem otěhotněla na vysoké a na žádné přídavky jsem nárok neměla. Až na rodičovský příspěvek po porodu a ještě jen na 4 roky (nemohla jsem si určit délku). Teď už si myslím, že to lze.Teď zpětně už bych se chránila více (otěhotněla jsem neplánovaně), protože jsem téměř do konce těhotenství musela pracovat (těhotenství jsem zatajila), abych měla alespoň nějakou korunu. Planovaně bych do toho, bez nároku na mateřskou nešla
Ano, teď už se nevolí roky, ale pouze kolik chce žena měsíčně peněz. Ale lze na úřadu říct např. chci být na rodičovské přesně 3r a oni vypočítají, kolik měsíčně budou vyplácet, aby to na ty 3r vyšlo.
Ajo vlastně, jak říká opossum, škola se taky počítá. Takže by to šlo že bys složila státnice, hned nastoupila do práce, tam pracovala (a už by se dalo začít snažit o dítě, ono i u mladých a zdravých to může trvat půl roku-rok než se zadaří) a vlastně bys tak mohla mít dítě rok po státnicích, plus zaměstnání, kam by ses mohla vrátit
Ahoj, ono se da pracovat i s temi DPP, DPC, jestli za tebe zamestnavatel neco odvadel. Sice nevim, jak presne to funguje, ale u nas na Uradu prace mi to pani zminovala ![]()
A proč chceš za každou cenu tehotnet hned po VŠ?
Není lepší najít si solidní práci, udělat si pořádnou praxi, něco nasetrit, mít mateřskou a po mateřské se mít kam vrátit?
Ještě bych to chápala, kdybys měla zajištěného manžela/přítele, ale to asi nemáš, když se ptáš na příspěvky… ![]()
@opossum píše:
Pokud školu úspěšně dokončíš, nemusíš mít odpracováno těch 270 dní! Když se ti narodí dítě „hned“ po úspěšném absolvování (maturita, státnice), počítá se ti doba studia taky jako odpracovaná doba, ale je tam podmínka, že musíš alespoň chvíli pracovat (asi aby byla z čeho počítat mateřská), respektive si platit pojištění (takže asi HPP, z brigády na DPP se ti to platit nebude). Jsou tam nějaké lhůty, jak dlouho po ukončení studia se dítě musí narodit, aby se to tak počítalo, které si nepamatuji (buď max. půl roku, nebo dva roky, nebo možná ještě jinak, půjde to určitě dohledat).
To je nějaké divné.. A kdo pak tu mateřskou platí?
@Mialina píše:
A proč chceš za každou cenu tehotnet hned po VŠ?Není lepší najít si solidní práci, udělat si pořádnou praxi, něco nasetrit, mít mateřskou a po mateřské se mít kam vrátit?
Ještě bych to chápala, kdybys měla zajištěného manžela/přítele, ale to asi nemáš, když se ptáš na příspěvky…
Třeba proto, že nechce být stará matka. Ani se jí nedivím, že chce dítě brzy. Já tedy otěhotněla na VŠ naplánovaně a školu nedodělala. Ale jsem ráda, že jsem dítě měla jako mladá.
@Wendy.C94 píše:
Stat. Jako kazdou materskou.
@lucenka píše:
Třeba proto, že nechce být stará matka. Ani se jí nedivím, že chce dítě brzy. Já tedy otěhotněla na VŠ naplánovaně a školu nedodělala. Ale jsem ráda, že jsem dítě měla jako mladá.
Proč stará matka? Školu dodělá cca v 24,25 a za dva tři roky může otěhotnět
Mít dítě třeba v 28 přece neznamená být stará matka. Ale je to každého volba, já bych dítě do naprosté finanční nejistoty přivést nechtěla ani za nic
Něco jiného by bylo, kdybych měla finanční zázemí v partnerovi, ale nevím, jestli je toto zakladatelky situace…
@nibla píše:
@Mercury jsme oba stále studenti. Takže neexistuje žádná „smyčka“ jak mateřskou bez plného úvazku mít. Tudíž je výhodnější se 1-2roky zapracovat a pak teprve otěhotnět. Řeším to dost i kvůli věku. Přece jenom ze školy vyjdeme v 26 a k tomu nějaký 2 roky práceBohužel nevýhoda vysoké školy v tomhle.
Potrebujes 270 dni nemocenskeho pojisteni, do tech se pocita i uspesne ukoncene studium. Takze staci najit si po studiu praci a mas dobu pojisteni splnenou.
presne tak
@Wendy.C94 píše:
cssz
@Mialina píše:
Proč stará matka? Školu dodělá cca v 24,25 a za dva tři roky může otěhotnětMít dítě třeba v 28 přece neznamená být stará matka. Ale je to každého volba, já bych dítě do naprosté finanční nejistoty přivést nechtěla ani za nic
Něco jiného by bylo, kdybych měla finanční zázemí v partnerovi, ale nevím, jestli je toto zakladatelky situace…
Tak třeba nechce jen jedno dítě, nemusí se nějakou dobu dařit otěhotnět. Každý má jiné priority.