Otěhotnění na ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Otěhotnění na UP
Maminky, měla bych takový složitý dotaz
. Určitě je toho tady spousta, ale v tom množství nevím jak bych to hledala
.
1.12. mi končil rodičák na syna, do práce jsem se mohla vrátit, ale nedokázali se domluvit na pracovní době, tak jsem podala výpověd. Jsem tedy na úřadu práce a jsem v 8týdnu těhotenství (plánovali jsme do 3let syna, ale nedařilo se).
Chtěla bych se zeptat, jestli nevíte jak to budu mít finančně, tedy až doberu podporu, budu do porodu bez peněz? Dr se mě ptal jestli potřebuju neschopenku, ale nechápu proč.
A potom jestli jde přepsat na chlapa, abych brala mateřskou a pak rodičák na 3roky?
Děkuji, snad je to srozumitelné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@zuzka820 az doberes podporu, budes az do porodu bez penez. Dnem porodu nabehne RD. Diky chlapove vymeru si budes moct zvolit delku RP. A s PPM neporadim..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro neschopenku a PPM nesplňuješ podmínky ochranné lhůty, takže až ode dne porodu rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzka820 Předpokládám, že pracovní poměr už skončil? Doktor pravděpodobně nabízel neschopenku, protože neví, zda pracuješ, případně že by ses mohla vejít do ochranné lhůty (7 dní od ukončení PP). V případě, že jsi už od toho prosince nezaměstnaná a na UP, dobereš podporu, pak do porodu nebudeš mít nárok na nic. Záleží teda taky na příjmu partnera, zda by vám případně nevznikl v tom mezidobí nárok na nějakou dávku - např. příspěvek na bydlení. Rodičák pak můžeš volit přes partnera, s mateřskou to tak jedoduché není. Je sice možné ji nechat napsat na otce, ale ten po tu dobu, co pobírá mateřskou, nesmí vykonávat to dosavadní zaměstnání, takže to většinou není řešení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsemv této oblasti odborník a neznám aktuální zákony, ale není rozhodující datum ukončení pracovnío poměru a datum otěhotnění? Dřív to bylo tak, že když si v době rozvázání pracovního poměru byla již těhotná, tak PPM vyplácel zaměstnavatel, přestože pracovní poměr již skončil. Ale možná plácám kraviny. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marvonelka Ano, skončil. Dr se mě ptal, jestli pracuju, tak jsem řekla, že jsem na UP. Od března mohu nastoupit na dohodu na brigádu, tím pádem, bych podporu přerušila, a pak v ní pokračovala, bylo mi řečeno, že to tak jde. A rodičák je pak kolik, když je to přepsaný na otce, nevíte?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paradise píše:
Nejsemv této oblasti odborník a neznám aktuální zákony, ale není rozhodující datum ukončení pracovnío poměru a datum otěhotnění? Dřív to bylo tak, že když si v době rozvázání pracovního poměru byla již těhotná, tak PPM vyplácel zaměstnavatel, přestože pracovní poměr již skončil. Ale možná plácám kraviny.
Plácáš… ochranná lhůta pro nástup na PPM je max.180dní od konce pracovního poměru, pokud je tedy zaklaatelka v osmém týdnu a pracovní poměr končil v prosinci, nevejde se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzka820 píše:
@marvonelka Ano, skončil. Dr se mě ptal, jestli pracuju, tak jsem řekla, že jsem na UP. Od března mohu nastoupit na dohodu na brigádu, tím pádem, bych podporu přerušila, a pak v ní pokračovala, bylo mi řečeno, že to tak jde. A rodičák je pak kolik, když je to přepsaný na otce, nevíte?
Rodičák je pořád 220000 celkem, měsíční dávka je maximálně 11500.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paradise Taky jsem to tak slyšela, ale já ukončila pracovní poměr 1.12. a otěhotněla někde až kolem 30.12 :-/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo Tak děkuji
. U syna jsem se o to až tak nezajímala, bylo to jednodušší, pracovala jsem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzka820 neschopenku ti doktor nabízí i proto, že ji musíš doložit na úp aby ti neposílali nabídky zaměstnání ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@8-P píše:
@zuzka820 neschopenku ti doktor nabízí i proto, že ji musíš doložit na úp aby ti neposílali nabídky zaměstnání
Není pravda. já jsem byla taky na up a prostě jsem jen nahlásila, že jsem otěhotněla a nikdo po mě neschopenku nechtěl. okopírovali si jen těhu průkazku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@micta Tak asi o tom něco víš
. Neporadila by si mi s mojim dotazem
?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzka820 no já ti neporadim.byla jsem na pracáku už rok, než jsem otěhotněla. Tudíž jsem už nebrala ani podporu.po porodu jsem nastoupila na rodičák, takže prachy jsem brala až po porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zuzka820 jo a hodila jsem si to přes chlapa. mě bylo celkem jedno, jestli dostanu tu čtyřletou variantu, ale paní mě doslova dotlačila k tomu, dát to přes manžela, že je to výhodnější a může se s tím manipulovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit