Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak vám dávám vědět jak jsme se rozhodli.Pobočka nebude,neschválili jí.Já jsem to tušila,nedá se jim vůbec věřit.Takže začínáme pracovat na miminku.Snad to brzy vyjde.Už se moc těším, i mamka se už těší a plánuje semnou.Vše jsem si už pozjišťovala co se týká peněz.Jakmile otěhotním půjdu na rizikové a budu dostávat nemocenskou z práce.Navíc si budu doma přivydělávat,takže to myslím všechno zvládneme.Děkuji za příspěvky,určitě se ještě ozvu!
No mě teda přijde strašný „začít pracovat“ na mimku kvůli tomu, aby mi zaměstnavatel musel držet místo. ![]()
Až se tě jednou prcek zeptá, „a mami, proč jsem tady?“, tak mu odpovíš: Protože mě chtěli vyhodit z práce a já jsem byla líná si začít hledat nový místo, a raději jsem se šla ve 22 letech domů válet na mateřskou?
Petulda:
1, Nejsem ženská.
2. Nevím zda mám čekat jak se rozhodnou nebo raději otěhotnět než mi skončí smlouva Tak tomuhle já neříkám odpovědně plánovat dítě.
teda já jsme brala mateřskou z úřadu práce a taky jsem se nezbláznila.mimi jsme ctěli,ikdyž z finančního hlediska by bylo lepší až za nějakej ten rok…a zvládli jsme to v pohodě…
A to počítáte s tím že to vyjde hned?
Něco bych ještě řekla,ale raději budu sticha
aby tu nevypukli zbytečný hádky…
navíc možná to autorka napsalal trochu jinak než to myslela a vyznělo to hůř ![]()
Einstein - ty jsi jako chlap? V tom případě nevím, co tu teda děláš.
A v tom případě už chápu, jak můžeš napsat „domů válet na mateřskou“. Tohle by ženská s dětma v životě nemohla napsat.
Tracy - věřím, že jste to promysleli a přeju ať se vše brzy povede podle vašich představ.
Peťulda
Petulda píše:Na tuhle šovinistickou prasárnu jsem odpověděl přes SZ.
Einstein - ty jsi jako chlap? V tom případě nevím, co tu teda děláš.
Moje žena se na mateřské také neválí, ale tahle zřejmě bude, pokud k tomu přistoupí stejně jako ke své práci. Chudák její manžel.
Einstein, nevím proč by to měla být šovinistická prasárna, já bych se taky nepletla na mužský server, kde by diskutovali chlapy mezi sebou.
A nevím jakým právem soudíš, kdo se bude a kdo ne válet na MD (mimochodem válet se na MD jde snad jedině pokud máš chůvu, jinak si neumím představit, jak by se někdo mohl stihnout válet), ani proč tu někoho bezdůvodně napadáš.
Petulda píše:
Einstein, nevím proč by to měla být šovinistická prasárna, já bych se taky nepletla na mužský server, kde by diskutovali chlapy mezi sebou..
Takže ještě jednou, když neumíš číst: tohle je eMIMINO .cz, ne eMAMINA.cz, chápeš ten rozdíl??? To že tady (logicky) převládají ženský ještě neznamená, že tady nechodí i chlapi (viz třeba debaty o autosedačkách).
Tebe se nebudu ptát na to, jestli tady smím vyjádřit svůj názor. Už jsi to pochopila?
Víc se k tomu vyjadřovat nemíním, nechci zanášet thread nesouvisející polemikou. Pokud máš nějaké další inteligentní poznámky k mužům, adresuj mi je na SZ.
Chlap??No to musím bý něco.Chlap který chodí na stránky, kde drbou ženský.To si teda nedovedu představit toho svýho jak chodí na takovéhle stránky.Asi jsi trochu zženštílý.
A mimochodem já miminko plánovala už dlouho,ale vzhledem k tomu,že jsem mohla mít dobrou práci tak jsme to přesunuli na příští rok,ale jelikož se to všechno zvenclo a nevyšlo to,tak raději otěhotním už teď, dokud pracuji a mateřská se mi bude počítat z práce a né z pracáku.Myslím,že kdyby takhle uvažovala i tvá žena tak bys stál při ní.A neříkej že ne.
Uplne nahodou jsem narazila na tuhle diskusi a jsem teda v soku.
1. Je sice zodpovedne, planovat dite, resp. zacit se snazit az v dobe, kdy miminko opravdu oba partneri chteji, je super, privest mimco do zabezpecene domacnosti, ale myslim si, ze resit ditetem problemy zamestnanosti neni zrovna nejlepsi. Ale kazdy k tomu ma jiny pristup. Jen vam, co pracujete na miminku driv nez dostanete vypoved preji hodne stesti, aby se vam vysledky te „prace“ dostavili tak, jak si prejete…co kdyz nahodou tehotenstvi prijde o mesic pozdeji, kdyz uz budete na pracaku nebo dostanete nabidku na super praci????? Budete potom stejne stat o tehotenstvi a miminko????? Vsichni lide by si meli uvedomit, ze rodina bez financnich problemu rozhodne nemusi znamenat stastna rodina. Par stovek nahoru ani dolu neudela vase miminko spokojenejsi. Tracy, pokud mimco opravdu chces…to neni totez, jako ho planovat, tak preju hodne stesti, i kdyz musim priznat, ze tvoje pohnutky mi jsou trosku proti srsti.
2. Einsteinovi reakce jsou trosicku tvrde ke krehke zenske dusi, ale urcite se na jeho nazorech najde i pravda. A holky, neodsuzujte chlapa, ktery chodi na emimino, ono to tu opravdu neni rezervovane jen pro zeny. Miminka maji i tatinky…tatinek je taky rodic a pravdepodobne ma taky obcas co rict k miminkovsko-rodicovske problematice, muze se chtit na neco zeptat, prispet svoji radou apod. Doufam, ze zakladatele emimina nezamysleli tyto stranky jako nastroj segregace zen a muzu - matek a otcu.
Saraai - já nechtěla nikoho ze stránek vyhazovat, jen jsem tu narazila na chlapa poprvé a byla z toho trochu v šoku. Kdyby ale nějak slušně reagoval, neřekla bych ani popel. Mě jenom nadzvedlo, že se od začátku do Tracy bezdůvodně navážel a ještě jí obvinil, že se jde na mateřskou válet. A když jsem se jí zastala, začal urážet i mě.
Já nevím, ale tohle jsem slyšela vždycky jenom z úst chlapa, od ženský jsem tohle nikdy neslyšela. Naštěstí ne všichni muži, mají takový názor a většina si žen váží za to, že zvládají péči o dítě, o domácnot a většinou i nějakou práci či studium. Já naštěstí takovýho chlapa doma mám.
P
Tracy,
držím ti palečky, ať ti to vyjde. Pokud mimčo chcete oba, tak je to dobře. Řiď se svým srdcem, to je podle mě nejlepší. Jinak já říkám, že každá věc se děje z nějakého důvodu. Pokud ti teda nevyšlo to místo, tak ti život dává šanci začít myslet na rodinu a asi to tak mělo být. Možná je to jednoduchý pohled na život, ale mě se tím vždycky dost uleví. ![]()
Einstein,
tak ja přidám pohled na těhotenství z druhé strany, té mužské.
Můj skoromanžel má „blok“, abych byla těhotná před svatbou. Občas se ale „zapomene“ při milování. Prý zvyšujeme riziko na „únosnou mez“, abych byla já spokojená a on nebyl naštvaný (říká to trochu silnějším výrazem)
Za měsíc a kousek máme svatbu, pak prý mě v posteli nenechá na pokoji a budu podle něj hned těhotná..
Jeho máma! si se mnou o tom povídala a prý ho mám „podvést“ v mých plodných dnech a říct, že se nemůže teď nic stát. Ale nemůžu říct, že ona je potvora a on sobec. Ona se těší na vnouče, ale klidně počká, no a přítel potřebuje svatbu, aby mohl být pak táta. Prý kdybychom měli nejdříve dítě, tak pak nemá potřebu si mě vzít. Máme se moc rádi, ale někdy bych ho za ta slovo nejradši ..
![]()
Mimochodem po výměně mého vedoucího v práci chci taky z práce vypadnout co nejdříve a tak se o mimčo snažíme. Vzhledem k tomu, že jsem v práci už přes 5 let a už mě to moc nebaví, tak z ní chodím naštvaná i kvůli vedení. Takže přítel bude mít radši doma těhulku, než naštvanou uštvanou pracující ženu.
Nazveš to taky vypočítavostí nebo nezodpovědností? Je mi 27 let, jen pokud tě to zajímá. ![]()
Tak to ti moc gratuluji ke svatbě,nás to taky čeká pokud se to miminko zadaří.TAky jsme vždycky chtěli první svatbu a pak mimi,ale osud je nezvratný.Tak uvidíme jak to nakonec všechno dopadne.Děkuji ti za podporu.Na mimčo se opravdu už moc těšíme.Měj se krásně a ať ti svatba vyjde podle tvých představ.
Saraii - víš, ona se asi bude jinak dívat na věc dvacetiletá a třicetiletá holčina nebo dlouholetá snažilka a kočka, která začíná pracovat na 1. mimi nebo v předchozím těhu počala bez potíží a rychle. Mi už po těch skoro osmi letech bylo úplně putna, kdy a jestli se mi to pracovně hodí, nicméně Tracy naprosto chápu. Shánět na severní Moravě práci, aby tě uživila, obzvlášť pokud jsi žena, to fakt není snadné. E.
Ahoj, všechny Vás zdravím,
nedá mi, abych nezareagovala. Už někde výš v diskusi to padlo a já to raději ještě zopakuju: Tracy, pokud máš pracovní smlouvu na dobu určitou, tak Ti nepomůže ani nemocenská, ani mateřská, ani svěcená doba. Prostě uplynutím dohodnuté doby pracovní poměr končí a tečka. Pokud chceš miminkem řešit to, aby Tě nepropustili z práce, tak promiň, ale přijde mi to trochu nedospělé (navíc i kdybys měla smlouvu na dobu neurčitou, tak Ti nikdo nemůže zaručit, že po dobu Tvé mateřské firma nezkrachuje nebo se Tvé místo nezruší - pak by ses stejně neměla kam vrátit…)
Mít miminko je závazek na celý život, není to jen otázka několika měsíců. Dobře proto zvažuj, jestli Tvé okamžité rozhodnutí řešit miminkem tuto relativně krátkodobou situaci, je úměrné tomu, co musíš obětovat. Jsi mladá, mohla by sis ještě nějakou dobu užívat svobody a nezávislosti. Na druhou stranu jsou holky, které se na miminko cítí už ve dvacetik, jsou si tím jisté a tyto otázky už mají vyřešené - prostě mají jiné priority. Já jsem věděla, že si chci nejdříve trochu „užít“ - cestovat atd. a teprve teď vím, že nastal ten správný čas přehodit hodnoty (šlo to samo
) a založit rodinu (je mi 28 a čekáme první dítě).
Taky souhlasím s tím, že otěhotnění není možné si naplánovat stylem: „a příští týden otěhotním“. Znám spoustu žen, které nemohou otěhotnět měsíce i roky…
K Einsteinovi: tyto stránky skutečně nejsou určeny pouze pro ženy. Naopak, je někdy dobré porovnat své „ženské“ vidění světa s viděním „mužským“ (i když i ten odlišný pohled by měl být projeven jaksi kultivovaně, aby nikoho neurážel a nepobuřoval…). Chodím na diskusi listopad 2006, kde mezi samé nastávající maminky chodí i jeden tatínek a je to pro nás pro všechny vítané zpestření. Vnáší do té diskuse zase jiný pohled ![]()
Tracy, přeji Ti, ať se rozhodneš tak, abys toho nemusela nikdy v budoucnu litovat a držím k tomuto rozhodnutí palce ![]()
Domi
Domi - ale pomůže; pokud by se Tracy povedlo otěhotnět teď, bude se jí mateřská počítat z platu, pokud jí smlouva skončí, bude rok na pracáku, hledat práci (což jak jsem psala není na severní Moravě legrace), nepovede se, a pořídí si mimi, bude mít mateřskou z podpory
. Ovšem pokud nová vláda nezruší vyšší rodičák, je to vlastně jedno, protože by jí to sociálka měla tuším doplatit do RP a vyšší mateřskou by z platu beztak neměla(jistá si nejsem, já ji měla z platu).
A Tracy tu už psala, myslím v odpovědi Einsteinovi, že mimi už jednou odložili kvůli té možnosti lepší práce.